Sanayide konteyner dar boğazı

Pandemi döneminde konteyner sevkiyat fiyatlarının yüzde 300 'lere kadar arttığını belirten Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan, sanayicinin konteyner bulmakta zorlandığını ifade etti.

Sanayide konteyner dar boğazı

Pandemi döneminde, Çin 'e olan ilginin azalmasından dolayı Türkiye 'de ihracat artışı yaşandığını hatırlatan Nursaçan, sanayicinin, hem artan ihracat hem de konteyner firmalarındaki tekelleşme ile sevkiyat fiyatlarındaki artıştan dolayı konteyner bulmakta sıkıntı yaşadığını ifade etti.

SEVKİYAT FİYATLARI ARTTI

Nursaçan, "Sanayicilerimiz her gün arıyor ve konteyner bulmakta sıkıntı çektiklerini söylüyor. İncelediğimiz zaman karşımızda dünyada bir konteyner dar boğazının olduğunu görüyoruz. Dünyadaki konteyner sayısının konteyner ihtiyacını karşılamakta yeterli olduğunu görüyoruz. Sorun ne, ABD ‘ben konteynerleri boş göndermem’ diye bir politika uygulamaya başlamış. ABD konteynerleri dünyadaki en büyük tüketicilerden biri olduğu için konteynerler boş gitmeyince stokta boş konteyner bekliyor. Bu sefer dünyadaki diğer ülkelerdeki ve bizim ülkemizdeki sanayicilerde bundan ciddi anlamda etkileniyor. El birliği içerisinde bu sorunu çözmemiz lazım. Şuanda konteyner ve sevkiyat fiyatlarında da yüzde 100, yüzde 200 ve yüzde 300 oranında artışlar var. Devlet büyüklerimizden de, ilgilerimizden de bu konuya hep beraber bir çözüm bulmak için gayretlerini görüyoruz. Onlara dua ve teşekkür ediyoruz. Bir an önce de bu sorunları en kısa zamanda çözmek ümidiyle diyorum." şeklinde konuştu.

HAMMADDE GİRDİ FİYATLARI DA ARTTI

Öte yandan hammadde girdi fiyatlarının da arttığına işaret eden Nursaçan, çözüm için stratejik politikalar üretilmesi gerektiğini dile getirdi. Nursaçan, yetkililerden konuyla ilgili çözüm beklediklerini sözlerine ekledi.

İHA