Muhtarlara kulak verin!

Kayseri'de mahalle muhtarlarına gelen icra tebligatı ve fakirlik belgesi istemleri arttı.

Muhtarlara kulak verin!

Türkiye'de 11 Mart 2020 tarihinden alınmaya başlanan pandemi tedbirlerinden sonra yaşanan kapanmalar, çok sayıda insanın işini kaybetmesine neden oldu. Bu süreç fakirlik belgesi isteyenlerin de icra takiplerinin de sayısını artırdı.

Kayseri'nin 2 merkez ilçesi Kocasinan ve Melikgazi ile nüfus ve yakınlığından dolayı merkez sayılan Talas ilçelerindeki en büyük mahallelerin muhtarları, 2020 yılında hem icra tebligatlarının hem de fakirlik için başvuranların sayısının arttığını söyledi.

GÜNLÜK 20 İCRA TEBLİGATI

80 bin 387 nüfusuyla,Türkiye'nin en büyük 4'üncü, Kayseri ve Talas'ın en büyük mahallesi konumunda bulunan Mevlana Mahallesi muhtarı Hacer Arık, muhtarlığa günlük ortalama 100 adet, icra, trafik, maske ve boşanma ile ilgili tebligat geldiğini belirtti. Bunların ortalama 20'sinin icra belgeleri olduğunu dile getiren Arık, "Bu dönemde trafik ve maske cezaları arttı ama önceki yıllara göre icralar da arttı. Benim gözlemime göre, vatandaş ayağını yorganına göre uzatmadığından yani lüks yaşamaktan dolayı icra takibine takılıyor. Ama pandemi de bayağı bir etkilemiş, işini kaybeden, işi tersi giden çok." dedi.

FAKİRLİK İÇİN GÜNLÜK 5 BAŞVURU

Öte yandan günlük ortalama 5 adet fakirlik belgesi aldıklarını kaydeden Arık, genelde pandemiden dolayı işten ayrılanların, işten çıkarılanların fakirlik başvurusu yaptıklarını ifade etti. Arık, fakirlik başvurusu yapanları Sosyal Yardımlaşma'ya, Kaymakamlığa, Belediyeye ve Kızılay'a yönlendirdiklerini söyledi.

30 TEBLİGATIN EN AZ 8'İ İCRA

30 bin 396 nüfusuyla Melikgazi ilçesinin en büyük mahallesi olan Gesi Fatih Mahallesinin muhtarı Zeki Kala da, icra tebligatları ve fakirlik başvurularının arttığını onayladı. Muhtarlığa günlük ortalama 30 civarında tebligat geldiğini belirten Kala, gününe göre 8, gününe göre 12 icra tebligatı geldiğini ifade etti.

"VATANDAŞ FATURASINI YATIRAMIYOR"

Tebligatlarda ilk sırayı icra, ikinciyi ceza, üçüncüyü ise boşanma ile ilgili tebligatların aldığını kaydeden Kala, fakirlik belgesi başvurularına dair ise şunları söyledi: "Benim mahallemde Kay Koop diye bir yer var. Özellikle oradan fakirlikle ilgili gelen çok oluyor. Genelde elektriğini, suyunu, doğalgazını yatıramadıklarını söylüyorlar. Pandemiden dolayı da çok arttı bunlar. Daha önceki yıllarda faturasını ödeyemeyen olunca, burada durumu iyi olan ailelere ya da esnafa söylüyorduk onlar hallediyordu. Şimdi ise  esnaf kendisinin siftah yapamadığını söylüyor bize."

"İCRALAR NORMAL SEYRİNDE CEZA TEBLİGATLARI ARTTI"

21 bin 471 nüfusuyla Kocasinan ilçesinin en büyük mahallesi olan Mimarsinan Mahallesinin muhtarı Orhan Koçer de, günlük ortalama 20-25 civraında tebligatın en fazla 5'inin icra tebligatı olduğunu söyledi. Geçen yıllara oranla icra tebligatlarında artış gözlemlemediğini belirten Koçer, trafik cezası ve Kabahatler Kanunu'ndan dolayı gelen tebligatların sayısının daha fazla olduğunu ifade etti. Fakirlik belgesi isteyen kişi sayısının, günlük 3 ile 5 arasında değiştiğini kaydeden Koçer, "Burada pandemiden dolayı işsiz kalan çok nadir. Bizim mahallemizde fakirlik belgesi isteyenler genellikle eşi vefat eden ve sosyal güvencesi bulunmayan insanlar." diye konuştu.

Selma Kara