MHP'li Özdemir: Kayseri Güneş Enerjisi Yatırımlarında daha da iyi olmak zorunda

MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Kayseri ilindeki güneş enerjisi yatırımlarını sorgulayarak konuyu Meclis gündemine taşımıştı.

MHP'li Özdemir: Kayseri Güneş Enerjisi Yatırımlarında daha da iyi olmak zorunda

Güneş enerjisinden elektrik üretimine yönelik faaliyetlerin ülke genelinde sürmekte olduğunu ifade eden Milletvekili Özdemir, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e şu soruları yöneltmişti: “Bu kapsamda; Kayseri ili genelinde son 15 yılda güneş enerjisinden elektrik üretimi miktarı yıllara göre ne kadar olmuştur? Bunun yıllar bazındaki ekonomik değeri nedir? Kayseri ili ve ilçeleri için hali hazırda var olan kaç tane güneş enerjisinden elektrik üreten santraller mevcuttur? Kayseri ili ve ilçelerindeki güneş enerjisi santrali kurulumu için verilen ruhsat miktarı kaçtır?”

 

KAYSERİ’DE 317 MW KURULU GÜCÜNDE 320 GÜNEŞ ENERJİSİ TESİSİ VARDIR

 

MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir’in vermiş olduğu soru önergesine Bakanlık tarafından gelen cevap şu şekildedir:

 

“Kayseri ilinde hali hazırda Güneş Enerjisine Dayalı İşletmeye Geçmiş Lisanslı Elektrik Üretim Tesisi bulunmamakta olup, lisanssız elektrik üretim tesislerinde ise 2014 yılından itibaren 2019 yılı Eylül ayı sonuna kadar toplam 1.662.085,77 MWh’lik üretim gerçekleştirilmiştir. Lisanssız elektrik üretim tesisi kapsamında işletmeye geçmiş toplam 316,66 MW  kurulu gücünde 320 adet elektrik üretim tesisi bulunmaktadır. Kayseri ili ve ilçelerinde güneş enerjisi santrali kurulumu için Önlisans verilmiş 15 MW gücünde 1 adet tesis bulunmaktadır.”

 

KAYSERİ GÜNEŞ ENERJİSİ KONUSUNDA DAHA İYİ OLABİLİR

 

2019 yılı Aralık ayı sonu itibariyle ülkemizin toplam Güneş Enerjisi Kurulu Gücünün 5.995 MW olduğu dikkate alındığında Kayseri’nin % 5 civarında bir orana sahip olduğunu belirten Milletvekili Özdemir, Kayseri’nin yıllık güneşlenme süresinin 2,842 saat gibi yüksek oranda olduğu da dikkate alındığında Güneş Enerjisinden Elektrik Enerjisi Üretim santrallerinin daha da artmasının mümkün olduğunu belirterek, Kayseri’li iş insanlarını ve yatırımcıları bu konuda talepte bulunmaya ve yatırım yapmaya davet etti. Ayrıca Hükümetin, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılının kutlanacağı 2023 yılına yönelik vizyonu dahilinde ülkemizdeki mevcut güneş enerjisi yatırımlarına ilave olarak 5.000 MW güneş enerjisi sağlayacak santrallerin kurulması hedefi dikkate alındığında yapılacak yatırımların önemine dikkat çekti.

 

>Bülten