Mezar tartışması

CHP Kayseri Milletvekili Kayseri Şehir Mezarlığı'nda 40 bin TL'ye mezarlık yeri satışına tepki gösterdi. Büyükşehir Belediyesi ise cenaze esnasında alınan mezar yeri fiyatlarının 200 TL olduğunu, söz konusu fiyatların ise cenaze olmadan tahsis edilecek mezarlıklara ait olduğunu ifade etti.

Mezar tartışması

CENAZE ESNASINDA 200 TL

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, İl Başkanı Ümit Özer ile birlikte Kayseri Şehir Mezarlığı'nda yakın zamanda yakınları vefat eden vatandaşları ziyaret etti. Arık, burada, mezarlık yerlerinin 40 bin TL bedele satılmasına tepki gösterdi. Kayseri Büyükşehir Belediyesinden, konuyla ilgili yapılan yazılı basın açıklamasında ise; mezar yeri fiyatlarının cenaze esnasında alınması durumunda 200 TL bedel ile satıldığı, cenaze olmadan topraktan alınacak mezar yeri fiyatlarının ise 5 bin TL ile 40 bin TL arasında değişkenlik gösterdiği belirtildi.

"KAYSERİ'NİN EN DEĞERLİ ARAZİSİ"

Kayseri’nin en pahalı arazisinin Kayseri Şehir Mezarlığı olduğunu belirten Arık, “Şuan Kayseri’nin en değerli arazisinin üzerindeyiz. Buradaki arazinin metrekaresi tam 20 bin lira… Yanlış duymadınız metrekaresi tam 20 bin lira… Yakın zamanda Ayhan Bey’in ve Özgür Bey’in yakınları vefat etti. Allah rahmet eylesin, başınız sağ olsun. Ayhan Bey sizden mezarlık için kaç lira istediler?” diye sordu.

2 MEZAR 40 BİN TL

Kısa zaman önce yakınını kaybeden Ayhan Küçüktaş ise, mezar yeri için kendilerinden 40 bin TL istendiğini belirterek, “Asri mezarlıkta cenazeyi defnetmemiz için bizden 40 bin lira ücret talep ettiler. Erkilet’te ise 200 lira olduğunu iki mezar alırsak 3 bin 700 lira olduğunu söylediler." dedi. Cenaze sahiplerinden Özgür Yeşilyurt da, “Bizden de tek mezar için 40 bin lira istediler. İki mezar alacaktık 80 bin lira dediler” diye konuştu.

"FAKİRİN ÖLMEYE DE Mİ HAKKI YOK"

Fakirin yaşamaya da ölmeye de hakkının olmadığını belirten Arık, “Fakir öldüğü zaman asri mezarlığa yatma şansı yok. Ölümde dahi fakirle zenginin ayrımı var. Şeytan dahi insanoğlu öldüğünde, insanoğlunun üzerinden elini çeker, ama bu zalim iktidar insanoğlu öldüğünde de onun üzerinden rant peşinde.” ifadelerini kullandı.

CENAZEDEN ÖNCE ALINANLARDA FİYAT YÜKSEK

Konuyla ilgili olarak Kayseri Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada ise, mezarlık yeri fiyatlarında, cenaze öncesi ve cenaze esnasında olmak üzere iki farklı fiyat tarifesi uygulandığı ifade edildi. Cenaze esnasındaki mezarlık fiyatlarının 200 TL olduğu belirtilen açıklamada; mezar yeri fiyatları ile ilgili de kamuoyu ile paylaşılan bilgilerde cenaze nakil ve defin işlemlerinin belediye tarafından ücretsiz karşılandığı, mezar yerlerinin fiyatlarının da 200 TL’den başladığı belirtildi. Gesi-İldem, Argıncık, Anbar, Erkilet Bülbül Pınarı ve Gayri Müslim Mezarlıkları’nda cenaze anında verilecek bir adet mezarın 200 TL olduğu, cenaze olmadan tahsis edilecek ya da topraktan mezar yerinin ise 5 bin ila 8 bin 500 TL arasında olduğu ifade edilirken, Şehir Mezarlığı’nda Eski mezarlık ve Taşlıburun mevkiinde farklı adalarda talep edilecek mezar yerlerinin de 11 bin 500 TL ile 40 bin TL arasında değiştiği ifadelerine yer verildi.

"MEZAR YERİ SIKINTIMIZ YOK"

Öte yandan, açıklamada, kentte mezar yeri açısından herhangi bir sıkıntısının söz konusu olmaduğu ve defne hazır 4 bin adet mezar yerinin bulunduğu dile getirildi. Mezarlıklarda yapımı devam eden inşaatlar ile ilgili bilgilerin paylaşıldığı açıklamada, Eski Mezarlık ve Taşlıburun mevkii olmak üzere iki bölümden oluşan Şehir (Asri) Mezarlığı’nda yapımı devam eden 2 bin adet mezarlık inşaatı, projesi tamamlanmış ve ihtiyaç halinde inşaatına başlanacak olan 6 bin adet mezar yeri olduğu ifade edildi.

ERKİLET VE İLDEM'DE İMAR PLANI SÜRÜYOR

Yine Erkilet Mezarlığı’nda yapımı devam eden 2 bin adet mezarlık inşaatı, ihtiyaç halinde inşaatına başlanacak olan 25 bin adet mezar yeri olduğu ve imar planlaması yapılmakta olan 100 bin metrekare alanın hazır olduğunun vurgulandığı açıklamada, İldem Mezarlığı’nda da mevcut mezarlık içerisinde ihale aşamasında olan 500 adet mezar ve imar planlaması devam eden 80 bin metrekare alan bulunduğu belirtildi.

ŞEHİR MEZARLIĞI 2021'DE BÜYÜYECEK

Öte yandan Şehir Mezarlığı’nda yapımı devam eden ilave mezarlık inşaatının 2021 yılı haziran ayında, Erkilet Bülbül Pınarı Mezarlığı’nda yapımı devam eden 2 bin adetlik ilave mezarlık inşaatı ve çevre düzenlemesinin de Mayıs 2021 itibariyle tamamlanıp hizmete alınacağı kaydedildi.

2018'de 29 bin TL idi

2018 yılında internette bir siteden satışa çıkarılan mezarlık yeri ilanı, eskiden de yüksek fiyata satış yapıldığını ve Belediye'nin fiyatta dahili olmadığını gösteriyor. İlana göre 4 metrelik mezar yeri, bir satıcı tarafından 29 bin TL'ye satışa sunulmuş.

Haber Merkezi