Mevsimler ileri kaydı

Küresel ısınmadan dolayı mevsimlerin en az 15 gün ileriye kaydığını söyleyen Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Abdülkadir Güneş, 'Sadece yağışlar değil, ekim dikim alışkanlıkları, eskilerin söylediği Aprul'un 5'i gibi sayılı günler bile kalmadı.' dedi.

Mevsimler ileri kaydı

YAĞIŞLAR ÇİFTÇİYE İLAÇ OLDU

Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Abdülkadir Güneş, son yağan kar yağışı ve devamında gelen yağmurların çiftçiye ilaç gibi geldiğini söyledi. Meteoroloji verilerine göre Nisan ayı sonuna kadar yağışların sürmesini beklediklerini dile getiren Güneş, "Mart ve Nisan aylarında yağan yağmur ve kar çiftçimizi oldukça memnun etti. Geçen yıl Mayıs ayından sonra ilimizde yoğun bir kuraklık yaşadık. 12'nci aya kadar yağmur ve kar yağmadı. Geçen yılla karşılaştırıldığında şimdiye kadarki yağış oranları hemen hemen aynı. Ancak kış biraz daha Nisan'a doğru uzadı. Geçen yıl Nisan ve Mart ayında çok yağmur yağmamıştı. Bu yıl çok şükür kar da yağmur da yağdı. Bu yağışlar çiftçimiz için ilaç oldu." dedi.

BU YIL KAYISI PAHALI OLACAK

Geçen hafta yer yer eksiye düşen hava sıcaklıklarının, Kayseri'de bazı bölgelerde çiçeğe duran meyvelere zarar verdiğini belirten Güneş, "Son yağan kar alçak kesimlerde çiçeğe duran meyvelerin soğuk almasına neden oldu ama il genelinde zarar çok yüksek görünmüyor. Örneğin, Yeşilhisar ve Kocasinan'ın bazı bölgelerinde kayısıyı soğuk aldı. Zaten ticaret için kayısı yetiştirenlerin sigortası oluyor, eksperleri tespitte bulunduktan sonra onların da zararı ödenecek. Elma, kiraz, erik ve cevizde sıkıntı görünmüyor." diye konuştu.

MEVSİMLER 15 GÜN İLERİYE KAYDI

Geçen yıllarla kıyaslandığında hem yağışların hem de mevsimlerin zamanının değiştiğini kaydeden Güneş, "Geçen yıl Mart başındaki yağışlar, bu yıl Nisan'ın başında yağdı. Mevsimler 1 ay olmasa bile 15-20 gün civarında kaydı. Bu durum ister istemez ekim dikim vakitlerini de değiştiriyor. Geçen sene bu zaman nohut ekilmişti ama şimdi 10-15 gün, geçen yıla göre geç kalmış oldu." şeklinde konuştu.

AFET GÖRÜLME SIKLIĞI ARTTI

Öte yandan eskiye oranla afet görülme sıklığının da arttığını söyleyen Güneş, "Geçen yıl da, ondan önceki yıl da dolu olayları çok olmuştu. Dolu mevsimi genelde Mayıs ayının 15'inden Haziran ortasına kadar olur. Bundan sonra görülebilecek afet don olur. Ama Meteoroloji verilerine göre şimdilik o da görünmüyor. Tabi Mayıs'tan sonra ne oluyor bilemiyoruz." dedi.

SAKIN APRUL'UN 5'İNDEN CAMIZ AYRILIR EŞİNDEN...

Küresel ısınmanın sadece mevsimleri ileri atmakla kalmadığına dikkat çeken Güneş, ekim dikim, gübre, budama zamanı ve 'Aprul 5' gibi eski usûl 'sayılı günler'in zamanının da değiştiğini ifade etti. Güneş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eskiden anam babam usulü günler vardı, mevsimler değişinde bunlar da değişti. Mesela Aprul'un 5'i vardı. Nisan'ın 19'una, 20'sine falan denk gelirdi. O günlerde kar, yağmur yağardı. Ama bakıyoruz bu yıl Aprul 5'inde kar yağışı yok. Hafta sonu yağmur yağdı ama eski Aprul 5'i gibi olmadı. Eskiler dermiş ki, 'Sakın Aprul'un 5'inden camız ayrılır eşinden.' Yani camızla çift sürmeye gidermiş tarlaya, camız soğuktan çiftten de eşinden de kaçar, ayrılırmış. Onun dışında, Mayıs ayında Türkmenler yaylaya çıkarmış. Mayıs'ın 5'i de o kadar soğuk olurmuş ki yaylada; 'Karıyı kazana tıkan' diye bir deyim varmış. Demem o ki, Türkmen bir kadın yayladaki soğuktan o kadar çok etkilenmiş ki, yaylada süt pişirdiği kazanın içine girmiş. Ama geçen yıl Mayıs ayı çok sıcak geçmişti. Mayıs bir yana, geçen hafta yağan karı ben ömrü hayatımda görmemiştim; Nisan ayında 30 santimetre kar yağdı. Çünkü küresel ısınmanın etkisiyle mevsimler değişti."

AKILLI TELEFONLAR ÇİFTÇİNİN GARANTİSİ

Çiftçinin, teknolojik imkanlar sayesinde, küresel ısınmanın etkilerine karşı önlem alabildiğini belirten Güneş, "Çiftçilerimizin elinde artık akıllı telefonlar var. İlaç, gübre atacağı zaman Meteoroloji Genel Müdürlüğünün sistemine giriyor, oradan yağmurun yağacağını yağmayacağını, eksiye düşeceğini düşmeyeceğini çiftçi takip ediyor. Sağ olsun Meteoroloji Bölge Müdürümüz de her hafta bize rapor gönderiyor. O raporu da çiftçilerimize iletiyoruz. Artık sistem eskisi gibi değil, çok şükür teknoloji ilerledi. Çiftçimiz tedbir alınması gereken neyse alıyor ama elden gelmeyen bir şey olursa da ona da yapacağımız bir şey olmuyor. Çiftçi için önemli olan bundan sonra çok soğuk ve afet olmaması." ifadelerini kullandı.

Selma Kara