Kuskus UNESCO listesinde

Dün açıklanan UNESCO 2020 İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne Türkiye'den minyatür sanatının yanı sıra zeka ve strateji oyunu mangala/göçürme de girdi. İşte listeye farklı ülkelerden dahil edilen ilginç kültürel miraslar...

Kuskus UNESCO listesinde

UNESCO’nun 2020 İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi açıklandı. Türkiye’nin tarihi ve kültürel mirasını yansıtan klasik Türk süsleme sanatlarından minyatür bir dünya mirası olarak UNESCO listesine kaydedildi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, müjdeli haberi verirken, “Nakkaşlarımız artık bir dünya mirasını icra edecekler” dedi.

Türkiye’den ayrıca Kırgızistan ve Kazakistan’la birlikte ortak miras olarak zeka ve strateji oyunu ‘mangala/göçürme’ de UNESCO listesine girdi.

Fransa’nın başkenti Paris’te dün çevrim içi olarak düzenlenen UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras 15. Hükümetlerarası Komite Toplantısı’nda, dünyanın farklı ülkelerinden gelenekler ve kültürel özelliklerin listeye alındığı duyuruldu. Listeye giren miraslar arasında en dikkat çekici olan ‘kuskus’ yiyeceği oldu. Kuskus; Cezayir, Moritanya, Fas ve Tunus’un ortak kültürel mirası olarak belgelendi.

Dört ülkenin kuskus üretimi ve tüketimi ile ilgili bilgi, birikim ve uygulamaları UNESCO listesine yazıldı. Paylaşılan bir mirasın yazımı, somut olmayan kültürel mirasın devletlerin buluştuğu ve işbirliği yaptığı bir konu olabileceğini gösteriyor. UNESCO yetkilileri, amacın halklar arasında köprüler kurmak, sahip oldukları ortak uygulamalar ve bilgiler aracılığıyla onları bir araya getirmek olduğunu belirtiyor.

Berberi orijinli bir yiyecek olan kuskusun Orta Çağ’dan bu yana tüketildiği biliniyor. UNESCO’nun, kuskusun sahibi olarak açıkladığı ülkelerde, kuskus olmadan düğün, kutlama ve aile toplantısı yapılmadığı belirtiliyor.

2020'NİN İLGİNÇ MİRASLARI

UNESCO’nun 2020 İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne giren diğer kültürel özelliklerden en ilginç olanları ise şöyle:

Umman’dan deve yarışları; Polonya ve Beyaz Rusya’dan ağaç arıcılığı kültürü; İran ve Ermenistan’dan Aziz Thaddeus Manastırı hac yolculuğu; Fransa, Belçika, Lüksemburg ve İtalya’dan boynuz enstrümanı çalanlar; Suudi Arabistan ve Kuveyt’ten Al Sadu nakışı.