Kültepe 'de taş devri bulgularına rastlandı

Kültepe - Kaniş - Karum Ören Yeri 'nde, geçen yıl Kalkolitik yani taş devrine ait bulgulara ulaşıldı. Bundan sonraki kazılar 6 bin yıl öncesi için daha aydınlatıcı olacak.

Kültepe 'de taş devri bulgularına rastlandı

Kültepe - Kaniş - Karum Ören Yeri 'ndeki kazıların 2020 yılını değerlendiren Kazı Başkanı Fikri Kulakoğlu, kazı alanında ilk kez 6 bin yıl öncesinin bulgularına rastladıklarını söyledi. Bu durumun kendilerini heyecanlandırdığını söyleyen Kulakoğlu, Kalkolitik yani taş devrine ait bulgulara dair şu bilgileri verdi:


"alkolitik dönemde hem de höyüğün merkezinde yaptığımız sondajlarda yerleşimin olduğunu gördük ve gerçek anlamda büyük yapıların izlerini gördük. Bu bizim için çok önemliydi. Çünkü daha önceden seramiği çıkıyordu ama hiçbir zaman bu yapılara denk gelememiştik. Erken dönem yapıları en az 6 bin yıllık zaman dilimi içerisindeki yapılardır. Erken dönem yapıları, doğal olarak yerin daha aşağılarında bulunuyor. Bunları bulabilmek için öncelikle üst tarafta bulunan tabakayı kazmanız gerekiyor. Daha sonra alt taraftaki tabakalara ulaşabilirsiniz. O anlamda Kalkolitik dediğimiz yani taş devrine ilişkin verilere ulaşmak heyecanlı oldu."


MEZOPOTAMYA 'NIN EN BÜYÜK İDOL GRUBU BULUNDU
Öte yandan, kazı alanında, 5 bin yıl öncesine ait bir yapı içerisinde Mezopotamya 'nın, içinde kadın tasvirlerinin bulunduğu en büyük idol grubuna ulaşıldığını belirten Kulakoğlu, bu durumun, Anadolu 'da 5 bin yıl öncesinde kadının toplumdaki yerini gösteren bir işaret olduğuna değindi. Kulakoğlu, "Bizim 2018 yılından itibaren kazdığımız 5 bin yıl öncesine dayanan büyük bir yapı vardı. O yapının bir odasında idol dediğimiz şematik tasvirlerin olduğu alabaştır alabastır ya da 'su mermeri ' denilen bir taştan yapılmış heykelcikler vardı. Onların bir kısmını çıkartıp Ankara’ya gönderdik. Bu sene de yaptığımız çalışmalarda bunların devamını bulduk. Yaklaşık 5 çarpı 5 metre ölçülerinde bir odada yığın halinde, yapının tahribatı sırasında tahrip olmuş yaklaşık 30-35 tane daha bu eserlerden bulduk. Bu eserlerin önemi şu ana kadar sadece Anadolu’da değil Mezopotamya’da da bulunan en büyük grup olması. Bu eserler, ait oldukları dönemde insanların dini inançlarını, anlayışlarını göstermesi açısından önemli eserlerdir. Bizim bulduğumuz bu idoller daha da değişik sonuçlar vermeye başladı. Şimdiye kadar bu idollerden ya da figürlerden erkeğe ait bir tasvire rastlamadık. Hepsi kadınlara ait olan tasvirlerden oluşuyor. Bu da şu anlama geliyor ki; Anadolu’da günümüzden 5 bin yıl öncesinde de kadın önemli bir figür, kadının toplumdaki yeri üst sıralarda ve kadının saygı gören bir varlık birey olduğunun göstergesidir." diye konuştu.


PANDEMİ SÜRECİ KAZILARI OLUMSUZ ETKİLEDİ
Son olarak, pandemi sürecinin kazıları olumsuz etkilediğini kaydeden Kulakoğlu, "Pandemiden dolayı 2020 yılını ancak Haziran ayında açtık, çalışmalara başladık ve hala da çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu sıkıntılı süreci en az zarar ile atlatmaya çalıştık. Yaklaşık 4 aydan fazla bir kazı sezonumuz oldu. Bu kazı sezonu sırasında küçük ekiplerle çalışma zorunda kaldık. Bu Ama bu küçük ekiplerle iyi bir verim aldık. Nokta atışı yaparak çalışmalarımızı sürdürdük." ifadelerini kullandı.


İHA