Kripto paranın haczi yasal

Geçen hafta Türkiye 'de ilk kez 60 bin TL tutarında kripto para haczedildi. Avukat Emir Akpınar, İcra ve İflas Kanunu'nun 89'uncu maddesine göre, kripto paralara da haciz işlemi uygulanabileceğini söyledi.

Kripto paranın haczi yasal

Geçen hafta İstanbul 14. İcra Dairesi tarafından, 60 bin TL tutarında kripto paraya haciz işlemi uygulandı. Konuyla ilgili bilgi veren Kayseri Barosu avukatlarından Emir Akpınar, İcra ve İflas Kanunu’nun 89’uncu maddesinin, kripto paraya haciz işlemine izin verdiğini belirtti. Akpınar,  "İcra Dairesi’ne alacaklının ya da alacaklı vekilin talebiyle yerli kripto para borsalarına İcra ve İflas Kanunu’nun 89’uncu maddesine dayanarak bankaya bir haciz ihbarnamesi gönderildiğinde banka yabancı mevduat hesabına bakar ve oradaki yabancı mevduat hesabına karşılık gelecek kadar TL bazında haciz uygulanır. Ancak borçlunun bütün kripto parasına haciz uygulanmaz. Örneğin 50 bin lira borcu varsa bu miktar için haciz uygulanır. Geriye kalan tutar için haciz işlemi uygulanamaz. Gönderilen ihbarnameye istinaden yerli kripto borsaları buna ilişkin bir cevap verir; ‘hesabı var ya da yok’ şeklinde cevap gelir. Borçlunun borcu miktarınca haciz işlemi uygulanır. Kripto paralarda da yapılacak işlem aynıdır. Haciz ihbarnamesinin ulaştığı esnada söz konusu kripto paranın TL karşılığında haciz işlemi uygulanması gerekir." diye konuştu.

"TC VATANDAŞLARININ KRİPTO PARA ŞİRKETLERİNDE GÜVENLİĞİ YOK"

İstanbul 'da uygulanan haciz işleminin, bundan sonraki süreçte kripto para piyasasının nasıl etkileyeceğine dair soru işaretlerinin gündeme geldiğini kaydeden Akpınar, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, yurt dışı menşeli kripto para şirketlerinde güvenliği bulunmadığının altını çizdi. Akpınar, kripto paralarla ilgili yıl sonuna doğru bir düzenleme beklediklerini sözlerine ekledi.

İHA