Köse: 'Yıkmaya aday değiliz. Biz yapmaya adayız'

Kayseri'de gerçekleşecek olan Baro seçimlerinde aday olan Avukat Ali Köse ile projeleri ve görüşleri konusunda bir söyleşi gerçekleştirdik.

Köse: 'Yıkmaya aday değiliz. Biz yapmaya adayız'

Röportajımızda genç meslektaşlarına dair planlarına, hukukun üstünlüğü ve demokrasiye vurgu yapan aday Köse, "Yıkmaya aday değiliz. Biz yapmaya adayız" dedi.

BARO BAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNDE ADAYLARDAN BİRİ DE SİZSİNİZ. SEÇİMİ KAZANDIĞINIZ TAKDİRDE NASIL BİR BARO OLMASI GÖRÜŞÜNDESİNİZ?

Avukatlık mesleğimiz ve hukuku temel alan bir anlayışla ve Kayseri Baromuzun bütününü temsil etme iradesiyle, 8-9 Ekim 2016 tarihlerinde yapılacak Kayseri Baromuz Genel Kurul ve seçimlerinde, Kayseri Barosu başkanlığına adayım. Bütün meslektaşlarıma aynı yakınlıkta olan bir baronun olmasını istiyoruz. Tarafsız ve bağımsız bir baro anlayışını hedefliyoruz. Hukukun üstünlüğü ilkesini temel alan, temel hak özgürlüklerin savunucusu olan, tarafsız bir yargı için mücadele eden, kadın ve çocuk haklarında topluma rehber olan, sosyal ve çözüm odaklı bir baronun olması gerektiği düşüncesindeyiz.

AVUKATLAR VE BARO ADINA NE TÜRDEN PLANLARINIZ VAR?

Son yıllarda genç avukatlarımızın sayılarının çok fazla olduğu, ancak genç meslektaşlarımızın sorunlarına kurumsal çözüm üretemeyen bir baromuz var. Bu nedenle, sadece genç meslektaşlarımızın olacağı, kendi sorunlarını tartışıp çözüm önerileri geliştirdikleri ve 5 yıldan az kıdemdeki bütün meslektaşlarımızın doğal üyesi olduğu Kayseri Barosu Genç Avukatlar Komisyonunu kurmak istiyoruz. Bu şekilde, genç avukatlarımızın enerjilerini ve meslek vizyonlarını kurumsal olarak çözüm odaklı olarak kanalize edebiliriz. Yine mesleğe yeni başlayan ve başlamak üzere olan meslektaşlarımızla, kurumsal olarak ilgilenecek ve sorunlarının çözümüne yardımcı olacak İlk Adım Komisyonu kurma vaadimiz vardır. Staj eğitimini, gelecek seçim kaygısıyla değil, amaca uygun ve nitelikli biçimde gerçekleştirmemiz gerekiyor. Aynı şekilde, sonunda sertifika verilecek nitelikli meslek içi eğitimlerin yapılmasını vaat ediyoruz. Bu konuda, hukukla ilgili ileri eğitimler veren TÜRAVAK’da 3 yılı aşkın süredir denetim kurulu üyeliğinde edindiğim tecrübeyi baromuza yansıtacağız. Diğer bütün baro komisyonlarımızda etkin bir şekilde çalışmasını vaat ediyoruz. Diğer taraftan bir önemli konu da Bölge Adliye Mahkemesi'nin faaliyete geçmesidir. Kayseri'de kurulu olan Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi'nin faaliyete geçmesi gereklidir. Bu konuda gereken gayret gösterilecektir.

SEÇİMLERE NASIL BİR KADRO İLE KATILIYORSUNUZ?

Genç, dinamik bir listemiz var. Enerji ile tecrübeyi, akıl ile cesareti birleştirerek, kurumsal nitelikle baromuza hizmete talibiz. Genel kurulumuzda ve bu seçimlerde oy kullanacak avukat sayımız 1247’dir. Çok yakın gelecekte 2 bin üye sayısını bulacağımız açıktır. Kayseri’nin en elit ve en büyük meslek kuruluşuyuz. Bu büyüklüğümüze yaraşır ve yakışır şekilde, Kayserimize aydın sorumluluğuyla örnek ve öncü olmalıyız. Aynı şekilde toplumsal olaylara ve sorunlara duyarlı olmamız gerekmektedir. Ancak, tarafsız ve hukuk merceğiyle toplumsal olaylara ve sorunlara tavır almalı ve ses vermeliyiz. Listemiz hiçbir kutuplaşma veya kamplaşmanın tarafı değildir. Kayseri Barosu’nun bütününe saygı duyuyoruz ve bütün meslektaşlarımıza aynı yakınlıktayız. Hiçbir meslektaşımızla kırgınlığımız yoktur, bürosunda ziyaret edemeyeceğimiz ve elini sıkamayacağımız hiçbir avukat arkadaşımız yok. Bu durum bizim listemizin en büyük kazanımıdır. 

SEÇİM SÜRECİNİ NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

Biz olumsuz bir propaganda yapmadık. Karşı taraf üzerinden oy istemedik, yapacaklarımızı anlatmaya çalıştık. Yine belirtmekte fayda var ki, bütün meslektaşlarımıza aynı yakınlıktayız. Bu durum bizim listemizin avantajıdır. Hem bu süreçte, hem de geçmişten bugüne süre gelen, tespit ettiğimiz sorunlarımız var. Kamu avukatlarımızın, ilçede mesleği icra eden meslektaşlarımızın sorunları var. Bu konuda, elbirliği ile sorunlarını çözüm noktasında gereken gayret tarafımızdan gösterilecektir. Ayrıca kangren olmuş sosyal tesis ile ilgili olarak gerekli çalışmayı yapmak zorundayız. Öncelikle mevcut durumun ve yanlışların tespit edilmesi ve ardından yapılabilecek eylem planı ile bu sorunu çözmemiz gerekiyor. Takdir edilir ki mevcut durumu ve bu sorunu kangren eden durumu tespit etmemiz gerekiyor. Hukuk devleti ve demokrasi konusunda tarafız. Demokratik yollar ile gelen kurumların demokratik yollar ile değişmesi mutlak şarttır. Bu nedenle, 15 Temmuz darbe girişiminin tamamen karşısında tavır aldım. Yaşamakta olduğumuz süreçte Türkiye Cumhuriyeti’nin bütünlüğünü savunmaktayım. Bu süreçte hukuk devleti, demokrasi, masumiyet karinesi ve avukatların görevlerini bağımsız bir şekilde ifa etmeleri ilkeleri de göz ardı edilemez.

SON OLARAK NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

Yapamayacağımız sözler vermiyoruz. Hamaset ve demagoji dilini kullanmıyoruz, yıkmaya aday değiliz. Biz yapmaya adayız, katılımcı anlayışla meslektaşlarımızla birlikte icraatlar yapmak için adayız. Son olarak 8-9 Ekim 2016 tarihlerinde yapılacak Kayseri Baromuz genel kurul ve seçimlerinin, mesleğimize, meslektaşlarımıza, ülkemize ve şehrimize hayırlar getirmesini diliyorum. Bu arada seçimlerde aday olan bütün meslektaşlarıma da başarılar dilerim. RÖPORTAJ: KAAN AKBAŞ