'Koronaya iyi geldiği iddia edilen ilaç 'göz hasarı 'na neden olabilir'

12'nci Bölge Kayseri Eczacı Odası Başkanı Nuri Akın, sosyal medyanın etkisiyle popülerleşen ve koronavirüsü karışı koruyacağına inanılan hidroksiklorokin etken maddeli ilaçların körlük yapabileceğini söyledi.

'Koronaya iyi geldiği iddia edilen ilaç  'göz hasarı 'na neden olabilir'

Kayseri Eczacı Odası Başkanı Nuri Akın, sosyal medyanın etkisiyle popülerleşen hidroksiklorokin etken maddeli ilaca dair açıklamalarda bulundu. İlacın, koronavirüse karşı koruma amaçlı kullanıldığına dair, bilimsel bir açıklama yapılmadığını belirten Akın, “Bu covid-19 'un tedavi seçeneklerinde kullanılan bir ilaç. Ancak virüsten korunma amacıyla kullanılması şuan için hiçbir sağlık otoritesi tarafından önerilmedi. Bundan dolayı da devlet bu ilaca erişim ile alakalı bazı kısıtlamalara gitti. Bundan dolayı halkımızı hem bilinçlendirmek amaçlı hem herhangi bir kişinin tavsiyesi ile kullanmaması adına uyarmak istiyoruz. Bu ilaçların doktor kontrolünde kullanılması gerekiyor” dedi.

‘HEKİM ÖNERİSİ OLMADAN KULLANILMAMALI’

Özellikle romatoid artrit tedavisinde kullanılan ilacın, en bilinen yan etkisinin göz hasarları olduğunun altını çizen Akın, “Bu ilacın koronaya karşı kullanılıp kullanılmayacağı hekimin karar vereceği bir durumdur. Vatandaşlara, ‘Bu iyi geliyormuş, ben böyle duydum’ gibi cümlelere kulak asmadan hekimlerine ve eczacılarına danışmalarını öneriyorum. Evet, ilaç birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor ama iyi etkisinin yanında yan etkisi de mevcut. Bir nevi vatandaşlar tedavi olayım derken yan etkilerinden dolayı zarar da görebilir. Bu ilaç gözde hasar meydana getirebilir. Bu ilacı kullandıktan sonra yoğun bir bulantı eşlik edebilir. Bilinçsiz kullanmak her ilaç için tehlike arz etmektedir. Biliyoruz ki tedavide, ilaç ile zehir arasındaki ince çizgi doz miktarıdır” diye konuştu.
Bilinçsiz biçimde ilaç alımının, ilaca asıl ihtiyaç duyan hastaları zor durumda bırakacağını vurgulayan Akın, halihazırda ilaç temininde bir sıkıntı bulunmadığını, yalnızca raporlu hastaların kullanabileceği biçimde sınırlama getirildiğini sözlerine ekledi.

VATANDAŞ ECZACILARA TEPKİ GÖSTERİYOR

Eczacı Teknikeri Ekrem Çalışkan ise, bazı basın kuruluşlarındaki haberler ve sosyal medyada dolaşan yanlış bilgilerden dolayı ilaca talep olduğunu, ancak kısıtlama kapsamında ilaç satışı yapmadıklarını ifade etti. Vatandaşın ilaç bulamayınca kendilerine tepki gösterdiğini dile getiren Çalışkan, “Korona için bu ilacın etkili olduğunu duyduk, neden vermiyorsunuz diyorlar. Bazıları sinirlenerek ve kızarak gidiyor. Sonuçta bizim de kuralları uygulamamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Eczacı Kalfası Mustafa Sancak da vatandaşın kendilerine tepki gösterdiğini belirtti. Sancak, “Bizden bu ilacı istiyorlar ama reçetesiz veremeyeceğimizi söylüyoruz ve hekim tavsiyesi üzerine kullanılması gerektiğini öneriyoruz.‘Doktora mı para kazanmak istiyorsun, neden doktora gidiyorum, siz bize yardımcı olmuyorsunuz’ gibi suçlamalarda bulunuyorlar. Ama ilacı almak isteyenlerin ne maskesi ne eldiveni var. Kulaktan dolma ilaçlar yerine tedbir almaları daha doğru olur” ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi