'Kısıtlama günlerine geri dönmeyi istemiyoruz'

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) ağustos ayı Meclis Toplantısı video konferans sistemi üzerinden gerçekleştirildi. Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, Kayseri'de vaka sayılarının tedirgin edici seviyelere yükseldiğini, aşılama oranlarının artmasını gerektiğini belirterek, 'Kısıtlama günlerine geri dönmeyi istemiyoruz' dedi.

'Kısıtlama günlerine geri dönmeyi istemiyoruz'

Toplantının açılış konuşmasını yapan KAYSO Meclis Başkanı Abidin Özkaya, ülke olarak kamu ve özel sektörle el ele verip üretim ekonomisine gereken desteği vererek en kısa zamanda da ölçek ekonomisine geçmemiz gerektiğini söyledi. Özkaya, “Tarih ve zaman bize bu fırsatı vermektedir. Son dönemde reel sektördeki toparlanma, yurt dışından kaynaklı hızlı talep artışları, lojistik avantajımız, ürün kalitemiz ve çeşitliliğimiz bu fikrimizi doğrulayan tezlerdir” diye konuştu. Türkiye’nin 2020’yi 1,8 büyüme ile kapatan nadir ülkelerden birisi olduğunu vurgulayan Özkaya, 2021 yılını da 7,5 - 8 gibi bir büyüme ile kapatacağını belirtti.

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, son zamanlarda vaka sayılarının tedirgin edici seviyelere ulaştığını belirterek, vatandaşlara aşı olmaları yönünde çağrıda bulundu. Başkan Büyüksimitci, “Tedbirli olmazsak salgını durdurmak çok daha uzun sürebilir. Eğitim, iş ve sosyal hayatın sekteye uğramaması için aşı olmazsa olmaz gereklilik haline gelmiştir. Zira henüz toplumsal bağışıklığı elde etmiş değiliz. Bilindiği üzere, en az iki doz aşı olmadan da bağışıklık elde edilemiyor. Şu an aktif vakalarımızın ve hastanelerde yatan hastalarımızın çok büyük kısmı aşısı tamamlanmamış kişilerden oluşuyor. Kısıtlama günlerine geri dönmeyi istemiyoruz. Dolayısıyla birinci önceliğimiz, üretimin sekteye uğramaması adına, öncelikle işletmelerimizde aşı olma oranlarımızı daha da yukarılara çekmemiz, sonrada bireysel aşılarımızı olarak topluma karşı ödevimizi yerine getirmemiz gerekiyor” dedi. Kayseri olarak henüz ikinci doz aşısını yaptıranların oranının yüzde 50 civarında olduğunu belirten Başkan Büyüksimitci, 50 yaş üzeri vatandaşlarımızı bir an evvel 3. doz aşılarını olmaya, iki doz aşı olmamış vatandaşlarımızı da ikinci aşılarını yaptırmaya davet etti.

"KAYSERİ MODEL FABRİKA ÇALIŞMALARI İLE TÜRKİYE’YE MODEL OLDU"

Pandemi sürecinde verimliliğin, dijitalleşmenin, yapay zekânın ve yalın üretimin daha da ön plana çıktığına vurgu yapan Büyüksimitci, Kayseri Sanayi Odası olarak tüm bu konuları önemsediklerini ve bir dizi çalışma başlattıklarını açıkladı. 2020 yılı ocak ayında Kayseri Model Fabrika’yı kurarak, İstanbul, Çorum, Aksaray, Nevşehir gibi illerin katılımı ile 50’nin üzerinde farklı kurumdan 480’in üzerinde sanayiciye 15 bin saatin üzerinde eğitim verdiklerini, eğitimler sonucu yüzde 40 ile yüzde 100 arasında günlük üretim artışı sağlandığını açıkladı. Kayseri Model Fabrikanın yeni uygulamaları ile tüm model fabrikalara örnek teşkil edecek güzel projelere imza attığını ifade eden Büyüksimitci, “Kelimenin tam manası ile tüm Türkiye’ye model olacak bir fabrika oldu. Genel Müdürümüz Salih Yalçın ve ekibine teşekkür ediyorum” dedi.

EĞİTİMLER DEVAM EDİYOR

Diğer taraftan, Kayseri Sanayi Odası bünyesinde Verimlilik Koordinasyon Ofisi kurarak 4 farklı sektörden 50 firmaya 15’er gün yalın üretim konusunda eğitim ve danışmanlık hizmeti verdiklerini, yine “Yeşil Dönüşüm Ofisi” ve Dijital Dönüşüm Ofisi” gibi iki ofis kurarak, firmaların yeşil uyum süreci ve dijital dönüşüm sürecine hızlıca adapte olabilmeleri için farkındalık eğitimleri düzenleyerek hareket ve eylem planları belirlemeye çalışacaklarını söyledi.

İHRACAT ARTTI

TÜİK Temmuz Ayı ihracat rakamları hakkında da bilgi veren Başkan Büyüksimitci, "Temmuz ayı ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 9,08 artışla, 258,3 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2021 yılı ilk yedi aylık artışımız ise geçen yılın ilk yedi ayına göre yüzde 43,97 oranında artarken, Türkiye’nin ihracatı aynı dönemde yaklaşık yüzde 35 oranında arttı. 9 günlük Kurban Bayramının etkisi ile rakamlarımızda haziran ayına göre bir miktar düşüş olsa da, sanayicilerimizin de gayreti ile önümüzdeki aylarda bunu telafi edeceğimize inanıyorum” şeklinde sözlerini tamamladı.

Hatice Karaca