'Keneden korunmak için açık renkli kıyafetler giyilmeli'

Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Zehra Beştepe Dursun, yaz aylarıyla birlikte vaka sayısı artan Kırım Kongo Kanamalı Ateş (KKKA) hastalığından korunmak için, açık havaya çıkanlara açık renk kıyafet giymeleri önerisinde bulundu.

'Keneden korunmak için açık renkli kıyafetler giyilmeli'

İNSANDAN İNSANA DA BULAŞABİLİR

Hastalığa kene ısırmasının neden olduğunu belirten Dursun, ateş ve kanama bulgularından dolayı hastalığın bu adı aldığını söyledi. Hastalığın, kenenin ısırdığı bir insandan bir başkasına bulaşabileceğini de belirten Dursun, "Ancak bu az görülen bir bulaş yönetimidir. Bizim genellikle bölgemizde gördüğümüz kene ısırdıktan sonra hastalığın oluşmasıdır. Burada hızlı bir şekilde kenenin vücuttan uzaklaştırılması gerekir. Bunu fark ettiğimiz zaman çıplak elle değil de eldiven, bez ve cımbızla hızlı bir şekilde keneyi ters yönde hareketle çıkartmak gerekir. Tabiri caizse çiviyi çıkartır gibi sağa sola hafif oynatarak direk tek bir hareketle çıkartılması gerekir. Eğer tek bir hareketle çıkmıyorsa ya da parçalandıysa muhakkak bir sağlık kuruluşuna başvurarak orada çıkarılması sağlanmalıdır.” dedi.

KARADENİZ VE İÇ ANADOLU 'DA ÇOK GÖRÜLÜYOR

Hastalığın, yaz başından itibaren Karadeniz ve İç Anadolu Bölgesi 'nde daha fazla görüldüğünü kaydeden Dursun, özellikle açık alanda bulaşan hastalıktan korunmanın yollarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

"Özellikle bu bölgelerde yaşayan insanların piknik, bağ bahçe gibi yerlere gideceği zaman özellikle açık renkli kıyafet giymeleri, elbiselerini tam olarak vücudunu saracak şekilde giymeleri ve pantolon uçlarının çorap yada ayakkabı içerisine konularak bağ bahçe işlerini yapmaları önerilir. Eve geldikten sonrada özellikle küçük çocukların kıyafetleri muhakkak kene açısından taranmalı, vücudunun özellikle saçlı bölgelerine bakılmalıdır. Bu konuda ailelerin çok dikkatli olması gerekir."

TEDAVİSİ YOK

Hastalığın tedavisi olmadığının altını çizen Dursun, "Hastalar bu ateş ve halsizlik gibi şikayetlerden sonra klinik takip yapılmaktadır. Bu takip içerisinde eğer kanama bulguları meydana gelirse kan takviyesi yapabilmekteyiz. Bunun dışında kan değişimi dediğimiz plazmaferez yönetimi de bulunmaktadır. Bu yöntem uygun hastalarda hastaların daha hızlı iyileşmesini sağlamaktadır. Hastanemiz 2009 yılından beri yüzlerce kırım Kongo hastasına takip etmiştir. Önemli oranda da hastaların birçoğunu taburcu ederek evlerine göndermiş bulunmaktayız. Yine plazmaferez merkezimizde uygulanmaktadır." ifadelerini kullandı.

İHA