KAYSERİ'NİN BİLİMSEL ALT YAPISINA VURGU

Türkiye Bilim ve Teknoloji Merkezleri (TÜBİTEM) konferansı bu yıl Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde yapılıyor. TÜBİTEM 2019 Konferansı'nın açılışına Cumhurbaşkanımızın gerçekleştireceği Büyükşehir Belediye Başkanları Toplantısı'na katılmak üzere Ankara'ya giden Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, katılmadı. Konferansa iştirak eden Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Hasan Nuri Kuş, Türkiye'nin fiziki alt yapısı en mükemmel illerinden birisi olan Kayseri'nin bilimsel alt yapısını da mükemmel hale getirmek için çalıştıklarını söyledi.

KAYSERİ'NİN BİLİMSEL ALT YAPISINA VURGU

TÜBİTEM Konferansı’nda bu yıl Bilim Merkezleri ve Okul Dışı Öğrenme temasıyla başladı. İki gün sürecek olan konferansın açılışı Kadir Has Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. Konferansın açılışında konuşan Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Hasan Nuri Kuş, Kayseri’nin bilime en yatkın şehirlerden birisi olduğunu söyledi. Kayseri Bilim Merkezi’nin şehre olan katkısından bahseden ve Büyükşehir Belediyesi’nin TÜBİTAK ile birlikte şehrimize kazandırdığı Bilim Merkezi’nin henüz 4 yılını dahi doldurmadan 400 bin ziyaretçiye ulaştığını ifade eden Başkan Vekili Hasan Nuri Kuş, “Bilim Merkezlerini en işlevsel kullanan ve en çok ziyaretçiyi ağırlayan illerin başında Kayseri geliyor. Düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz; Bilim Kampları, Yaz Kampları, Sömestr Kampları, Astronomi Kampları, Hafta Sonu Atölyeleri, Okul Grupları Atölyeleri, Canlılar Dünyasına Yolculuk Atölyeleri, Robotik Kampı ve Doğa Bilimleri Kampı gibi etkinliklerle ziyaretçi sayımızı artırıyoruz. 2019 yılının başından şu güne kadar 265 adet farklı bilim dallarını kapsayan atölye çalışması yaptık ve yaklaşık 2 bin 500 öğrenciye ulaştık. 32 aylık dönemde ise bu sayı 9 bini buldu. Ayrıca 27-28-29 Eylül tarihlerinde bu yıl 4’üncüsünü düzenleyeceğimiz bilim şenliklerimizde bugüne kadar yaklaşık 80 bin kişi ağırladık. Bu şenliklere okullarımız büyük ilgi gösterdi. Atölye çalışmaları, bilim kampları ve bilim şenliğinin yanı sıra okul gezileri, zaman zaman bilimsel sahne gösterileri, öğretmen eğitimleri, güneş enerjili araç yarışı gibi etkinlikler gerçekleştirerek bilime ilgiyi daha da artırmaya gayret ediyoruz” dedi.
 
Kayseri Bilim Merkezi’nde bulunan TÜBİTAK’ın 150 deney düzeneği ve özel tasarım galerileriyle yetinmeyerek yeni bilimsel alanlar oluşturduklarını da dile getiren Başkan Vekili Hasan Nuri Kuş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Büyükşehir Belediyemizin destekleriyle Yamula bölgesindeki kazı çalışmalarında 7,5 milyon yıllık olduğu belirlenen dünya doğa tarihinin en önemli fosillerine ulaşıldı. Dünyanın dikkatini çeken bu fosiller Kayseri Bilim Merkezi’nde kurduğumuz laboratuvarda sergilenmeye hazır hale getirildi ve 7 aydır halkımızın ilgi ve beğenisine sunuluyor. Bilimi sevdirmek ve bilime olan ilgiyi artırmak için Büyükşehir Belediyemizin yapmış olduğu bir başka çalışma ise Bilim Akademisi. Bilim Akademimiz; Öğretmen Akademileri, Lise grupları için Astronomi, Robotik, Kimya ve Biyoloji Akademileri, ilk ve ortaokullar için de Fen Okulları adı altında çalışmalar düzenleyecek. İlkokuldan lise son sınıfa kadar ve dahası öğretmenlerimize kadar planlamalarımız hazır durumda. 2’şer aylık periyodlarda eğitim anlamında her kesimin bilimsel çalışmalardan faydalanmasını amaçlıyoruz. Bir sonraki çalışmamız da inşallah Çocuk Üniversitesi olacak.”
 
Bilimsel zekanın heba olmaması için yeni çalışmalar yapmak ve yeni projeler gerçekleştirmek gerektiğini vurgulayarak Kayseri’de bilim alt yapısı oluşturmak için çalıştıklarını ifade eden Hasan Nuri Kuş, “Milli Eğitim Müdürlüğümüzle de dayanışma içindeyiz ve elimizden gelen katkıyı sunuyoruz. Kısa süre önce bir hayırseverimizle Kayseri’ye ikinci bilim sanat merkezinin yapılması için protokol imzaladık. Bilim Sanat Merkezlerimizle, TÜBİTAK gibi önemli kuruluşumuzla el ele vererek bu çalışmalarımızı çeşitlendireceğiz ve Türkiye’nin fiziki alt yapısı en mükemmel şehri olan Kayseri’nin bilimsel alt yapıda da en güçlü il olması için azami gayreti göstereceğiz” diye konuştu.
 
“KÜRESEL LİDERLİĞİN YOLU BİLİMDEN GEÇİYOR”
 
TÜBİTEM 2019’a katılan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da, ülkelerin güçlü olmasının yolunun bilimden geçtiğini belirtti. Bilime yönelik farkındalığı artırmak için gayret ettiklerini ifade eden Prof. Dr. Mandal, “Bölgesel ve küresel lider olmak istiyorsak ürettiğimiz bilginin etki değerinin yüksek olması lazım. Bunun için nitelikli bilginin üretilmesi ve nitelikli insan kaynağının geliştirilmesi gerekiyor. Bunun da bilim ve teknoloji farkındalığı olmadan olmayacağını biliyoruz. Bilim toplum faaliyetlerine ne kadar doğru ve anlamlı yatırım yaparsak gelecekteki hedeflerimize ulaşma noktasında da başarılı oluruz” dedi.
 
TÜBİTEM Konferansı açılış konuşmalarının ardından bilim merkezleri ve okul dışı öğrenmeyi ele alan oturumlarla devam etti. Konferansa belediye başkanları, rektörler, akademisyenler, bürokratlar, farklı şehirlerdeki bilim merkezlerinin yöneticileri ve eğitimciler katıldı. Konferans çerçevesinde bilimsel çalışmalardan oluşan sergi alanları da oluşturuldu. BÜLTEN