Kayseri'de bir düğün kaça mâl oluyor?

Kayseri'de normalleşmenin ardından evlenecek çiftler düğün hazırlıkları yapmaya başladı. Takı, düğün salonu, gelinlik ve damatlık başta olmak üzere bir düğün masrafı ise ortalama 70 bin TL'yi buluyor.

Kayseri'de bir düğün kaça mâl oluyor?

Pandemi nedeniyle olumsuz etkilenen düğün sektöründe normalleşmenin başlamasıyla hareketlilik başladı. Düğün yapmak isteyen ailelerin Kayseri'de ortalama ceplerinden 70 bin TL'yi çıkarmaları gerekiyor. Aileler, altın ve takı alışverişi için ortalama 40 bin TL, gelinlik için ise ortalama 12 bin TL harcama yapması gerekiyor.

DÜZEN 40 BİN TL

Düğün yapacak bir ailenin düzen alışverişinde 1 set, 2 tane bilezik, yüzük ve küpenin toplam maliyeti maksimum 40 bin TL’ye denk geldiğini söyleyen sarraf Mustafa Zağlı, “Şu anda altın fiyatları, geçen haftaya göre düşüş sergiledi. Bunun yanı sıra müşterilerimiz bir düzen alışverişinde 3-4 tane bilezik alacaklarsa bunu 2 taneye düşürüyorlar. Seti biraz daha hafif olsun diyorlar. 1 set, 2 tane bilezik, yüzük, küpenin toplam maliyeti maksimum 40 bin TL’ye denk geliyor. Benim müşterilerime tavsiyem işçiliği olmayan ürünleri tercih etmeleridir. Çünkü 14 ayarlar genelde işçilikli oluyor, bozdurdukları zaman fiyat kaybı oluyor. Ancak 22 ayar bilezikte, 22 ayar altında herhangi bir sıkıntı olmaz. İlerleyen yıllarda hep getiri sağlar.” dedi.

GELİNLİK VE DAMATLIK İÇİN 12 BİN TL

Düğün yapacak bir ailenin gelinlik, damatlık ve bindallı kiralayabilmesi için 12 bin TL civarında bütçe ayırması gerektiğini belirten gelinlikçi Muzaffer Büyükşekerci, “Geçtiğimiz sene normalde evlenecek bir çift normal standartlarda bir gelinliği 4 bin ile 6 bin arası kiralarken şuan ki durumda 5 bin ile 7 bin TL arasında kiralıyor. Bindallı, yöresel kıyafetler 2 bin TL ile 5 TL arası kiralanıyor. Yine aynı şekilde damatlık ürünlerinde çok ciddi bir artış söz konusu değil. Damatlık bin TL ile 3 bin TL arasında fiyatları değişiyor. Tabi ki bunun üst ve alt sınırı yok. Ortalama bir gelinlik, damatlık ve bindallı kiralama 12 bin TL civarında tutuyor.” diye konuştu.

DÜĞÜN SALONU ORTALAMA 5 BİN TL

Düğün salonu işletmecisi Ömür Eren de Kayseri’de genel olarak kuru pastalı ve kuru yemişli düğünlerin tercih edildiğini söyledi. Eren, “Kişi sayılarında düğün salonlarımızda ciddi düşüşler var. Düğünlere gelen misafirin az olması düğün sahipleri için bir avantaj. Kayseri’de müşterilerimiz genel olarak kuru yemişli ve kuru pastalı düğünleri tercih ediyorlar. Düğün salonlarımız, menülerin çeşitliliğine göre ve kişi sayısına göre ortalama olarak 5 bin TL’den başlıyor. Eğer ki müşterilerimiz benim bütçemde sıkıntı yok diyorsa bu fiyatlar 200 bin TL’yi kadar bulabiliyor.” ifadelerini kullandı.

ÇİÇEK SÜSLEME 150 TL’DEN BAŞLIYOR

Çiçekçi İsmail Sobacı da araba süslerinde en çok tercih edilen modelin kalp modeli olduğunu ve araba süsleme fiyatının 150 TL’den başladığını söyleyerek sözlerine şu şekilde devam etti: "Genelde tercih edilen süslemeler kalp süslemesi veya bizim suyolu diye tabir ettiğimiz kaput üstüne komple çiçekler. Fiyatlar ortalama 250 TL’den başlıyor ve bin 500 TL’ye kadar gidiyor. En çok kalp modeli tercih ediliyor. Onun fiyatı da ortalama 500 TL ile 800 TL arasında değişiyor. Çiftlerimizin bütçeleri uygunsa kalp modelini tercih edebilirler. Araba süslerimiz 150 TL’den başlıyor ve üst limitimiz yok.”

İHA