'Kayseri mutfağı ilk 5'te olmalı'

Yurt içi ve yurt dışında eş zamanlı olarak düzenlenen Türk Mutfağı Haftası çerçevesinde 'Asırlık Tariflerle Türk Muftağı' etkinliği yapıldı. Etkinliğe katılan Kayseri Valisi Gökmen Çiçek Kayseri lezzetlerinden övgüyle bahsederek, 'Türk mutfakları arasında ilk beş içerisinde Kayseri'yi saymazsak Kayseri büyük haksızlık yapmış oluruz.' dedi.

'Kayseri mutfağı ilk 5'te olmalı'

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde yurt içi ve yurt dışında eş zamanlı olarak düzenlenen “Asırlık tariflerle Türk Muftağı” etkinlikleri başladı. Kayseri İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün kentte bir otelde düzenlediği etkinliğe Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Kayseri Üniversitesi (KAYÜ) Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun, Kayseri Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Altan Aydemir, protokol üyeleri, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Turizm Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri katıldı.

 

“Kayseri’de inanılmaz lezzetler var”

Kayseri lezzetlerinin pastırma, sucuk ve mantıdan ibaret olmadığını dile getiren Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, “Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, “Bir gastronomi şehrinden bir başka gastronomi şehrine geldim. Beş gün önce sabah Afyon mutfağı diyorduk. Geldiğimde Kayseri mutfağı dedim ama birkaç kere af kast yeri yapmışım böyle Afyon'da Kayseri'yi karıştırarak. Ağız alışkanlığı oluyor ama gerçekten ben Kayseri'nin, başkanımızın da az önce söylediği gibi mutfağında özellikle mantısını sucuğunu, pastırmasını biliyordum ama gelince inanılmaz daha fazla ürünler gördük. Şimdi öyle bir şey ki ben Afyonkarahisar UNESCO tarafından işte gastronomi şehri seçilmiş. Dünyadaki kırk bir ülkeden birisi Türkiye'deki üç ilden birisiydi. Şimdi Büyükşehir Belediye Başkanı’mız konuşurken Kayseri'nin de şehirler ağına dahil edildiğini öğrendik. İnşallah devamı da gelir. Muhteşem bir olay. Çünkü artık gastronomi denince akıllar aynı zamanda ekonomi geliyor. O yüzden Ticaret Odası Başkanımız burada. O yüzden bu işe gereken önemi veriyor. Ekonomiyle çok doğrudan bir bağımlısı var. Türkiye'nin her yerine buradan gidip pastırma alıyorlar. Avrupa'ya bile buradan götüren gurbetçilerimiz oradaki dostlara hediye etmek için de alıyorlar. Ben Afyonkarahisar'da biraz çok iyi festivali düzenlemiştim belediyeyle beraber. Belediye başkanımız Kayseri'de çok güzel bir gastronomi festivali düzenleyeceğimizi söylemişti. Çok mutlu oldum. Şöyle bir olayla karşılaştım. Gastronominin geldiği yer açısından söylemek istiyorum. Etrafımda vatandaşlar var. Gençler benimle resim çekiliyorlar. Sayın Valimiz diye işte resimler çekiliyorlar. Yani oradaki assolist benim. Herkes etrafımda. Sonra bir anda etrafımda kimse kalmadı. Ne oldu falan dedim. Ünlü bir şef gelmiş. Neyse onun peşine gitmiş. Eskiden sadece sanatçıların peşine gidilirdi. Hani ünlülerin peşine gidiyordu yine. Ya o kadar önemli bir noktaya geldi ki aşçıları, bu kültür bambaşka bir noktaya geldi. Dünyada bu noktaya geldi. Dolayısıyla Kayseri Türkiye'deki mutfağı büyük bir şehirler arasında sayarsak ilk beş içerisinde Kayseri'yi saymazsak Kayseri büyük haksızlık yapmış oluruz. Çünkü bu ilin bir evladı olarak artık büyükşehir belediyemizin, ilçe belediyelerimizin, bütün müdürlüğümüzün çalışmalarına, sizlerin çalışmalarına sonuna kadar destek vermeye, sizlerle beraber bu konuda hem tanıtımda hem hangi aşamada olursa olsun destek vermeye söz veriyorum. İnşallah Kayseri'miz için mutfağının tanıtılması açısından, gastronomik turizm açısından çok daha güzel günler görürüz diye ümit ediyorum.” ifadelerinde bulundu.

Büyükkılıç’tan müjde

Sonbaharda Kayseri’de önemli ve anlamlı ulusal bazda bir çalışma yapılacağının müjdesini veren Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, “Gastronomi konusunda arzu ettiğimiz seviyeye gelmiş değiliz. Bunun biz farkındayız. Ama gelme yolunda da epeyce mesafe aldığımızın da bilincindeyiz. Sayın Valimizin teşrif ettiği şeyi bu konuda bizden bir adım önde. Ben demiyorum. Efendim, bunu bir zenginlik olarak görüyor, kazanım olarak değerlendiriyor. Deneyimimizden bu şehrin de yararlanacağını buradan paylaşmak istiyorum. Tabii bir Afyon'umuz, bir Gaziantepimiz, bir Şanlıurfa'mız bir, Adana'mız neyse yani müşterilerimizin ön plana çıkan boyutları var. Burada kıskanarak değil, yarış mantığı içerisinde onları da göz ardı etmeyerek yol almalıyız. Yani ben şimdi tutup da Gaziantep'teki çalışmalar, çok değerli Türkiye Belediye Birliğimizin değerli başkanları, bakanımızı göz ardı ederek burada konuşma yaparsam şık olmaz. O açıdan Fatma başkan diyor ki, başkanım diyor, ben diyor size diyor, desteğe varım diyor. E desteğin kötüsü mü olur? Desteğin her zaman katkısı olur. Bir yarış halinde zenginlik halinde insanlığın hizmetine bu çalışmaları sunmak ve paylaşmak adına. Daha önceki valimize ve Gökmen Valimize şimdiden teşekkür ederek daha fazla bu konuda destek verilmesi gerektiğini de hatırlatmak istiyorum. İnşallah birlikte bu çalışmaları yapacağız. Gayretleri boşa çıkartmayacağız. İnşallah sonbaharda Kayseri'mizde önemli ve anlamlı ulusal bazda bir çalışma yapacağımızın da şimdiden müjdesini veriyorum. Bu arada adeta şehrimizin gerdanlığı olan kalemizde her akşam sanatçılarla evet oradaki yeme içme günleriyle adeta hem bu haftayı hem de haftaları sizlere yaşatmaya devam edeceğimizi paylaşırken odalarımızdan, kurum ve kuruluşlarımızdan bu anlamda da destek bekliyor, destek istiyoruz.” diye konuştu.

Kayseri İl Kültür Müdürü Şükrü Dursun ise, “Toplumsal yaşam açısından son derece büyük öneme sahip kültürel değerler içerisinde olan mutfak kültürünün zenginliği ve derinliği, aynı zamanda ait olduğu kültürün zenginliğine ve derinliğine de işaret etmektedir. Güçlü bir geçmişe sahip olan zengin Türk Kültürü’nün önemli bir boyutunu oluşturan Türk Mutfağı, dünyanın en önemli mutfaklarından birini oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından gastronomi yarışmalarında dereceye giren ERÜ Turizm Fakültesi öğrencilerine hediyeleri takdim edildikten sonra, Türk Mutfağı hakkında bilgilendirme paneline geçildi. >>Selma Kösedağ