'Kayseri ihracat rakamları Türkiye'den önde'

Mart ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, Türkiye'de Kovid-19 nedeniyle yüzde 4,1 küçülen ihracat rakamlarıma karşı, Kayseri'nin ihracat rakamlarının yüzde 1,3 oranında büyüdüğünü söyledi.

 'Kayseri ihracat rakamları Türkiye'den önde'

Kovid-19 salgınının Mart ayı ihracat rakamlarına etkisini değerlendiren KTO Başkanı Gülsoy, Türkiye’nin çok sayıda dünya ülkesine kıyasla Kovid-19’dan beklenen düzeyde etkilenmediğini ifade etti. Gülsoy, “Dünya ekonomisine durma noktasına getiren salgında birçok ihracatçı ülkenin aksine bizim ihracatçı sayımız artarken, pazarlarımız da genişlemiştir. Bu denli zor bir tablo karşısında Türk Ekonomisinin ne kadar dayanıklı ve güçlü olduğunu, ihracat yapan firmalarımızın da bu süreçten daha da güçlenerek çıkacağına inanıyorum. Bizler iş dünyası olarak her ne sorun olursa olsun hiçbir zaman umutsuzluğa kapılmadan, yılmadan, memleketimiz için ülkemiz için çalışmalıyız dedik ve öyle de yaptık. Aynı şekilde hatta daha fazla azim ve gayretle çalışmaya ve yolumuza devam edeceğiz. Bu salgının bitmesiyle yaşanan bu kayıplar ciddi manada tekrar telafi edilecektir. ” dedi.

IRAK EN FAZLA İHRACAT YAPILAN ÜLKE 

Kayseri’nin Mart ayı ihracat rakamlarının yüz güldürdüğünü belirten Gülsoy, 1’inci ihracat pazarı olan Irak aynı kalmakla birlikte , Almanya, İsrail, ABD, Fas, Gürcistan, Bulgaristan ve Cezayir gibi ülkelere yapılan ihracat rakamlarının arttığını kaydetti. Gülsoy, “Kayseri 2020 yılı dönemi ( 3 aylık ) ihracat rakamlarında %1,3 büyümüştür. 2020 yılı Kayseri Ocak- Mart dönemi  3 aylık  toplam ihracat 498.748,16 Dolar’dır. 2019 yılı aynı döneminde ise toplam ihracatımız 492.274,31 Dolar olarak gerçekleşmişti.  Ülkemizde ise 2020 yılı  dönemi toplam ihracat 39.310.920 Dolar’dır. 2019 yılı Mart dönemi toplam ihracat ise 40.999.251 Dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu duruma göre ise ülke genelinde %4,1 küçülme gözlenmiştir.” diye konuştu.

Sektörler bazında Kayseri ihracat oranlarını da değerlendiren Gülsoy, Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, Savunma ve Havacılık Sanayii, Yaş Meyve ve Sebze, Elektrik Elektronik ve Demir ve Demir Dışı Metaller, Otomotiv Endüstrisi ve Halı ihracatında artış gözlenirken; Madencilik Ürünleri, Çelik, Deri ve Deri Mamulleri, Makine ve Aksamları ve Hububat, Bakliyat, Madencilik Ürünlerinde ise ihracat rakamlarının azaldığını ifade etti.