Kayseri, depremle mücadele ediyor

Türkiye'deki deprem gerçeği ile yüzleşilmesi sonucunda, aslında can ve mal kaybının depremden değil, depreme uygun olarak inşa edilmeyen yapılardan kaynaklandığı ortaya çıkarken, depreme karşı mevcut yapılaşma içerisinde en etkin önlemin ise 'kentsel dönüşüm' olduğu görüldü. Bu çerçevede 2012 yılında başlayan kentsel dönüşüm çalışmaları günümüzde de etkin bir şekilde devam ediyor.

Kayseri, depremle mücadele ediyor

Türkiye’deki en acı deprem olan 17 Ağustos depreminin yıldönümünde, aradan uzun yıllar geçmesine rağmen yine gündem deprem oldu. Deprem gerçeği akıllara ‘depreme ne denli hazırız ve ne gibi önlemler alınıyor’ sorularını getirdi. Deprem ile en etkin mücadele olan kentsel dönüşüm uygulamasının, yurt genelinde ve özellikle de deprem fay hatları üzerindeki kentlerde daha fazla ivme aldığı dikkatleri çekerken, Kayseri’nin de kentsel dönüşümde büyük ölçüde yer aldığı biliniyor.
 
KAYSERİ, KENTSEL DÖNÜŞÜMDE BAŞI ÇEKEN İLLERDEN
 
Türkiye’deki en büyük kentsel dönüşüm projesi olan Antalya’daki toplam 1 milyon 300 bin metrekare arazide gerçekleşecek Kepez-Santral bölgesindeki kentsel dönüşümün ardından toplam 1 milyon 200 bin metrekare arsa alanında gerçekleşen Kayseri’deki Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesi, Türkiye’deki en büyük kentsel dönüşüm projelerinden biri sayılırken, Kayseri’de özellikle Melikgazi, Kocasinan ve Talas gibi merkez ve merkeze yakın ilçelerde gerçekleştirilen irili ufaklı kentsel dönüşüm projelerinin de varlığı, kentsel dönüşüm konusunda Kayseri’yi ön sıralarda tutuyor. Kayseri’deki kentsel dönüşüm çalışmalarında belediyelerin de özverili faaliyetlerde bulunduğu dikkatleri çekiyor.
  
YAPI KULLANMA İZİN BELGESİ ALAN YAPILARIN DEĞERİNDE BÜYÜK ARTIŞ
 
Kayseri’de yapı kullanma izin belgesi alan yapıların toplam değerinde büyük miktarda artış meydana geldiği dikkatleri çekti. Depreme, imara uygun olarak yapılan yapılara verilen yapı kullanma izin belgesi ile toplam değerde artış yaşayan Kayseri’de 2017 yılına kıyasla 2018 yılında yaklaşık olarak 2 buçuk milyar liralık bir değer artışı meydana geldi. Buna göre 2017 yılında yapı kullanım izin belgesi ile toplam değeri ortalama 4 milyar 4 milyon olan Kayseri’de 2018 yılına gelindiğinde bu değer 6 milyar 473 milyon liraya yükseldi. HABER: KAAN AKBAŞ