Kayseri Basın Müzesi kapsamıyla Türkiye ' 'de ilk olacak

Kayseri Gazeteciler Cemiyeti tarafından kurulacak olan Basın Müzesi çalışmaları kapsamında sona gelindi. Mart ayında açılması planlanan müze, Türkiye'nin ilk dijital arşivli basın müzesi olacak.

Kayseri Basın Müzesi kapsamıyla Türkiye ' 'de ilk olacak

Kayseri Gazeteciler Cemiyeti tarafından kurulacak olan Basın Müzesi çalışmaları kapsamında, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) ile imzalanan; ‘Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi Oluşturulması Danışmanlık Hizmeti’ projesinin kapanış toplantısı yapıldı. Toplantıya, ORAN Genel Sekreteri Ahmet Emin Kilci, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Aydın, ERÜ İletişim Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi ve proje koordinatörü Mehmet Sena Kösedağ ve basın mensupları katıldı.

MÜZEDEN SONRA KAYSERİ BASIN TARİHİ KİTABI

Açılış konuşmasını yapan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya, Mart ayına yetişmesi beklenen Basın Müzesi çalışmalarında sona gelindiğini belirterek, “Türkiye’de bazı kentlerimizde basın müzeleri bulunmakta. Şu anda bilinenlere göre 110 yıllık basın geçmişi bulunan ve Milli Mücadele gibi kritik dönemlerde Türk basınına önemli katkılar sunmuş olan Kayseri’de böyle bir müze bulunmaması bir eksiklik idi. Bu eksikliği göz önünde bulundurarak Cemiyet olarak bir basın müzesi kurulmasına karar verdik. Bu kapsamda İletişim Fakültemizin ve dolayısıyla Erciyes Üniversitesi’nin katkıları, Orta Anadolu Kalkınma Ajansımızın destekleri ile yaklaşık 4 aydan bu yana yürüttüğümüz basın müzesi ile ilgili çalışmalarda bir hayli yol katettik. Bu müze diğer kentlerden farklı olarak Türkiye’nin ilk dijital arşivinin de bulunduğu bir basın müzesi olacak. Bu anlamda arşiv incelemelerimizden dolayı çalışmalarımız uzun sürdü ancak ortaya çıkacak sonuç hepimizi mutlu edecek diye düşünüyoruz” dedi. Altınkaya, ayrıca basın müzesi açılışının ardından, müze çalışmaları süresince elde edilen bilgilerin derlenmesi yoluyla Kayseri basın tarihi ile ilgili bir kitap yayınlanacağını da sözlerine ekledi.

BİLİNEN KAYSERİ BASIN TARİHİNİN DIŞINDA YENİ BİLGİLERE ULAŞILDI

Kayseri’nin basın tarihi bakımından köklü bir geçmişe sahip olduğunu belirten İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Aydın ise, “İletişim Fakültesi ile Kayseri Gazeteciler Cemiyeti’nin geçmişten bu yana önemli işbirlikleri ve çalışmaları oldu. Basın Müzesi ve bundan sonraki çalışmalarda da işbirliklerimiz devam edecek. Basın Müzesi çalışmaları kapsamında yaptığımız arşiv incelemelerinde Kayseri basın tarihi ile ilgili mevcut bilgileri de değiştirecek çok sayıda bilgiye ulaştık. Müze açılışından sonra gerçekleştirilecek olan kitap çalışmasında da bu bilgilere ayrıntılı yer vereceğiz” diye konuştu.

ORAN Genel Sekreteri Ahmet Emin Kilci de, Ajans olarak akademik yönü güçlü olan böyle bir çalışmada bulunmaktan dolayı mutlu olduklarını dile getirdi. Kilci, Kayseri Gazeteciler Cemiyeti’ne bundan sonraki çalışmalarında başarılar diledi.

Konuşmaların ardından proje kapanışına dair imzalar atıldı.

Haber Merkezi