Kayseri Barosu 'o genelge'ye karşı dava açtı

Kayseri Barosu, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün, gazetecilerin sahada fotoğraf, video ve ses kaydı almasını engelleyen genelgesinin iptali için dava açtı.

Kayseri Barosu 'o genelge'ye karşı dava açtı

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş imzasıyla yayınlanan ve güvenlik güçleri tarafından görevini ifa ederken ses ve görüntü alan gazetecilerin engellenmesi ifade edilen genelge sivil toplum kuruluşlarının da tepkisine neden oldu.

DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ 'NÜN ÖNCESİNDE...

Genelgenin, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nün hemen öncesinde imzalanması, gazetecilik meslek örgütlerinin ardından, Türkiye’nin çeşitli illerindeki barolar tarafından da; anayasanın 20 ve 26’ncı maddeleri ile güvence altına alınan şeffaflık ve haber alma hakkını engellemesi nedeniyle eleştirilere neden oldu.

ANAYASA VE KANUNLARA AYKIRI

İstanbul Barosu’nun ardından Kayseri Barosu da, söz konusu genelgenin iptaline dair dava açtı. Kayseri Baro Başkanı Cavit Dursun, konuyla ilgili olarak sosyal medya hesabından yaptığı açıklamasında, “Kayseri Barosu Başkanlığı tarafından, kamusal olaylarda kolluğa ses kaydı ve görüntü alınmasını engelleme emri veren ve bu kapsamda, temel hak ve özgürlükler ile Anayasa ve Kanunlara açıkça aykırı olan Emniyet Genel Müdürlüğü genelgesinin, yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle, İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü aleyhine, Danıştay Başkanlığı nezdinde, YD talepli idari iptal davası açılmıştır.” İfadelerine yer verdi.

>>Selma Kara