KAPIDAKİ TEHLİKE

Sanayiciler bazı kalemlerde hammadde sıkıntısı yaşadığını söyledi. Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mehmet Büyüksimitci de, sorun çözülmezse yaz aylarında üretim sıkıntısı yaşanabileceği uyarısında bulundu.

KAPIDAKİ TEHLİKE

İHRACAT ARTINCA HAMMADDE İHTİYACI DA ARTTI

Pandemi döneminde, dünyanın Çin 'den elini eteğini çekmesi Türkiye 'de ihracatı ve ihracata bağlı olarak üretimi artırdı. Yükselişe geçen üretim hacminden dolayı hem hammaddeye olan ihtiyacın artması hem de hammaddenin ihraç edilmesi; piyasada bazı kalemlerde hammaddeye ulaşım sıkıntısı doğurdu.

SAC, DEMİR ÇELİK, SÜNGER, PLASTİK...

Konuyla ilgili olarak gazetemize açıklamada bulunan Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mehmet Büyüksimitci, üreticinin, sac başta olmak üzere, demir-çelik, sünger ve süngerin hammaddesi olan poliol ile plastikte tedarikle ilgili sıkıntılar yaşadığını söyledi.

FİYATLANDIRMADA DA SORUNLAR VAR

Büyüksimitci, "Sacda Avrupa 'da ikinci büyük, cam ve demir-çelikte belli oranda üretici olmamıza rağmen talep fazlalığından dolayı hammadde sıkıntısı yaşıyoruz. Süngerde ve süngerin hammaddesi olan poliolde ise tamamen yurt dışına bağımlıyız. Dünyada talep artınca, o taleplerin giderilmesiyle ilgili ortaya çıkan bir sonuç da hammadde yetersizliği ve fiyatlandırmadaki sorunlar oldu." dedi.

"HAMMADDE İHRACATI SINIRLANDIRILMALI"

Talep artışına rağmen yeni yatırımların yapılmamasının da sorunu ikiye katladığını belirten Büyüksimitci, çözüm bulunmadığı takdirde özellikle yaza doğru üretimde sıkıntı yaşanacağına dikkat çekti. Büyüksimitci, "Biz bu konuda oda olarak, Bakanlığımızla, TOBB ile görüşmeler yapıyoruz. Hammadde ihracatını bir miktar kısabilir ve yurt içinde kalmasını sağlayabilirsek, ithalattaki bazı vergileri burada da uygularsak çözüm olabileceği düşüncesindeyiz. Sanayicimiz endişelenmekte haklı. Eğer sorun çözülmez ise yaz aylarında hammadde tedariki ile ilgili daralmadan kaynaklı üretimde ciddi sıkıntılar yaşayabiliriz." diye konuştu.

Selma Kara