İş kaynıyor ama işçi yok

TÜİK istatistiklerine göre Türkiye'de işsizlik rakamları artıyor. Ancak sanayiciler, artan işsizlik rakamlarına rağmen eleman bulamamaktan şikayet ediyor.

İş kaynıyor ama işçi yok

İŞSİZ SAYISI ARTIYOR AMA...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart ayı işsizlik istatistiklerini açıkladı. Buna göre Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı Mart ayında bir önceki aya göre 59 bin kişi artarak 4 milyon 236 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,1 puanlık azalış ile yüzde 13,1 seviyesinde gerçekleşti. Ancak sanayiciler, artan işsizlik rakamları karşısında çalışacak eleman bulamamaktan şikayetçi.

SANAYİCİ ELEMAN BULAMIYOR

Konuyla ilgili olarak gazetemize değerlendirmede bulunan Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mehmet Büyüksimitci, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Tahir Nursaçan ile İhracatçı Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İHSAD) Başkanı Tuncay Sabuncu, sanayi bölgelerinde her iki firmadan birinin eleman ihtiyacı olmasına rağmen, bu ihtiyaçlarını karşılayamadığını söyledi. Her üç STK Başkanı da, işin çözümünün, meslek liseleri eğitiminin cazip hale getirilmesinde olduğunu ifade etti.

"GENÇLER HİZMETLER SEKTÖRÜNÜ TERCİH EDİYOR"

KAYSO Başkanı Mehmet Büyüksimitci, sadece vasıflı eleman değil, vasıfsız eleman bulmakta bile zorlanır hale geldiklerini belirtti. Bu durumun nedenini, gençlerin hizmet sektöründe çalışmayı tercih etmeleri olarak açıklayan Büyüksimitci, meslek liselerinden mezun olan öğrencilerin yüzde 82'sinin kendi iş kolunda çalışmadığını ifade etti. Gençlerin üretim alanında çalışmaya özendirilmesi konusunda ailelere ve eğitimcilere önemli görevler düştüğünü belirten Büyüksimitci, "Gençler bu ülkenin geleceğinin ve kurtuluşunun üretim sektörünü anlamıyor diye düşünüyorum. Finlandiya, Kore, Almanya gibi gelişmiş ülkelerde genç neslin çalışmak istediği alan öncelikle sanayi. Bizim ülkemizde ise bu konuda bazı yanlış anlaşılmalar var. Bu yanlış anlaşılmanın bir an önce düzeltilip gençlerin buralara yönlendirilmesi gerekiyor. Ailelere bu konuda çok önemli görevler düşüyor. Aileler çocuklarını buralarda çalışmaya, çıraklık eğitim merkezlerinde ve endüstri mesleklerinde eğitim almaya özendirmeli." dedi.

"SORUN ÜCRET DEĞİL"

Gençlerin sanayi bölgeleri yerine hizmet sektöründe çalışmalarının, sanayi bölgelerinde verilen ücretlerin düşük olmasından kaynaklanmadığının altını çizen Büyüksimitci, "Sanayi bölgelerinde çalışanlar sosyal haklar olarak da ücret olarak da çalışma saatleri olarak daha kurumsal yapılarda, daha avantajlı konumda çalışıyor. Hizmetler sektöründe ise daha uzun saatlerde çalışma söz konusu ama gençler belki daha fazla sosyalleşme imkânı bulacakları düşüncesiyle, AVM'ler ya da turizm alanını daha çok tercih ediyor." diye konuştu.

"TÜİK RAKAMLARIYLA SAHA ARASINDA İKİLEM VAR"

Sanayiciler olarak istihdam açığı yaşadıklarını dile getiren  Kayseri OSB Başkanı Nursaçan ise, TÜİK'in işsizlik rakamları ile sanayicilerin yaşadığı işçi bulamama sorunu arasında bir ikilem olduğunu ifade etti. Üretim sektörü önündeki en büyük engelin eleman bulamamak olduğunu vurgulayan Nursaçan, “Fabrika sahipleri gazetelere ya da OSB’deki billboardlara ücretini ödeyerek eleman ilanları veriyor. İlanlarda, ‘4 Bin TL Maaş’, ‘Yılda 2 İkramiye’, ‘Sendikal Yardımlar’ gibi ibareler de yer alıyor. Ama buna rağmen eleman bulmakta sorun yaşanıyor." dedi.

"MESLEK LİSELERİNE BAKIŞ AÇISI DEĞİŞMELİ"

Özellikle genç nüfus arasında giderek yaygınlaşan işsizlik sorununun tek çözümünün meslek eğitimiyle aşılabileceğinin altını çizen Nursaçan, “Ailelerin, gençlerimizin, kısacası toplumun tüm fertlerinin meslek liselerine bakış açısını değiştirmesi gerekir. Düz liseler ve ardından sözel ağırlıklı üniversitelerden mezun ettiğimiz milyonlarca gencimizin işsiz kalması ve bunun stresiyle yaşamasının sorumluları arasında ne yazık ki toplumun tüm fertleri var.” ifadelerini kullandı.

"VASIFSIZ ELEMANA BİLE RAZIYIZ"

İhracatçı Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İHSAD) Başkanı Tuncay Sabuncu da Kayseri'de yaşanan en önemli problemin eleman sıkıntısı olduğunu söyledi. "Yeter ki çalışacak eleman bulsun, vasıfsız eleman almaya bile razı olacak arkadaşlarımız var." diyen Sabuncu, pandemi döneminde 20 yaş altının sokağa çıkmasının yasaklanmasının da sektörde sıkıntı yaşanmasına neden olduğunu ifade etti.

"MESLEK LİSESİ EĞİTİMİ ÖZENDİRİLMELİ"

Sabuncu, sözlerini şöyle sürdürdü:"Şanda organizede her iki fabrikanın ikisinden birinin kapısında eleman ilanı var. Yoldaki giden gelen servis araçlarının arkasında çok rahat görülebilir bunlar. Şu anda Kayseri sanayisi hem vasıflı hem vasıfsız eleman bulmakta güçlük çekiyor. Bunun çözümü de gençlerim meslek liselerine yönlendirilmesinden geçiyor. Bu konuda acilen odaların, belediyelerin ve sanayicilerin bir platform oluşturarak, meslek liselerine gidecek gençlerin eğitim masraflarını karşılamak ve yetişenleri istihdam etmek yönünde bir takım girişimlerde bulunması gerekiyor. Aksi takdirde hem mevcutta hem de yetişen elemanın olmamasından dolayı üretim sektörü büyük bir sıkıntıyla karşı karşıya kalacak."

Selma Kara