'İdareciler kul hakkını nasıl ödeyecekler ? '

Türk Sağlık-Sen Kayseri Şube Başkanı Kamil Ünal, yaptığı açıklamada, çoğu kurum ve kuruluşun yararlandığı esnek mesaiden sağlık çalışanlarının yararlanamadığını belirtti. Ayrıca nöbet ücretlerinin de gasp edildiğini söyledi.

'İdareciler kul hakkını nasıl ödeyecekler ? '

Türk Sağlık-Sen Kayseri Şube Başkanı Kamil Ünal yaptığı basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı;

"Covid-19 salgınına karşı dünya diz çöktü, biz dik durduk. Sağlık çalışanları hep birlikte evinden, ocağından, eşinden ve çocuğundan ayrı, hasret dolu gözyaşlarıyla cephede kahramanca destansı bir mücadeleyle tarih yazmaktadırlar. Tek gayeleri ise, Türk Milletine sağlık hizmeti sunmak, ayrı kaldıkları ailesinin de sağlıklarını tehlikeye atmamaktı. Can siper hane mücadeleleri için teşekkür ediyoruz.

Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’yle Covid-19 salgınının ülkemizde yayılımının en aza indirilmesi amacıyla kamu çalışanlarına uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma kolaylığı sağlanmıştı.

Kahraman Sağlık Çalışanları üstün gayret ve özveri, canlarını hiçe sayarak cephede mücadele ederken, idarecilerin de görevlerini adaletli ve hakkaniyetli bir şekilde yerine getirmelerini beklemekte idiler.

Ama ne yazık ki, Şehir Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdür ve Yardımcıları, Pandemi Servisleri, Pandemi Poliklinikleri, Yoğun Bakım Servisleri, Acil Servis ve Kadın Doğum Servisleri başta olmak üzere, cephede mücadele eden sağlık personellerinin büyük bölümünü personel eksikliği bahanesi ile esnek mesaiden yararlandırmamışlar, 96 saat, 128 saat, 144 saat, 168 saat, 176 saat, 192 saat gibi farklı çalışma süreleri uygulayarak çalışanlar arasında ayrımcılık yapmışlardır.

Oysaki kapanan bölümlerden ortaya çıkan sağlık personellerinden bir kısmı eczaneye görevlendirilmiş, hasta hakları, kalite birimi, eğitim birimi, iş sağlığı birimi, enfeksiyon birimi, vb. birimlerde görev yapanlar ise mayıs ayında hiç görevlendirilmemiş, haftada bir gün, iki gün veya üç gün mesai mesaiye gelerek esnek mesaiden faydalandırılmış, hatta bazı birimler evden çalışmaya devam etmişlerdir.

Ayrıca, cephede can siper hane mücadele eden, esnek mesaiden yararlandırılmayan Kahraman Sağlık Çalışanlarımızın esnek mesai kapsamında aylık çalışma listelerinde yer alan idari izinleri Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından servis sorumluları aranarak silinmesi istenmiş, listeler değiştirilmiş, bu şekilde nöbet ücretleri gasp edilmiştir. Örneğin Acil Serviste görev yapan sağlık personeli arkadaşımız nisan ayında 176 saat mesai + 2 gün esnek mesai ile toplam 192 saat çalışmasına rağmen esnek mesaisi yok sayılarak hak ettiği 24 saat nöbet ücreti 8 saat olarak ödenmiştir.

Analarının ak sütü gibi helal olan nöbet ücretlerinin gasp edilmesi, esnek mesaiden yararlandırılmaması Kahraman Sağlık Çalışanlarını hayal kırıklığına uğratmış, çalışma şevki ve azimlerinin kaybolmasına sebep olmuştur. İdareciler Tavan Ek Ödemelerindeki personeller arasındaki ayırımcılığı Mart ayından sonra, Nisan ayında da devam ettirmişlerdir.

Böyle bir çalışma sistemini çalışanlara uygulama keyfiliğini gösteren idarecilerin deyim yerinde ise yatacak yerleri yoktur. Yapılan işlemde kul hakkı vardır. Kul hakkı da dinimizce büyük günahlardandır.

Diyanet İşleri Başkanlığı İnternet Sitesinde “Kul hakkı, kişinin Cennet ya da Cehennem’e gidişinde önemli ölçüde belirleyici bir rol oynamaktadır. Allah’ın huzuruna kul hakkı ile çıkmanın, çok ağır bir vebâli vardır. Çünkü böyle bir günahın Allah tarafından bağışlanması, hak sahibinin affetmesi şartına bağlanmıştır. Hak sahibi, hakkını almadıkça veya bu hakkından vazgeçmedikçe, Allah kul hakkı yiyenin bu günahını affetmemektedir. Çünkü ilâhî adalet, bunu gerektirir.” ifadesi yer almaktadır.

Sizlerin huzurunda idarecilere soruyorum, “Her canlı ölümü tadacaktır…” ayeti hak baki olduğunda mağduriyetlerine sebebiyet verdiğiniz sağlık çalışanları ile nasıl helalleşeceksiniz?

Ramazan ayının şu son günlerinde idarecileri yaptıkları adaletsiz ve hakkaniyetsiz uygulamalarından vaz geçmelerini, yapılan haksızlıkları düzeltmelerini, cephede mücadele eden sağlık çalışanlarının haklarını teslim etmelerini ve çalışanlarımız ile helalleşmelerini bekliyor ve talep ediyoruz.

Umut ediyoruz ki; bu çağrımız karşılıksız kalmaz, yöneticiler sağlık çalışanları için üzerlerine düşen görevi yaparlar.

Katılımlarınız için hepinize teşekkür ediyor, Kahraman Sağlık Çalışanlarımız önünde saygıyla eğiliyorum.