Her şey tamam, ya mülteciler?

Mazlumder Ankara Şubesi'nden yapılan açıklamada, Geri Gönderme Merkezlerinde, dayanarak 'kamu güvenliği, kamu düzeni, kamu sağlığı açısından tehdit oluşturduğu' gerekçesiyle yapılan kod tahdidi uygulamasının, sığınmacı, göçmen ve mülteciler açısından mağduriyet oluşturulduğuna dikkat çekildi.

Her şey tamam, ya mülteciler?

Mazlumder Ankara Şubesi’nden yapılan yazılı açıklamada, Geri Gönderme Merkezlerinde, 6458 sayılı kanunun 54. maddesine dayanarak 'kamu güvenliği, kamu düzeni, kamu sağlığı açısından tehdit oluşturduğu' iddiası ile binlerce insana yapılan ‘kod tahdidi’ uygulamasının, mağduriyet ortaya çıkardığı ifade edildi. Açıklamada, “Derneğimize yapılan başvurular sonrasında ve takip ettiğimiz vakalar neticesinde somut olarak tespit ettiğimiz üzere kod tahditleri dayanaksız, delilsiz, soyut iddialara dayalı olarak konulmaktadır. Bu durum  tamamen yasal şekilde ülkemizde kalan, hiçbir hukuk dışı eylemi olmayan, evinde çocuklarının karnını doyurmaktan başka bir derdi olmayan insanların tehlikeli insan statüsüne sokularak mağdur edildiğini göstermektedir. Öyle ki otizm hastası kişilere dahi kod tahdidi konulması gibi trajikomik vakalara da rastlanmaktadır. Kod Tahdidi uygulamasından kaynaklanan mağduriyetler giderilmeli, bu işlemlerin sebepleri, hukuka uygunluğu, denetimi, toplumun menfaatine uygun olup olmadığı ayrıca incelenmelidir.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, 6 aylık süre sonunda zaten bırakılacak, yasal ikameti olan yabancıların haklarında ciddi somut deliller bulunmuyorsa, ihtiyaç duyulması halinde kontrol tedbirleri başvurularak serbest bırakılmaları önerildi. Bu durumun, koronavirüs salgını sürecinde hastalığın yayılmasının da önüne geçeceği belirtildi.

Haber Merkezi