'HEPSİ DEDİKODU'

Ukrayna ve Rusya savaşının Kayseri'ye etkilerini Anadolu Haber'e değerlendiren Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, şu an için buğday, yağ ve diğer hububat ürünlerinde bir sıkıntı olmadığını belirterek, 'Şu anda tüm dünya ve ülkemiz bilgi kirliliğine müsait, dedikodu kazanı kaynıyor ama devletimiz gerekli önlemleri aldı.' dedi.

'HEPSİ DEDİKODU'

Avrupa’nın tahıl ambarı olarak nitelendirilen Ukrayna’nın Rusya tarafından işgale uğraması,  buğday fiyatlarını arttırdı. Son 14 yılın zirvesinde olan buğday, bir haftada yüzde 40’tan fazla artış gösterdi. Uzmanlar, buğday fiyatlarının artması doğrudan gıda fiyatlarını ve yem fiyatlarını etkileyebileceğini söylerken, ekmeğin 10 TL’ye kadar çıkabileceği konuşuluyor.

Savaş Kayseri ticaretini etkileyebilir

Kayseri Ticaret odası Başkanı Ömer Gülsoy Anadolu Haber’e yaptığı açıklamada, şu an için buğday, yağ ve diğer hububat ürünlerinde bir sıkıntı olmadığını belirterek, “Savaşın bir an önce bitmesini talep ediyoruz. Savaş iyi bir şey değil diyoruz. Ukrayna ile Rusya'nın arasındaki sorun; Sayın Cumhurbaşkanımızın da takip ettiği politika gereği daha barışçıl ve olumlu yolda ilerliyor. O yüzden de gıda ürünlerinde bir sıkıntı olmaz diye düşünüyoruz. Olacağına da ihtimal vermiyorum. Şu anda buğday, ayçiçek yağı veya herhangi bir başka gıdada bir sıkıntı yok gibi gözüküyor” ifadelerinde bulundu.

Ekmek 10 TL olur mu?

Ekmeğin 10TL’ye kadar çıkacağı söylentilerini ise ‘bilgi kirliliği’ olarak değerlendiren Başkan Gülsoy konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Şu anda tüm dünyada ve ülkemizde bilgi kirliliğine müsait. Herkes bir şeyler söyleyebiliyor. Ama devletimiz gerekli önlemleri aldı.. Orada zaten bekleyen gemilerimiz de var deniyordu. Onların da yola çıkmasıyla beraber yaşanacak sıkıntıların önü kesilmiş oldu. Zaten bizim ülkemizde kendi kendine şu anda tarım konusunda yeter. Ama tabii savaşın uzaması bütün küresel ekonomiyi etkileyecek, bizde bir şekilde bundan etkileneceğiz. Ama şu anda böyle gözle görülür veya aman aman diyeceğimiz bir sıkıntı görmüyoruz.”

“Gıda stoklarında, sıkıntının olmadığı haberini aldık”

Rusya ve Ukrayna savaşının Kayseri ticaretini nasıl etkileyeceği yönünde de bilgiler veren Gülsoy, “Savaş daha 13. gününde. Şu an için Kayseri ticaretiyle ilgili verileri henüz görmemiz mümkün değil. Elbette ki Rusya ve Ukrayna’ya ihracat yapan firmalarımız var. Bunlara ilgili ay içerisinde önümüze veriler düşer.  Tabii ihracat kalemlerimizde birtakım sıkıntılar olur mu? Sıkıntıları elbette yaşayabiliriz ama sadece biz değil bütün dünya yaşar. Buradan da en az etkilenen biz oluruz. En son Tarım İl Müdürümüz ile sık sık görüşüyorum.  Gıda stoklarında, buğdayda, yağda bir sıkıntının olmadığı haberini de aldık” diye konuştu.

“Denetimleri artırdık!”

Sık sık denetimler yaptıklarına da değinen Gülsoy, “Bu ülke bizim. Savaşın yansımasını en hafif şekilde atlatalım diye temenni ediyoruz. Sosyal medyada yağ kuyruğu falan var diye paylaşıyorlar. Biz de burada Ticaret Odası olarak son 10 gündür takip ediyoruz. Böyle haftada bir iki de hem fiyat kontrolü yapmak hem de sıkıntı var mı diye üyelerimizle de görüşüyoruz. Aynı şekilde denetim de yapıyoruz. Üyelerimizde arz talepte bir sıkıntı olmadığını söylüyorlar. Olmadıklarını da söyleyince biz de memnun oluyoruz” şeklinde konuştu.  

Savaşın bitmesi konusunda ülkemizin büyük çaba sarf ettiğini anımsatan Gülsoy, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Ama orada bir insanlık dramı yaşanıyor. Temennimiz oradaki bir an önce insanlık dramının bitmesi. Perşembe günü Antalya'daki Ukrayna ve Rusya arasındaki toplantıya ev sahipliği yapacağız. Bu konuda da müthiş bir gayret gösteriyor devletimiz. İnşallah oradan olumlu bir sonuç çıkar da barış sağlanır diye düşünüyorum.”

>>Dilek Bayram