Hedef 3 milyar dolarlık ihracat

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO)'nın Şubat ayı meclis toplantısında konuşan Başkan Büyüksimitci, 2021 yılı için 3 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduklarını söyledi.

Hedef 3 milyar dolarlık ihracat

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) şubat ayı meclis toplantısını video konferans sistemi üzerinden yaptı. Toplantıya, meclis üyeleri, meslek komitesi üyeleri, disiplin kurulu ve yüksek istişare kurulu üyeleri katıldı.

Toplantıda konuşan KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, TÜİK verilerine göre Kayseri’nin ocak ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi. Kayseri’nin Ocak ayı ihracat rakamlarının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,2 oranında artarak 237,3 milyon dolar olarak gerçekleştiğini, aynı dönemde Türkiye ihracatının ise yüzde 2,34 oranında arttığını belirten Büyüksimitci, 2021 yılı için ihracatta 3 milyar dolarlık hedef koyduklarını ifade etti.

"AŞI PİYASADA İYİMSERLİK SAĞLADI"

Aşı çalışmaları ile birlikte piyasalara hakim olan iyimserlik havasının, özellikle yılın ikinci yarısında bir toparlama yaşanacağına işaret ettiğini söyleyen Büyüksimitci, “IMF, Türkiye ekonomisinin 2021'de yüzde 6 oranında büyümesinin öngörüldüğünü açıkladı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings ise, 2021'de yüzde 5,7 büyümesinin beklendiğine işaret etti. Yine TÜİK tarafından açıklanan verilere göre aralık ayında sanayi üretim verileri yüzde 9 oranında arttı. Öncü göstergeler, sanayi üretimindeki iyileşmenin ve artış ivmesinin önümüzdeki aylarda da süreceğini gösteriyor. Buda iç talepteki canlanmanın genele yayıldığına işaret etmesi bakımından reel sektör adına oldukça sevindirici bir durum.” diye konuştu.

"AB YEŞİL MUTABAKATI PAZARI SIKINTIYA SOKABİLİR"

Türkiye’nin endüstri 4.0’ı konuşmaya başlamışken, Avrupa Birliği’nin Endüstri 5.0 yaklaşımını gündemine aldığını kaydeden Büyüksimitci, “Endüstri 5.0 yaklaşımında AB Komisyon'un önceliklerinden 3 tanesine katkıda bulunuyorlar. Bunlar, “İnsanlar için çalışan bir ekonomi”, “Avrupa Yeşil Anlaşması” ve “Avrupa dijital çağa uygun”. Bunlar içerinde AB Yeşil Mutabakatı ve dijitalleşme bizi pazarlarımızda ciddi şekilde sıkıntıya sokabilir.” dedi.

Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı hakkında bilgi veren Başkan Büyüksimitci, “Yeşil Mutabakat, AB’nin 2050’ye kadar net sera gazı emisyonlarının sıfırlanması, ekonomik büyümenin kaynak kullanımına bağlılığının sona ermesi ve kimsenin ve hiçbir bölgenin geride bırakılmaması temel hedeflerini içeren yeni büyüme stratejisidir. Yani Mutabakat, emisyonları azaltırken iş imkanları yaratacak ve yaşam kalitesini artıracak. Önümüzdeki yıllarda AB ülkelerinin başını çekeceği bu değişim dalgasının tüm dünyaya yayılacağının sinyallerini şimdiden alıyoruz. Türkiye’nin de AB ile iş birliğine devam edebilmesi için Mutabakat kapsamında en fazla değişim ve dönüşüm geçirmesi beklenen tarım, elektronik, ambalaj, plastik, tekstil ve inşaat gibi sektörlerde düzenlemeleri iyi anlaması, gelişmeleri takip etmesi ve oluşturulacak standartlara uyum sağlamak konusunda hızlı adım atabilme yeteneğini geliştirmesi gerekecektir.” ifadelerini kullandı.

Kurumsal Haber