Hamileliğin 19-23. haftasında ultrasonografiye dikkat

Acıbadem Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Dinçer Sümer, hamileliğin 19-23'üncü haftaları arasında yapılacak olan ultrasonografi görüntülemesinin bebeğin sağlığı açısından önemli olduğunu söyledi.

Hamileliğin 19-23. haftasında ultrasonografiye dikkat

Bebeğin anne karnındaki gelişimini etkileyen genetik ve çevresel faktörlerden dolayı bebekte anomaliler meydana gelebileceğini belirten Dr. Dinçer Sümer, “Bu anomaliler bazen bebeğin yaşam şansını etkilemeyen ve sağlıklı gelişimine zarar vermeyen minör anomaliler olabiliyor. Bu tür durumların toplumda görülme sıklığı yüzde 3-4 oranında”. Ancak bazen bebeklerde meydana gelen anomaliler onların sağlıksız olmasına hatta yaşamalarını sağlayacak organların gelişmemesine yol açabiliyor. Öyle ki bebekler canlı doğsalar bile yaşamaları mümkün olamıyor. ‘majör anomali’ olarak tanımlanan bu durumun nadir görülmesine karşın anne karnında tanılanmasının önem arz ediyor.” diye konuştu.

"Türk toplumunda önemli"

Doğum oranlarının ve akraba evliliklerinin sık olduğu Türk toplumunda anomalilere dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Sümer, sözlerini hamileliğin 19-23. haftaları arasına denk gelen dönemde görüntüleme yöntemiyle tanı konulmasının önemli olduğunu ifade etti. Sümer sözlerini şöyle sürdürdü:

“Organ oluşumunun tamamlandığı bu dönemde ayrıntılı ultrasonografi ile bebeğin beyin ve kalp başta olmak üzere hayati organları muayene ediliyor. Organların varlığı, gelişimleri ve anormali durumları detaylı olarak inceleniyor. Bebek dışında bebeğin suyu, bebeğin plasentasının pozisyonu ve niteliği, anne rahminin özellikleri ve rahim ağzı boyu da değerlendirilen noktalar arasında yer alıyor. Bu muayenenin bebeğin pozisyonuna, suyuna, annenin yapısal özelliklerine bağlı olarak bir saat veya daha uzun sürebildiğini söyleyen Dr. Dinçer Sümer, “Ayrıntılı ultrasonografi ile en uygun koşullarda değerlendirme yapılmış olsa dahi anormaliler yaklaşık olarak yüzde 80-85 oranında tespit edilebiliyor. Bazı anomalilerin ultrasonografide görülememesi ve bazılarının daha ileri aylarda gelişebilmesi anne karnında tanınmasına engel oluyor.”