Güvenlik Konseyi ülkeleri adil değil

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kayseri milletvekili İsmail Özdemir, Birleşmiş Milletlerin kurulduğu dönemdeki dünya koşullarının değiştiğini ve Güvenlik Konseyi ülkelerinin eskisi gibi adil olmadığını söyledi.

Güvenlik Konseyi ülkeleri adil değil

PANDEMİ KÜRESEL TİCARETİ ETKİLEDİ

MHP milletvekili Özdemir, Arabuluculuk Sonucunda Yapılan Milletlerarası Sulh Anlaşmaları Hakkında Birleşmiş Milletler Konvansiyonunun Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi'nin 2'nci maddesi üzerinde grubu adına söz aldığı konuşmasında, Birleşmiş Milletler'in yapısal olarak gözden geçirilmesi gerektiğine işaret etti.

"BM YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ"

Pandemi sürecinde, BM ve benzeri çalışan uluslararası kuruluşların yetersizliğine dikkat çeken Özdemir, “Ne hastalığın zamanında teşhisinde ve diğer ülkelerle paylaşılmasında ne tedavisinde ne de -şimdilerde görüldüğü üzere- aşılamanın adil bir şekilde yapılmasında ve uygulanmasında Birleşmiş Milletler, mevcut yapısıyla başarılı olamamıştır. Şimdi yeni bir tehlike daha insanlığın hemen karşısında bulunurken hâlâ iklim değişikliği gibi, yıkıcı etkileri olan bir süreçle alakalı sağlıklı iş birliği mekanizması kurulamamıştır.” dedi.

"DÜNYA 1940'LARDAKİ DÜNYA DEĞİL"

Öte yandan, 'Güvenlik Konseyi' ülkelerinin de adil olmadığına dikkat çeken Özdemir, “Ne siyasi ne ekonomik ne de başka bir kıstasla ele alındığında asla 1940'lı yılların günümüz ve özellikle de 21'inci yüzyılın geri kalan dönemiyle mukayese edilemeyeceği açıktır. Nükleer silahların yahut balistik teknolojinin yaygınlaşmasının önlenmesi, sadece bu silahlara sahip olmayan ülkelerin çabalarını sınırlandırma gibi absürt bir yaklaşımla küresel güvenliği daha ciddi bir risk alanı hâline getiriyor. Söz gelimi, nükleer silaha sahip olduğu iddia edilen İsrail'in faaliyetlerine kimse, bilhassa da Güvenlik Konseyi üyesi ülkeler bugünlerde ses çıkarmazken diğer ülkelerin çabalarının küresel barışı olumsuz etkileyeceği yorumundan hareketle farklı bir gayret yürütülüyor. Bu yaklaşımın adil olduğu söylenemez.” ifadelerini kullandı.

Kurumsal Haber