'GURURLANDIK'

AK Parti Kayseri Milletvekili Av. Hülya Atçı Nergis, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yaptığı konuşmada 'Kayseri Erciyes Üniversitesi ve Ankara Üniversitesinde geliştirilen 2 aşı adayının insan üzerinde denemelerinin başlayacağı bilgisi, hem milletimizi hem de özel de Kayseri ilimizde olması sebebiyle bizleri gururlandırmıştır' dedi.

'GURURLANDIK'

AK Parti Kayseri Milletvekili Av. Hülya Atçı Nergis TBMM Genel Kurulu’nda söz alarak Türkiye’de aşı çalışmalarında gelinen son durum ve Kayseri’deki aşı çalışmaları ile ilgili meclisi bilgilendirdi.

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ve TÜBİTAK’ın da bulunduğu çalışma grubu,  salgının ilk günlerinde Bakanlığın onayı,  desteği ile çağrıya çıkmasıyla, 13 ayrı COVİD-19 aşı çalışmasına başlanmasının ülkeye umut olduğunu belirten milletvekili Nergis, “Covid-19 aşı çalışmaları, Erciyes, Marmara, Atatürk, Hacettepe, Yıldız Teknik, Ege, Ankara, Ortadoğu Teknik, Selçuk, Boğaziçi, Akdeniz Üniversitelerinden, İzmir Biyotıp ve Genom Merkezinden bilim insanları ile Sağlık Bakanlığı tarafından takip edilmektedir. Aşı çalışmalarında, pre-klinik ve klinik safhada önemli mesafe alınmış,  insan çalışması safhasına gelinmiştir” diye konuştu.

                Nergis, Kayseri Erciyes Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi’nde geliştirilen 2 aşı adayının insan üzerinde denemelerinin başlayacağını, hem milleti hem de özel de Kayseri’de olması sebebiyle gururlandırdığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Kayseri ilimizde konunun çalışmasını yürüten,  Prof. Dr. Aykut Özdarendeli hocamız, 1998-2001 yılları arasında, Amerika’da Tennesse Üniversitesi’nde Koronavirüs üzerine doktora sonrası çalışmalar yaptı.

                2005 yılında Kırım-Kongo virüsünü izole ederek, virüsün genetik karakterizasyonu ve virolojik çalışmalarını tamamladı. 2009-2010 yılları arasında, Amerika’da Pittsburgh Üniversitesi Aşı Araştırma Merkezinde çalışmalar yaptı. Ciddi ve ölümcül hastalıklara neden olabilen, önemli boyutta ekonomik kayıba yol açan; Kırım Kongo Kanamalı Ateş, kuş gribi, tüberküloz, şarbon gibi BSL-3 sınıfı bulaşıcı materyallerin çalışıldığı, Biyogüvenlik Düzeyi yüksek (BSL-3) Laboratuvarı, 2013 yılında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesinde kuruldu. Kayseri’de kurulan BSL 3 Laboratuvarı Uluslararası akrediteye sahiptir. Ülkemizin ilk aşı araştırma ve geliştirme merkezi, 2015 yılında  Erciyes Üniversitesi bünyesinde kurulmuştur.  Bu laboratuvarda 2018 yılında 58 gönüllüde yapılan çalışmalar sonucunda, Kırım-Kongo’ya karşı geliştirilen inaktif aşının, Faz 1 çalışmaları tamamlanmıştır. Aşı Üretim Merkezi projesi, 2018 yılı sonunda, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından kabul edildi,

 Ülkemizde ilk Covid-19 vakası,  11 Mart’ta görüldükten  2 hafta sonra, Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma Merkezinde, İlk virus izolasyonu yapıldı ve Nisan ayında virüsün genetik haritası çıkarıldı. Mayıs ayından itibaren Covid-19’a karşı yapılan aşı çalışmalarında, çok ciddi mesafe alınmıştır. Pandemi sürecinde ve öncesinde Hükümetimizin;  Sağlık alanında yaptığı yatırımlarla,  süreç en doğru şekilde yönetmiştir. Ekonomik istikrar kalkanı paketi devreye alınarak, sürecin finansal etkileri minimuma indirilmeye çalışılmıştır. Kısa çalışma ödeneği, temel ihtiyaç desteği, çiftçilerimize tohum ve gübre desteği, Cumhuriyet tarihinin en düşük faiz oranı ile 250 alt sektörü harekete geçiren konut desteği ve adını şimdi sayamayacağım bir çok destek programı sayesinde; OESD’nin tahminlerine göre, 2020 yılı boyunca, pandemiden en az etkilenen ülkelerden biri olma şansı yakalanmıştır. 

Ekonomik istikrar kalkanı paketinin harekete geçirilmesiyle, toplam maddi destek tutarı 494 Milyar TL’ye ulaşmış olup, alınan mali önlemlerin milli gelire oranı %10 olarak gerçekleşmiştir.

İnsanlığın bu hastalıktan kurtulması için,  çalışmalarını yürüten tüm bilim adamlarımıza şükranlarımı sunar, bu çalışmaları yürüten bilim insanlarımızın artması ve en kısa sürede hayırlı haberler alabilmek ümidiyle, sağlıklı günler diler, yüce meclisimizi saygıyla selamlarım.” >>Kurumsal Haber