GÜNEŞLİ'DE GÖREVLİ KRİZİ!!

Kocasinan'a bağlı Güneşli Ortaokulu'da buz gibi bir ortamda eğitim verilmeye çalışılıyor. Nedeni ise kaloriferlilerin yanmaması.

GÜNEŞLİ'DE GÖREVLİ KRİZİ!!

Kayseri’de eksilerde seyreden hava ısısına rağmen, Kocasinan İlçesine bağlı Güneşli Ortaokulu’nun kaloriferleri yanmıyor. Öğrenci ve öğretmenler derse montlarla giriyor.  

8 derslik ve 105 öğrencisi bulunan Güneşli Ortaokulu’nun kaloriferleri yanmıyor. Çevre 7 köyden taşımalı sistemle okula gelen öğrenciler ve öğretmenler soğuktan dersi montlarla işliyor.

Okulda kazancı olarak çalışan hizmetlinin görevini yerine getirmemesinden kaynaklı olarak yanmayan ya da geç yakılan kalorifer sisteminden öğrenci, öğretmen ve veliler şikayetçi. Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kaymakamlığa da akseden konuda, hizmetli hakkında bu hafta içi yer değişikliği cezası verileceği öğrenildi.

Güneşli Mahalle Muhtarı Osman Gözgen, hizmetlinin sorunlu ve görevini yerine getirmediğini bu nedenden dolayı da sürekli şikâyetler aldıklarını belirterek, “Bu arkadaş tayın yoluyla Güneşli Ortaokulu’na atandığında benim kalorifer yakmaya yetkim ve bilgim yok diyerek, bu işi reddediyor. Bunun üzerine okul müdürü çalışan arkadaşa halk eğitim kurumlarından ‘kalorifer yakabilir’ dersleri aldırarak sertifika sahibi yapıyor. Kişi bu işi kabul ediyor ve görevi okula erken gelip kaloriferleri yakmak oluyor. Ancak buna rağmen ders olduğu günlerde ya okula gelmiyor ya da geç geliyor. Okulun ısınması da geç sürdüğü için öğrenci ve öğretmenler okulda üşüyorlar.” diye konuştu.

Muhtar Osman Gözgen okulda öğrencilerle çalışmanın iş olarak görünmemesi gerektiğini savunarak, “Görevli arkadaşın yerine kaloriferi yakınlarda bulunan ilkokulun kalorifercisi ya da okul müdürü veya öğretmenler yakıyor. Kaloifer çoğu zaman öğrenciler okula geldikten sonra yakılıyor. Haliyle okulun ısınması saatler alıyor.  Çocuklar taşımalı sistemle uzak köylerden geliyorlar okula. Okulda çalışmak sadece görev ya da ödev değildir. Merhamet gerektiren bir iştir. O çocuklar bu soğuk günlerde hastalandığında bunun hesabını kim verecek.”  ifadelerinde bulundu.

Uzmanlar ise sınıf ısısının öğrencilerin algılama ve öğrenme yetilerini desteklediğini savunuyor. Bilindiği üzere Isının insanlar üzerinde önemli etkileri vardır. Yapılan araştırmalardan elde edilen birçok bulguya göre, ısı sistemi performansı ve davranışı etkilemektedir. Isının gereğinden fazla veya az olması bireyleri olumsuz yönde etkiler. "Ortama uygun giyinen bir insan için gerekli oda ısısının yirmi derece dolayında olduğu söylenebilir. Sınıfın ısısı, mevsime, neme olduğu kadar, öğrencilere göre de değişir. Giyim ve sınıfın fiziksel koşulları, ısının etkisini değiştirir."

Bu farklı değişkenler dikkate alındığında "Isı sınıftaki öğrencilerin dikkatini ve dolayısıyla da onların öğrenmelerini etkileyen önemli faktörlerden birisidir ve sınıf ısısının mevsim şartları da göz önünde bulundurularak oda ısısında korunmasına özen gösterilmesi gerekir." Sınıfta ısının fazla yükselmesi öğrencide uyuşukluğa ve uykuya, düşmesi ise öğrencinin dikkatinin dağılmasına neden olabilmektedir. Bu yüzden sınıfın ısısının duruma ve şartlara göre çok iyi bir şekilde ayarlanması gerekir. "Çünkü sınıfın aşırı sıcak veya soğuk olması, öğrencilerin derse yönelik konsantrasyonunu olumsuz yönde etkilemektedir." Bu da öğrencinin başarısının düşmesine neden olabileceğinden okulun ve özellikle sınıfın ısısının iyi ayarlanması içinde sürekli olarak kazanın kontrol altında tutulması gerekmektedir.

>>Dilek Bayram