'Gücümüzü göstermezsek, Akdeniz'de huzuru bulamayız'

MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir Türk Silahlı Kuvvetleri Unsurlarının Aden Körfezi, Somali karasuları ve açıkları, Arap deniz ve mücavir bölgelerindeki görev süresinin 1 yıl daha uzatılmasına hakkındaki konuşmasında, 'Somali'ye bigâne kalırsak Afrika'da olamayız, Afrika'da olmazsak Avrupa ve Orta Doğu'da oyun dışında kalırız, Aden'de gücümüzü göstermezsek Akdeniz'de huzuru bulamayız' dedi.

'Gücümüzü göstermezsek, Akdeniz'de huzuru bulamayız'

ÜLKEMİZ KÜRESEL BARIŞ VE İSTİKRARA KATKI SUNMAKTADIR

Tezkereye konu olan Aden Körfezi, Somali karasuları ve Arap Denizi etrafında, Afrika'nın güney kesiminde bulunan kimi silahlı grupların son yıllarda korsanlığa başladıklarını vurgulayan Özdemir; “Aynı dönemde dünya ticaretinin yaklaşık olarak yüzde 15'i ve küresel petrol ticaretinin de neredeyse yüzde 25'i deniz haydutluğundan doğrudan etkilenmiştir. Alıkonulan gemilerin küresel ticarete vurduğu darbe sonrasında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyince 2008 yılında bölgenin süre gelen deniz haydutluğu ve silahlı soygun eylemlerine karşı emniyete alınması maksadıyla ortak bir uluslararası çaba başlatılması kararına varılmıştır. Ülkemizin de ilk andan itibaren küresel barış ve istikrara katkı sunmak, gönül bağımız olan coğrafyalarla bağımızı pekiştirme amacı ve kendi millî çıkarlarımız çerçevesinde bu çabalara katılımı sağlanmış, destek olunmuştur.” açıklamasında bulundu.

KORSANLIK FAALİYETLERİ ÜLKEMİZİ DE ETKİLEMİŞTİR

Aden Körfezi ve Arap Denizi'nde seyreden Türk gemilerin ve yürütülen ticaretin emniyet altına alınmasının önemini ifade eden Özdemir sözlerini şöyle sürdürdü: “Ticaretimizin yaklaşık olarak yüzde 20'si bu bölgede yer alan güzergâhlardan yapılmaktadır. Çok sayıdaki ülkenin gemilerinin alıkonulmasına sebebiyet veren korsanlık faaliyetleri ülkemizi de etkilemiştir. Bölgede yaşanan güvenlik kaygısı, çok sayıdaki ülkenin Aden Körfezi ve Babülmendeb Boğazı'na duyduğu ilgiyi de giderek artırmıştır. Türk Silahlı Kuvvetlerinin Aden Körfezi'yle birlikte Somali'de bulunan mevcudiyeti, coğrafyanın bize uzaklığı sebebiyle asla göz ardı edilmemelidir.”

ADEN’DE GÜCÜMÜZÜ GÖSTERMEZSEK AKDENİZ’DE HUZURU BULAMAYIZ

MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Somali'ye bigâne kalınırsa Afrika'da olunamayacağını, Afrika'da olunamazsa Avrupa ve Orta Doğu'da oyun dışında kalınacağını, Aden'de güç gösterilmezse Akdeniz'de huzur bulunamayacağını ifade ederek, “Dolayısıyla dünyanın gözünü diktiği, küresel ticaretin bir bakıma soluk borusu olan alanda Mehmetçik'in üstlendiği büyük sorumluluk, yalnızca tarihî bir görevi değil, yarınlar açısından Türkiye'nin var olan millî hedeflerini gerçekleştirme yolunda da büyük bir öneme sahiptir.” açıklamasında bulundu.

Kurumsal Haber