'Esnafın dayanacak gücü kalmadı' (VİDEO HABER)

İYİ Partili Kazım Yücel, pandemi sürecinde esnafın bitme noktasına geldiğini belirterek, 'Büyük marketler zinciri küçük esnafın sattığı bütün ürünleri satıyor. Onlar kısıtlamadan etkilenmiyor ama küçük esnafı kurallar kapsamında kapalı tutuyoruz. Artık esnafın dayanacak gücü kalmadı.' dedi.

'Esnafın dayanacak gücü kalmadı' (VİDEO HABER)

“ZİNCİR MARKETLER AÇIK BİZ KAPALIYIZ”

Kayseri Büyükşehir Belediyesi İYİ Parti Grup Başkan Vekili Kazım Yücel, çay davetleri üzerine esnafın derdini dinledi. Esnaf, AVM ve zincir marketler açıkken, hafta sonları kendilerine uygulanan yasaktan dert yandı. Esnaflardan biri, "Büyük marketler zinciri, bizim sattığımız iç çamaşırı gibi kıyafetleri satıyor. Onlar hafta sonu hizmetlerini sürdürüyor. Kısıtlamaya gidilmiyor. Biz de aynı ürünleri satıyoruz ama dükkanımızı kapatmak zorunda kalıyoruz. Kimsenin kazancında gözümüz yok ama onlar bizim işi yaparken açıklar bizim dükkanımız ise kapalı. Biz borcumuzu nasıl ödeyeceğiz? Rızkımızı nasıl temin edeceğiz.” diye sordu.

KAYAK ZORUNLU BİR İHTİYAÇ DEĞİL!

Bir başka esnaf ise Erciyes Kayak Merkezindeki tatilciler üzerinden örnek verdi. Yetkililerin keyif için Erciyes 'e gittiği yönündeki açıklamalarına tepki gösteren esnaf, "Zaten Erciyes 'e zorunlu olarak kimse gitmez ki! Herkes keyif için gidip kayak yapıyor.  Kayak zorunlu bir ihtiyaç değil ki! Onlara gösterilen müsamaha bize gösterilmiyor. Biz evimize ekmek götürmek için çalışmak zorundayız. Bizim ki keyif değil zorunluluk. Keyif için açılan Erciyes 'e gösterilen müsamaha biz esnaf guruplarına da mutlaka gösterilmeli ve kısıtlamalardan muaf olmalıyız." dedi.

ESNAFIN PSİKOLOJİSİ BOZULDU

Esnafın dayanacak gücü kalmadığını belirten Kazım Yücel de, "Esnafımız zaten kıt kanaat geçinmeye çalışıyor. Dükkanlara gelip gidenler yok. Borçlar ötelenmiyor. İş yapmasa da esnafımız vergisini ödemeye devam ediyor. Onlar da masraflarını kısmanın derdine düşmüş durumda. Kimi müşteri yokken elektriği kapatıyor; kimi soğukta montu ile oturmaya ve ısınma bedellerini düşürmeye çalışıyor. Zaten esnaf iş yapamayınca psikolojileri de bozulmuş durumda. Buradan yetkililere çağrımız artık küçük esnafın Allah aşkına sesini duyun. Esnafın iş yapmasını sağlayacak adımlar atın. Desteklemeleriniz yetersiz ve anlamsız. Desteklemeleri artırın ve esnafın tenceresini kaynatın. Artık gerçekten esnafın dayanacak gücü kalmadı." ifadelerini kullandı.