Ersoy, bakımsız tarihi eserleri gündeme getirdi

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) milletvekili Baki Ersoy, Develi İlçesi, Yukarı Develi mevkiinde bulunan, terk edilmiş tarihi eserlere sahip çıktı. Ersoy, konu hakkında Meclis çalışması başlatarak, ilgili bakanlığa bakımsız tarihi eserleri iletti.

Ersoy, bakımsız tarihi eserleri gündeme getirdi

Milletvekili Baki Ersoy, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle, Develi Yukarı Develi mevkiinde bulunan bakımsız tarihi eserler hakkında sorular yöneltti.

Ersoy, yazılı soru önergesinde Develi’nin tarih boyunca çok sayıda tarihi esere ev sahipliği yaptığını hatırlattı. Ersoy, ilçe sınırları içerisinde Develi (Zengibar) Kalesi başta olmak üzere, on adet tarihi mezarlık, on adet tarihi pınar ve İmaeddin Muhammed (Hıdırellez) türbesi olmak üzere birçok tarihi yapının tahrip olduğunu ve terk edildiğini vurguladı.

MHP milletvekili Ersoy, Bakan Ersoy’a şu soruları yöneltti:

“Bahsi geçen yapılarla ilgili bir keşif ve restorasyon projesi yapılmış mıdır?

Uzunlar Mezarlığı, Güney Mahallesi Mezarlığı, Camii Kebir Mezarlığı, Eski Kopcullu Mezarlığı, Yeni Kopcullu Mezarlığı, Ağalar Mezarlığı, Abid Tekkesi Mezarlığı, Paşa Ağalar Mezarlığı, Eski Tekke Mezarlığı, Güney Mahallesi Ermiş Mezarlığı’nın duvarlarının ve içinin düzenlenmesi, bezemeli mezar taşlarının onarılması ve koruma altına alınması ile ilgili bir çalışma planlanmakta mıdır?

Develi (Zengibar) Kalesinin burçlarında bulunan ve görüntü kirliliğine neden olan vericiler ile ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bilgisi ve izni bulunmakta mıdır? Tarihi dokunun önüne geçen bu vericilerin kaldırılması ve kalenin restore edilerek gece ışıklandırılmasının yapılması planlanmakta mıdır?

İmaeddin Muhammed )Hıdırellez) türbesinin çevre düzenlemesi ve peyzaj çalışmasının yapılması planlanmakta mıdır?

Tarihi pınarların çevre düzenlemesi yapılarak turistik ziyaretlere açılması ile ilgili bir çalışma planlanmakta mıdır?”

Baki Ersoy, yaptığı çalışma hakkında sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında, ““Develi ilçemizde bulunan Zengibar Kalesi, tarihi mezarlıklar, pınarlar ve türbelerimizin restorasyon çalışmalarının yapılması ve ardından koruma altına alınması ile ilgili bir önerge hazırlayarak Kültür ve Turizm Bakanımıza sunduk. Bu eserler bizim kültürel değerlerimizdir. Sahip çıkmak, Ülkemize yakışacak, Develimize katmadeğer getirecek hale getirmek boynumuzun borcudur. Konunun takipçisi olacağız. #SevdamızDeveli #SevdamızKayseri” ifadelerine yer verdi.

Haber Merkezi