Enstitü mirasçısı okul proje okulu seçildi

Pazarören Köy Enstitüsü'nün mirasını taşıyan Pazarören Anadolu Lisesi, 'proje okulu' seçildi. Okul artık sınavla daha nitelikli öğrenci alacak.

Enstitü mirasçısı okul proje okulu seçildi

Pınarbaşı ilçesinin Pazarören kasabasında bulunan Pazarören Anadolu Lisesi, ‘proje okulu’ seçildi. AK Parti Kayseri eski Milletvekili Sadık Yakut’un sosyal medya hesabından yaptığı duyuruya göre, okul bundan sonraki süreçte adrese dayalı sistemde öğrenci almak yerine, sınavla öğrenci alacak ve bu durum okuldaki öğrenci niteliğini artıracak.

Şubat ayında ‘proje okul’ başvurusu yapılan okulda şu anda 23 öğretmen, 3 kütüphane, tan donanımlı fizik, kimya ve biyoloji laboratuarları, 230 kapasiteli yatakhane bulunuyor. 110 dönüm arazi üzerinde bulunan okulda aynı zamanda, ‘Kendine Yeten Okul Projesi’ kapsamında yumurta ve bazı sebzelerin yetiştiriciliği yapılarak, yurtlardaki ihtiyaçlar karşılanıyor.

Pazarören Anadolu Lisesi hakkında

Pazarören Köy Enstitüsü hakkında 1938 yılında Eğitmen Kursu olarak açılmış olan, şimdiki Pazarören Anadolu ve Çok Programlı Lisesi, 17 Nisan 1940 tarihli ve 3803 sayılı yasa ile köylere ilkokul öğretmeni yetiştirilmek üzere açılmış bir ’Köy Enstitüsü’dür. Burada öğrencilere teorik dersler verilmesinin yanı sıra, bahçecilik, budama, inşaat teknikleri, müzik, spor gibi uygulamalı eğitimler verilmiş ve bu eğitim modeli için bir kampus inşa edilmiştir. Enstitüleri’nin ’Öğretmen Okulları’na çevrilmesi ile Pazarören Köy Ensitütüsü de 1954 yılında Mimar Sinan İlk Öğretmen Okulu adını alarak öğrenci yetiştirmeye devam etmiştir. 1975 yılından sonra bu okullar Anadolu Öğretmen Lisesi’ne dönüştürülmüş, Pazarören’deki okul da bundan nasibini almıştır. Daha sonra 1989 yılında okulun ismi Pazarören Lisesi ve Ortaokulu olarak değiştirilmiştir. 2004 tarihinden itibaren de tarihi kampus, Pazarören Lisesi Müdürlüğü olarak ayrılmıştır. Kayseri Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 5/5/2000 tarih ve 2576 sayılı kararı ile 96 dönümlük okul alanı koruma altına alınmış, toplam 26 binadan 18’i) Ana bina, Kızlar Yatakhanesi, Gülcemal Yatakhanesi, Tuvaletler, Fırın, Çamaşırhane, Hamam, Garajlar, Öğretmenler Lokali, Demirhane, Marangozhane, Spor Salonu, Sinema Salonu, Kalorifer Binası, Jenaratör Binası, 3 adet lojman) tescillenmiştir.

Haber Merkezi