ECZACILAR İSYANDA!

Kayseri Eczacı Odası Başkanı Uğur Nuri Akın, 'Yaşanan ekonomik sıkıntıdan en çok etkilenen meslek gruplarındanız. Yakın zamanda düzenleme getirilmezse kapanan eczaneleri konuşmaktan korkuyorum' dedi.

ECZACILAR İSYANDA!

Türkiye’de yaşanan ekonomik sıkıntılar tüm sektörleri olumsuz etkiledi. Bu bağlamda ilaç sektöründe de ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Durumdan en çok eczacıların etkilendiğini dile getiren Kayseri Eczacı Odası Başkanı Uğur Nuri Akın, eczacıların yüzde ellisinin kapanma noktasına geldiğini kaydetti.

Yaşanan ekonomik sıkıntıların en çok eczacıları etkilediğini aktaran Akın, “Ülkenin genel gidişatında bazı sıkıntılar var. Çünkü tüm dünyanın sıkıntılı olduğu bir sürecin içerisinden geçiyoruz. Bu da ister istemez Türkiye'yi yakından etkiliyor ve aynı zamanda da çeşitli meslek gruplarını da etkilemekte ama en çok da bizleri etkiliyor maalesef. Çünkü bizim bir tarafımız danışmanlık hizmeti verirken, halk sağlığı hizmeti verirken, bir tarafımızın da mecburen ticari faaliyetlerini sürdürmesi gerekiyor. Böyle olunca da bu ekonomik bunalımdan, ekonomik daralmadan bizler de en yakın etkilenen meslek gruplarından biriyiz. Çünkü en basiti yüzde doksan alıcımız bizim devlet. Devlet olduğu için devlette yaşanılacak ufacık ekonomik anlamdaki sıkıntılar da bizleri derinden etkiliyor.” ifadelerini kullandı.

“İlaç zamları firmaların talebi”

Yapılan zamların eczacılara mal edildiğini fakat zamları firmaların uyguladığını vurgulayan Başkan Akın, “Önceleri bu kadar yoğun hissetmiyorduk işin açığını söylemek gerekirse. Sonrasında bu ilaç fiyat kararnamesi özellikle bizim olmazsa olmazımız. Değişmesi gereken kararname değişmediği müddetçe de bizler bu süreçte maalesef birçok üründe, birçok ilaçta artık neredeyse zararına satış yapmaya başladık. Çünkü bu ilaç fiyat kararnamesi aslında şu demek. Vatandaşlarımızın da anlayacağı dilde söylemek gerekirse kademeli karlılık demek. Yani bizler ilaç bizden ilaç fiyatları arttıkça karlılık azalır. Şimdi zamın gelmesiyle birlikte ister istemez ilaçların fiyatı artıyor ve kademesi değiştiği için de karlılık azalıyor. Aslında bizim burada temel isteğimiz ilaç zamları değil. Bunları en çok firmalar istiyor. Özellikle eczacılar üzerinden lanse edilmeye çalışıyor. Biz bunu kabul etmiyoruz. Çünkü biz ilaç fiyatlarından ziyade bizler karlılığın yeniden düzenlenmesinin hasıl olduğunu söyledik, dile getirdik. Onların isteğini şöyle anlayabiliriz. Şu an birçok ilaç halen yok. Çünkü euro kuru altı yirmilerde.” diye konuştu.

“Acil düzenleme gerekiyor”

Eczacıların kıt kanaat geçindiğini kaydeden Kayseri Eczacı Odası Başkanı Uğur Nuri Akın, “İlaç fiyatlandırırken bir güncelleme gelip aradaki makasın kapanması gerekiyor ve yılda bir defa da zam değil birçok aya bölünerek bu zammın gerçekleştirilmesi gerekiyor. Çünkü diğer türlü şubat ayında biliyorsunuz zam geliyor ve öncesinde birçok ilacı bulmakta zorluk yaşıyorduk. Bu sene çok çok önceden başladı bu ilaç yokları. Ve bunun da en büyük sebebi ekonomik sebepler. O yüzden de bu ilaç fiyat kararnamesini mutlaka düzenlenmesi gerekiyor. Şu an Türk Eczacılar Birliği yakından ilgileniyor durumla alakalı. Aksi halde eczanelerimizin yüzde ellisi kapatma noktasına geldi. Yani iflasın eşiğinde bir durumla karşı karşıyayız. Tabii biz danışmanlık rolümüzü devam ettiriyoruz. Bunları ikinci planda tutuyoruz artık ama bıçak kemiğe dayandı diyebiliriz bu noktada. Çünkü aksi halde yarısı kapanırsa tüm Türkiye'deki eczanelerin halk sağlığına ne gibi sorunlar olacağı, ne gibi korkunç sonuçlar bizleri beklediğini tahmin daha etmek istemiyorum. Diğer geri kalanı da maalesef kıt kanaat diye tabir ettiğim şekilde artık eczanelerin işletmeye devam ediyorlar.” dedi.

“Kapanan eczaneleri konuşmaktan korkuyorum”

Hem eczacıyı hem de vatandaşı düşündüklerini kaydeden Akın, “Burada kamu zarara uğratılmadan bazı düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Burada biz vatandaşı da düşüneceğiz. Eczacıyı da düşünmek zorundayız. Çünkü toplam 40 bin tane eczacımız var ve 28 bin tane de eczanemiz var Türkiye genelinde. 14-15 bini kapanırsa Allah korusun birçok sıkıntıyla karşı karşıya kalacağız ve yaklaşık 100 bine yakın bir etkileşim söz konusu olacak. Bu milyonları bulacak bir etkileşimle birlikte çok büyük bir sıkıntı bizi beklemekte. Bu süreç hem Maliye Bakanlığı tarafından hem Sosyal Güvenlik Kurumu Bakanlığı tarafından düzenlenmesi gerekiyor. Bu iki bakanlık mutabakata vardığı zaman bu sorun büyük ölçüde çözümlenecek gibi duruyor ama şu an için maalesef çok da olumlu haberler alamıyoruz ve böylelikle de ilaç yokları daha da artarak devam edecek gibi duruyor. Yani şu an daha fazla değil aslında ama normalde bu ilaç yoktan tamamen bitmesi gerekiyordu. Burada çeşit çeşit dönemsel artık ilaç yoklarıyla karşı karşıya kalıyoruz. Eczaneler artık kendilerine derman aramaya başladılar. İnşallah bir an önce bu sıkıntılı süreci hep birlikte atlatırız. Çünkü ülkenin de içerisinde bulunduğu durum gerçekten de üzücü ve sıkıntılı bir süreç bir bakıyorsunuz döviz kurları almış başını gitmiş bir taraftan mazot ve benzin fiyatlarındaki artışlar direkt olarak bizleri de etkilemekte ve en nihayetinde vatandaşı etkiliyor. Umarım bu süreç bir an önce son bulur. Çünkü gerçekten de bir sonraki konuşmamızda artık kapanan eczaneleri konuşmaktan korkuyorum. Çünkü bir taraftan personel giderleri, bir taraftan kira giderleri, elektrik, su, doğal gaz derken birçok gider kalemi var. Gelirlerde de azalma var. Bu da en büyük problem. Çünkü bizler mevcut enflasyonu ilaçlarımıza yansıtamıyoruz. Çünkü ilaç fiyatları sabit. Öyle olunca da yani yapılan zam aslında hiçbir anlamı olmuyor bu süreçte.” diye konuştu.

 

“Kamudaki meslektaşlarımız istifa etme raddesine geldiler”

Eczane eczacılarının yanı sıra kamu eczacılarının da haklarının düzenlenmesinin talep eden Başkan Akın, “Yine bu süreçte ekonomik iyileştirmeleri sadece eczane eczacılarında değil aslında kamu eczacılarında da biz bunları sıklıkla talep ediyoruz. Kamu eczacıları da yine aynı eğitimi alan aynı meslek kuruluşuna tabii olduğumuz bizim meslektaşlarımız ve bunların özlük hakları ve katsayılarındaki adaletsizlik maaşlarındaki katsayılarındaki adaletsizliğin bir an önce düzenlenmesi gerekiyor. Yerlerinin iyileştirilmesi gerekiyor. Bir çoğu maalesef çok kötü koşullarda eczacılık hizmeti vermeye çalışıyorlar. Bununla alakalı birçok başhekimimizle görüştük. Sağ olsunlar ellerinden geldiği kadarıyla bir düzenleme yapacaklarını söylediler ama eğer onlara da ilgili bir düzenleme olmazsa, birçok kamudaki meslektaşımız istifa edecek. Kimi eczane açacak, kimi sanayide, kimi de başka istihdam alanlarında devam edecek mesleğine ama kamuda çalışmayı çok düşünmüyorlar. Sohbet ettiğimizde bunu görüyoruz. Çünkü kamudaki eczacıların şöyle bir kritik önemi var. İlaçların dozunun kontrolü, ilaç alınması, ilaç ihaleleri, hastanede ve bunların servisleri ilaçlarının temin edilmesi şeklinde birçok aslında önemli ve hayati görev üstleniyor. Bu sürecin de takipçisiyiz. İnşallah bu kamu eczacıları da bu torba yasadan tekrardan bir şekilde geçer ve onların da maaşlarındaki iyileştirmeleri bir an önce devreye girer.” ifadelerinde bulundu.

>>Selma Kösedağ