DÜNYADAKİ EN DONANIMLI İLİK NAKLİ HASTANESİ KAYSERİ'DE AÇILIYOR

24 Temmuz Sansürün Kaldırılması ve Basın Bayramı nedeniyle Kayseri Gazeteciler Cemiyeti'ne (KGC) Vali Şehmus Günaydın ile birlikte il yöneticileri ziyarette bulundu. Vali Günaydın, Basın Bayramı münasebeti ile geldiği Cemiyet'te bir de müjde vererek, Erciyes Üniversitesi'nde (ERÜ) dünyada en donanımlı ilik nakli hastanesinin açılacağını bildirdi.

DÜNYADAKİ EN DONANIMLI İLİK NAKLİ HASTANESİ KAYSERİ'DE AÇILIYOR

Gerçekleşen ziyarete Vali Şehmus Günaydın, Garnizon Komutanı Ercan Teke, Cumhuriyet Başsavcısı Abdulkadir Akın, İl Jandarma Komutanı Hüseyin Bekmez, kaymakamlar ve basın mensupları katıldı. 
 
Ziyarette konuşan KGC Başkanı Veli Altınkaya, basın tarihi hakkında bilgiler paylaşarak basında sansür uygulamasını getiren 2. Abdulhamit Han’ın dönemin şartları dikkate alındığında bu uygulamasında Osmanlı’yı ayakta tutmak adına bir çok noktada haklı olduğunu belirterek, sözü sansürün kaldırılması ve basın bayramına getirdi. Sürdürdüğü açıklamalarında "bir gazeteciler cemiyeti başkanı olarak günümüzde sansürü savunacak değilim” diyen Altınkaya, sansürün kaldırılmasının kutlandığı günümüzde sansürün hala devam ettiğini ifade ederek şunlara yer verdi; “Sansürün tam olarak kalktığını söyleyemeyiz. Önce o sansürü bizler yapıyoruz. Gazete sahipleri, genel yayın yönetmenleri, yazı işleri müdürü. Oto sansür diyorlar. Sevdiğimiz biri olursa onun haberini yukarıya veriyoruz. Sevmediğimiz birinin haberi olursa aşağıya veriyoruz. Ya da hiç görmezden geliyoruz. Bu yüzde yüz herkes için geçerli değil tabii mutlaka bunun istinası var. Ama mesleğimizde karar ekseriyet böyle bir uygulama olduğunu ifade etmek isterim. Yerel ve yaygın yönetimlerin elbette eleştirel medyaya, olumsuz yaklaşan medyaya bakışında her zaman sıkıntı olduğunu biliyoruz. Keşke ekonomik olarak da bütün medya kuruluşları çok daha özgür olsa, çok daha güçlü olsa. Gazeteci keşke varoluşunda ifade edildiği gibi kamu görevi yapan, eğer Kayseri’de faaliyet gösteriyorsa Kayseri’nin menfaati, Türkiye’de faaliyet gösteriyorsa Türkiye’nin menfaati için yayın yapsa. Bunlar olmadığı zaman sansür de beraberinde geliyor” ifadelerinde bulundu.
 
“BASIN KURULUŞLARI CİDDİ SIKINTILAR İÇERİSİNDE”
 
Başkan Altınkaya, sürdürdüğü açıklamalarında basın kuruluşlarının ciddi sıkıntılar içerisinde bulunduğuna da değinerek; “Geçtiğimiz hafta Basın İlan Kurumu Genel Müdürü de sizden aynı taleplerde bulundu, özellikle geleneksel medya bu manada ciddi bir sıkıntı içerisinde resmi ilanlarla ilgili. Kamu kurum ve kuruluşları veya kamu kurum ve kuruluşları niteliğindeki bazı meslek kuruluşları 2881 sayılı Kamu İhale Kanunu veya 191 sayılı Basın İlan Kurumu’nun teşkiline dair kanun hükümlerini zaman zaman ihlal ediyorlar. Zatıalinizin bir genelgesi muhtemelen dikkatlerini çekecektir. Bu manada belediye ve yerel yönetimlere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yerel yönetimlere yerel seçimlerden önce Şubat başında nerelere nasıl ilan göndereceklerini mevzuat çerçevesinde ifade etmiştir” diyerek vali, garnizon komutanı, jandarma komutanı, başsavcı ve kaymakamları burada ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 
 
“BASININ YAPACAĞI KATKI ÜLKE VE MİLLETE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ NOKTALARA GİDEBİLİR”
 
Ziyarette yaptığı konuşmada, gazetecileri çok önemli görev yapan kişiler olarak gördüğünü belirten Vali Şehmus Günaydın, 15 Temmuz hain darbe girişimi gecesinde bunu gördüğünü ve bu örneği verdiğini kaydetti. Vali Günaydın açıklamalarında şunlara yer verdi; “Gazeteciler Günü’nüzü kutluyoruz. Ben geldiğim günlerde şunu ifade etmiştim; bizler el ele verirsek, birbirimize destek olur katkı sağlarsak bundan faydalanacak olan Kayserimizdir, ülkemizdir, milletimizdir. Ülkemizin ve millerimizin bütün sıkıntılarını gidermek adına ilerde yapılacak çalışmalar önemli. İlerde de maksimum verimle çalışabilmemiz için basına ihtiyacımız var. Bizlerin kamu olarak gidemediğimiz yerlerde, ulaşamadığımız yerlerde sizin öneriliriniz, tespitleriniz bizim için değerlidir, anlamlıdır, önemlidir. Geçen yine 15 Temmuz hain darbe girişiminin yıldönümündeki programda da ifade etmiştim; hain darbe gecesinde basın mensubumuzun dikkati ve oradaki olayı bize anında bildirmesi ile o hainlerin Ankara ve İstanbul’a gelmeleri engellendi. Burada da basın mensubu arkadaşımızın bize çok büyük katkısı oldu. İşte hep bu örneği veriyorum artık. Basınımızın bize yapacağı katkı ülkemizi ve milletimiz için çok önemli noktalara gidebilir. Bazen küçük bir detay bile size o kadar büyük bir katkı sağlar ki bunun faydasını, bunu yarasını biraz zaman geçtikten sonra daha net anlarsınız. Biz bu nedenle iletişim kanallarımızı sürekli açık tutuyoruz. Telefon numaralarım var. Ben vali olarak Kayseri’nin tamamına cep telefonumu verdim. Niye ola ki hem vatandaşımızın, hem sizlerin bize bir önerisi, bir bildirisi olacak, bu da bizlere, ilimize, ülkemize fayda sağlayacak. Onun için basımızı önemsiyoruz. Gazeteci arkadaşlarımızı çok önemli işler yapan kişiler olarak görüyoruz. 8 aydır burada desteğiniz gördük. Katkınız için teşekkür ediyoruz.”
 
VALİDEN GAZETECİLİK DERSİ
 
Sürdürdüğü konuşmalarında eleştirilerin elbette olacağını, buna dair haberlerin yapılabileceğini vurgulayan Vali Günaydın, ancak bunları yaparken gazetecilik ilkelerini gözeterek yapılması gerektiğine işaret etti. Vali Günaydın şunlara yer verdi; “Elbette ki haberi yapacağız, elbette ki eleştireceğiz. Bu son derece normal. Ama bunu yaparken de gazetecilik ilkeleri etrafında olursak, gazetecilik ilkelerinden taviz vermeden, onlardan kopmadan onu yaparsak hiç sorun olmaz. Bir haber yaparken her iki tarafı da dinledikten sonra haberi yapmak gazetecilik ilkeleri açısından son derece önemli arkadaşlar. Bir haber yaptığınız zaman, bir tarafın görüşünü, düşüncesini almadan yazdığınız zaman o haber eksik kalır, o haberin olumsuz etkileri olabilir arkadaşlar. İşte bunu bertaraf etmek için lütfen bu konuda arkadaşlar hassasiyet gösterirlerse ortaya çok daha güzel, faydalı sonuçlar çıkar. Birbirimiz dinleyelim, birbirimiz görüşlerine önem verelim, bundan kazançlı çıkan Kayserimiz olacaktır.”
 
“DÜNYADA EN DONANIMLI İLİK NAKLİ HASTANESİ KAYSERİ’YE AÇILACAK”
 
Vali Günaydın, ziyarette bir müjdeyi de paylaştı. Erciyes Üniversitesi’nde dünyada ABD’den sonra en donanımlı ilik nakli hastanesinin açılacağını müjdeleyen Vali Günaydın, 5 Ağustos tarihinde buna dair bir gece yapacaklarını bildirdi. Vali Günaydın konuya ilişkin olarak şunları aktardı; “Bakın Kayserimizle ilgili çalışmalarımız hep beraber devam ettiriyoruz. Bugün buradan bir müjde vermek istiyorum. Yıllardır tabi Erciyes Üniversitemiz çok önemli hizmetler veriyor. Ve şu anda Erciyes Tıp Fakültemiz sadece ilik nakli konusunda sertifikası olan tek hastane. Bu hem ülkemiz hem de ilimiz açısından çok önemli. Arkadaşlarımız bir araya gelmiş. Özellikle çocuk iliği nakli konusunda yeni bir hastane temeli atılmış ve belli bir noktaya gelmiş. Daha önceki belediye başkanımız sayın bakanımız sayın Özhaseki’nin bu konuda çok önemli girişimleri ve katkıları olmuş hastanemizin tamamlanması için de çalışmalarımız devam ediyor. Bizler inşallah 5 Ağustos gecesi artık bu işi kökünden çözelim diye bir gece yapıyoruz. Bu konuda sponsorlarımızı da bulduk. İnşallah yeni bulacağımız sponsorlarla da biz bu hastaneyi en geç yıl sonuna kadar açalım, inşaatını tamamlayalım istiyoruz. Bu bizim hedefimiz. Bunu gerçekleştirmek bizim elimizde. O gece hayırseverlerimizin ve sponsorlarımızın katkılarıyla eğer bu birlikteliği sağlarsak sadece Kayserimiz için değil, ülkemiz için son derece önemli bir başarıya imza atacağız. Çünkü arkadaşlardan aldığım bilgiye göre yapılan bu hastanenin Avrupa’da benzeri yok. Avrupa’da 1 numara. Aynı zamanda 40 yataklı olan bu hastanenin muadili Amerika’da var diyorlar sadece. Yani o hastanelerin seviyesine gelecek bir hastanenin açılması ilimiz içim son derece önemli. İşte buna benzer çalışmalar için bir araya gelelim. Enerjimizi bu işlere harcarsak kazanan hem ilimiz hem ülkemiz olacak. Ben şu ana kadarki destekleriniz için gazeteci arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Başarılı çalışmalarınız da devam etsin diyorum. Tekrar gününüz kutlu olsun diyorum.”
 
Açıklamaların ardından Başka Altınkaya, Vali Günaydın’a Kayseri’nin ilk gazetesi olan Erciyes’in Osmanlıca ve Türkçe nüshasını hediye etti. Ziyaretin sonunda pasta kesildi. HABER-FOTO: KAAN AKBAŞ