DOĞAL HAYATI KORUMA SEFERBERLİĞİ…

Genel Merkezi Kayseri'de olan DHKD ( Doğal Hayatı Koruma Derneği) adıyla bir dernek kuruldu. Geçtiğimiz günlerde Olağan Genel Kurul unu yapan Doğal Hayatı Koruma Derneği'nde görev bölümü de gerçekleştirildi.

DOĞAL HAYATI KORUMA SEFERBERLİĞİ…

Genel Merkezi Kayseri’de olan dernek çalışmalara aktif bir şekilde başladı.
Amaç: Doğal yaban hayatını korumak, ilgili kuruluşlarla iş birliği yaparak toplumu bu konuda bilgilendirmek…

Üç tarafı denizle çevrilmiş, yüksek dağları, içinde çok çeşitli hayvanın yaşadığı ormanları , dereleri ve ırmakları olan güzel ülkemiz Türkiye’de özellikle son yıllarda yaşanan doğa tahribatı ve yaban hayatı yok etmeye yönelik bilinçsiz avlanma, duyarlı vatandaşların harekete geçerek en azından bitki ve yaban hayatını korumaya yönelik dernek  kurup ve  grup oluşturmalarına yol açtı.

Bunun neticesinde Genel Merkezi Kayseri’de  olan DHKD ( Doğal Hayatı Koruma Derneği) adıyla bir dernek kuruldu. Geçtiğimiz günlerde Olağan Genel Kurul unu yapan Doğal Hayatı Koruma Derneği’nde görev bölümü de gerçekleştirildi.

Buna göre  yönetim kurulu ; Genel başkan : Nuh Mehmet Yakuter, 2. Başkan :  Ramazan Avcı  , Genel sekreter   :   Bayram Özer , Yönetim üyesi  : Gökhan Özer ,  Muhasip  : Halil Bozdağ şeklinde oluştu.

DERNEK BAYRAĞI ZİRVELERDE  AÇILDI …

Doğal Hayatı Koruma Derneği Genel Başkanı Mehmet Yakuter ilk iş olarak derneğin sembolü  olan bayrağı ( flama) hazırlattı. Özel bir dizaynla hazırlanan DHKD bayrağı, geçtiğimiz hafta sonu Kayseri’nin doğal akciğeri sayılan, yürüyüş kulvarlarıyla ünlü , çeşitli yaban hayvanını barındıran Yılanlı Dağı ve hemen yanındaki Seygalan tepelerinde açıldı.

Aralarında  bu tırmanışta rehberlik görevini de üstlenen gazeteci- amatör dağcı arkadaşımız Bekir Demirağ’ın da bulunduğu ekip, önce Seygalan tepesine sonra da Yılanlı Dağı zirvesine çıkarak   Doğal Hayatı Koruma Derneği’nin ( D.H.K.D.) bayrağını  oralarda açarak  öncülük yaptı.

Koyunbaba türbesi yanındaki meşelik bölümden başlayan tırmanış, Seygalan tepesi ve Yılanlı Dağı zirvelerinde açılan dernek bayrağı ile daha da bir anlam kazanmış oldu.

Tırmanışa katılan ekibi tebrik ettiğini ve derneğin tanıtımı konusunda önemli bir adım atıldığını, bayrağın Erciyes başta olmak üzere  yüksek dağlarımızda, çevredeki ormanlık ve sulak  alanlarda açılmaya devam edeceğini   ifade eden  Doğal Hayatı Koruma Derneği Genel Başkanı Nuh Mehmet Yakuter, gazetemize yaptığı detaylı  açıklamada kuruluş amaçları hakkında şu bilgileri verdi :

‘Doğal hayatı, canlı cansız yaşamı, kısacası ekolojik dengeyi, sürdürülebilir kalkınma, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre bırakmak ve ekonomik büyümeyi daha sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmek, Habitat olarak adlandırılan yaşam alanları ekosistemleri, flora ve faunayı korumak amacı ile kurulmuştur. Dernekçe sürdürülecek çalışma konuları ve biçimleri:

Türkiye genelinde bu amaçla hizmet verecek dernek;

a) Canlıların beslenme, barınma ve yaşamsal faaliyetlerini sürdürmelerini sağlayacak olan bütün ihtiyaçlarının bulunduğu koşullara ekosistem, bunun gelecek nesillere aktarılmasına ise ekosistemde sürdürülebilirlik. Bir canlının yaşaması için üreyebilmesi, beslenmesi, barınması sağlamak.  Türkiye'deki doğal yaşam alanlarını biyolojik bütünlüğü Habitat tüm mevcut sulak alanları korumak, geliştirmek ve tanıtmak.

b) Tabii kaynaklar; Biyolojik ve tabii değerleri; flora ve fauna, habitatlar, ekosistemler, tabiat tarihinin ve tabii mirasın müstesna özellikleri ve bunlara dair ilmi değerler ile fiziki tabii değerler; coğrafi konum, jeolojik ve jeomorfojik teşekküller, hidrolojik, limnolojik özellikler, klimatik özellikler ve bunlara dair ilmi değerleri korumak, geliştirmek ve tanıtmak. c) Estetik kaynaklar; İnsanın psikolojik yapısına  hitap eden üstün, bakir ve tabii manzara özelliklerini korumak geliştirmek ve tanıtmak.

 d) Rekreasyonel kaynaklar; Tabii ve kültürel çevrenin, özellikle açık hava rekreasyonu yönünden potansiyeli, taşıma kapasitesi ve hitap ettiği ve demografik çevreyi korumak geliştirmek tanıtmak. (Rekreasyonel insanın eğlenme, dinlenme ve kendini yenileme fonksiyonu, ) Orman içi dinlenme yeri; (orman mesire yeri) Rekreasyonel ve estetik kaynak değere sahip ormanlık alanı ifade eder.

 e) Kültürel kaynaklar :  Tarihi, arkeolojik, mitolojik, antropolojik, etnografik, sosyolojik olayları belgeleyen ve bu olayların izlerini taşıyan sitler ve yöreler ile tarihteki en büyük olayların ve kişilerin izlerini ve hatıralarını taşıyan mimarlık ve güzel sanatların örneklerini bünyesinde toplayan yerler, objeler ve kültürel mirasın olağanüstü örneklerini ve bunlarla ilgili ilmi değerleri korumak, geliştirmek, tanıtmak.

f) Dernek kaynak değerleri ile koruma ve kullanma esaslarının belirlenmesinde ilmi ve teknik araştırmalara ve bilimsel toplantı, eğitime en geniş ölçüde yer verir. Fen, sosyal ve sağlık bilimlerinin, teknolojinin gelişmesini ve vatandaşımızın hizmetine sunulmasını kendisine amaç edinmiştir. Bu amaca erişebilmek için dernek her türlü ve her seviyede ( Üniversite dahil ) eğitim ve öğretim kurumu açabilir. Çeşitli bilim, araştırma ve geliştirme merkezleri, poliklinik, laboratuvar, hastane kurabilir, hayvan hastaneleri, Evcil ve yabani hayvan üretim çiftlikleri açar. rehabilitasyon merkezi kurar. Ülkemizde olan Endemik türler Van kedisi ve Toy kuşu Kartal Şahin Doğan türleri ve benzeri yırtıcı nesli tehlikede tehlikeye düşmüş olan hayvanların ile kuşların üretilip çoğaltılması Markalanarak doğaya salınmasını yapar. Dernek kaynakların tabii karakterlerinin mutlak korunmasını ve devamlılığını sağlar. Tabii denge ve manzara bütünlüğünü bozacak ve tabii çevrenin bakir karakteri ile bağdaşmayacak faaliyetleri durdurmak için gerekli çalışmaları yapar. Yetkili birimlerden izin almak kaydı ile tabii ve kültürel kaynaklara kaynak değerini bozmayacak tamamlayıcı ve restorasyon amaçlı müdahalelerde bulunabilir. Hizmetin verimliliği için ulusal ve uluslararası kuruluşlarla maddi ve manevi yardımlaşma ve işbirliğinde bulunur ve teşvik eder.   Amaçlarını gerçekleştirebilmek için hükümet, bakanlıklar, il yönetimleri, yerel yönetimlerle iş birliği yapar teşvik eder ve ortaklaşa çalışmalar düzenler. Ülke içerisinde ve dışında amaçları ile ilgili ilmi toplantılar, kongreler, sempozyumlar, yarışmalar ve projeler düzenler. Bu konularda yapılan bütün toplantılara ve projelere katılır.

 Dernek erozyonla ve usulsüz avcılıkla mücadele eder. Ekosistemin korunmasını için çalışma yapar. Nesli tehlikeye düşmüş veya tehlikede olabilecek bitki (flora), hayvan, ehli ve yaban (fauna) türlerinin korunmasını, kültürleştirilerek üretilmesi için gerekli örneklerin temin edilerek her türlü çalışmaların yapılmasını, üretilmesini, barındırılmasını ve tabiata kazandırılmasını sağlar.

Derneğin asıl amacı, Türkiye’nin zengin bitki ve hayvan türleri ile bunların yaşam alanlarının değerinin önemsenmesi ve koruma altına alınmasıdır. Bu amaçla koruma projeleri yürüten dernek, kamu ve özel sektördeki şirketlerle işbirliği yapmaktadır. İklim değişikliği ile mücadelede toplumsal farkındalık oluşturucu yerel faaliyet ve organizasyonlar gerçekleştirmektir. ‘

Seygalan Tepesi ve Yılanlı Dağı zirvesine yapılan çıkışa katılanlar şunlar :

Yusuf Akçakaya, Adem Demirağ, Yücel Gültekin, Miraç Hazır, Bülent Demirağ, Emre Demirağ, Atıf Yılmaz ve rehber gazeteci Bekir Demirağ.

 >SPOR SERVİSİ