Demirkazık tırmanışı tamam!

Kayseri'nin önde gelen dağcılık kulüplerinden biri olan Kayseri Dağcılık İhtisas Spor Kulübü ( KAY-DAK) dağcıları 10-11 Temmuz 2021'de Aladağlar üzerindeki ünlü ve ülkemizin çıkışı en zor dağı olarak bilinen Demirkazık (3.757 mt.) Zirve sine başarılı bir tırmanış gerçekleştirdi.

Demirkazık tırmanışı tamam!

10 Temmuz saat 10:30 ‘da  özel araçlarıyla Kayseri’den hareket ederek kendi Aladağlar- Demirkazık eteklerindeki  Arpalık mevkiine (2.290 mt.) ulaşan ve  eşyalarını katırlara yükledikten sonra  yaklaşık 8 km. ilerdeki  Dipsiz Göl Oba yerinden geçerek Demirkazık- Doğu Duvarı önündeki buzul çanağında (2.950 mt.) kamp kuran ekip,  biraz dinlendikten sonra teknik bir toplantı yaptı. Çıkışta ekip liderliğini Mustafa Karaahmet’in, artçılık görevini de Abdurrahman Aydemir’in yapması  kararlaştırıldı. Dağcılara, yaklaşık 2 saat kadar gidilecek rota hakkında bilgiler aktarılıp  , iple eğitim çalışmaları yaptırıldı.

Dağcılar 11 Temmuz Pazar sabahı 05:30 da Doğu çarşağından hareketle , Doğu Beline (3.350 mt.) 2 saat kadar bir sürede ulaşıldı. . Biraz istirahat ve teknik hazırlıktan sonra 3.450 mt. irtifada batonlar bırakılarak , Güneydoğu sırt hattından (Külah) bölümü  kaya tırmanışı yaparak - gerek görülen yerlerde ip ile ekibin güvenliği alınarak 2 saat sonra yaklaşık 10:45 de 3.757 mt.’lik  ünlü Demirkazık zirvesine çıkışı başarılı bir şekilde  gerçekleştirdi.

Çok  güzel bir havada zirvede 1 saat kadar dinlendikten, çevredeki diğer zirveler hayranlıkla izlenip   ve fotoğraf çekimi yapıldıktan sonra inişe geçen ekip, geldikleri  rotayı  takip ederek ve zaman zaman  güvenlik istasyonları kurarak 3 tam ip boyu kadar ip inişi yaptı ve aşağı bölüme indi.

Dağcılar daha  sonra Doğu Beli ve Doğu çarşağından geçerek  saat 15:30 gibi kamp alanına ulaşıp , yüklerin i toparlayarak yeniden katırlara yükleterek araçlarını bıraktıkları Arpalık mevkiine kadar yürüdü.

Faaliyet sonunda akşam  saatlerinde Demirkazık köyünün çıkışında İsa’nın Yeri olarak bilinen Alabalık çiftliğinde  salata ve değişik yiyeceklerle  donatılmış masada kiremitte alabalık ziyafeti  ise tüm ekibe adeta bu başarılı faaliyetin bir ödülü gibiydi.  

Büyük Demirkazık  (3.756 metre )  zirve tırmanışına katılan dağcılar şunlar:

Alparslan Güngör, Cemal Akyüz, Cihat Yıldırım, İlyas Gündüz, Levent Çelik, Mahmut Şahin, Nihat Pasinli, Recep Ardahan, Mustafa Karaahmet, Abdurrahman Aydemir.

Haber: Muhammed Kösedağ
Fotoğraflar: Bekir Demirağ