CUMHURİYETE ÖZEL TIRMANIŞ !.

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 97. Yıl dönümü, tüm yurt genelinde olduğu gibi Kayseri'de de kutlandı. Dağcılar bu anlamlı günde Erciyes Dağı'nın 3.916 metre yüksekliğindeki zirvesine başarılı bir tırmanış yaparak Cumhuriyet Bayramını orada coşku ile kutladı.

CUMHURİYETE ÖZEL TIRMANIŞ !.

29 Ekim 1923’de ulu önder Atatürk tarafından ilan edilen Türkiye Cumhuriyeti’nin 97 . kuruluş yıl dönümü özellikle gazeteci- amatör dağcı Bekir Demirağ ( 74 ) için ayrı bir anlam taşıyordu. Çünkü, bu dağa bu güne kadar tam 96 tırmanış gerçekleştiren Demirağ, 97. Tırmanışını Cumhuriyet’in kuruluşunun 97. Yıl dönümünde yapmayı düşünüyor ve bunun için plan yapıyordu.

Sonuçta Ahmet Uzun, Adem Demirağ  ve Yusuf Arslanın da katılımıyla bu düşüncesini hayata geçirip 29 Ekim 2020 de yani Cumhuriyetin ilanının 97. Yıl dönümünde bunu hayata geçirdi ve tırmanış başarıyla yapıldı.

Çobanini- Kahvaltı kayalıkları- Şeytan deresi sol kulvar- Hörgüçkaya yanı kayalık bölümden Erciyes Dağı’nın doğu zirvesine çıkan ekip, burada yanlarında getirdikleri ve özel olarak hazırlanan üzerinde BİZ CÜMHURİYETİ BÖYLE KAZANDIK yazılı pankartı açtı.

Zirve defterine de günün anlamını ifade eden not düşen ekip, şiddetli rüzgar nedeniyle derhal inişe geçti. İniş, Şeytan deresi kulvarından başarıyla yapıldı.

Gazeteci – amatör dağcı Bekir Demirağ, ‘ 97. Erciyes dağı tırmanışımı Cumhuriyetimizin 97. Kuruluş yıl dönümünde ekip arkadaşlarımla birlikte kutladığım için gurur duyuyor, onlara katılım ve destekleri için teşekkür ediyorum. Bu tırmanış tarihi için özel olarak bekledim.’ dedi.

CUMHURİYETİ  ZİRVEDE KUTLADILAR !.

Öte yandan ; Kayseri K2 Dağcılık kulübünün 2020 yılı faaliyet programında yer alan 29 Ekim 1923-Cumhuriyetimizin ilanının 97. Yıl dönümü Erciyes Dağı  zirve tırmanışı yurdun 21 değişik ilinden gelen kalabalık bir dağcı grubunun katılımıyla  ve başarıyla gerçekleştirildi. Bu anlamlı tırmanışa Jandarma Arama Kurtarma ekibi de iştirak etti.

İsmail Yılmaz’ın liderliği ve Seyit Ali Demirezen’in artçılığında yapılan Cumhuriyet tırmanışına yurdun çeşitli illerinden ve Kayseri’den 56 dağcı katıldı. Dağcılar arasında 4 kadın sporcu bulunuyordu.

Tırmanış şiddetli fırtınaya ve zor şartlara rağmen başarıyla tamamlandı.

ZİRVEDE BÜYÜK COŞKU…

28 Ekim günü Çobanini mevkiinde kamp kuran dağcılar, 29 Ekim sabaha karşı saat 03.30’da  Şeytan deresi sol kulvarı- Hörgüç kaya altından geçerek saat 08.30’da  iki ayrı grup halinde Erciyes Dağı’nın doğu ve ana zirvesine ulaştı.

Burada Türk ve Azerbaycan bayraklarını ve beraberlerinde getirdikleri kulüp flamalarını yan yana açıp İstiklal Marşımızı coşku ile seslendiren ve bu arada TRT Ankara Radyosuna canlı bağlanarak bir söyleşi yaptıktan sonra    fırtınanın şiddetini artırması nedeniyle hemen inişe geçen dağcılar,  iki ayrı  kulvardan saat 12.45’de Çobanini kamp yerine daha sonra da Tekir Yaylası’na ulaştı.

Kayseri K2 Dağcılık kulübü tarafından organize edilen Cumhuriyetimizin 97. Kuruluş yıl dönümü Erciyes Dağı zirve  Tırmanışı sonrasında bir açıklama yapan ekip lideri İsmail Yılmaz ‘ Biz bu güzel ülkede yaşayanlar  olarak   cennet vatanımızı düşman işgalinden  kurtaran ve Cumhuriyeti kuranlara çok şey borçluyuz. Onlar için ne yapsak azdır. Bu nedenle  K2 Dağcılık kulübümüzün 2020 yılı faaliyet takviminde yer alan  Cumhuriyetimizin kuruluşunun 97. Yıl dönümü etkinliğini 4’ü kadın 56 dağcının katılımıyla ve hayli zor şartlarda ama başarıyla yapmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Katılımcı dağcı arkadaşlarımı tebrik  ve  başka faaliyetlerde yine birlikte olmayı ümit ediyorum. Sağ olsunlar, var olsunlar !..’ diye konuştu.

Haber: Muhammed Kösedağ
Fotoğraflar: Bekir Demirağ