'Çiftçilerin borcu yapılandırılsın'

Haber-Foto: Ekrem NAZLI - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanlığı ve CHP Kayseri milletvekili Çetin Arık, Cumhuriyet Meydanı'nda çiftçilerin sıkıntılarını dile getiren bir basın toplantısı düzenledi. Arık, çiftçilerin borçlarının yapılandırılmasını ve faizlerin de silinmesi gerektiğini belirti.

'Çiftçilerin borcu yapılandırılsın'

Düzenlenen basın toplantısına CHP Kayseri milletvekili Çetin Arık, CHP İl Başkanı Ümit Özer, partililer ve çiftçiler katıldı. İl Başkanı Özer konuşmasında, üreticilerin sorunlarına değindi ve sorunların çözülmesi için iktidara çağrıda bulundu. Özer, çiftçilerin borçlarının yapılandırılması gerektiğini dile getirerek, faizlerin de silinmesini istedi.

Özer’in ardından konuşan CHP milletvekili Çetin Arık, “Üreten, üretmek için gayret eden, çiftçilerimizin, besicilerimizin yanında olacağız” diyerek açıklamalarına başladı. Arık, “Türkiye, ‘paramız var ki ithal ediyoruz’ diyen zihniyetle samanı da ithal eden bir ülke konumuna düşmüştür. Dışardan ithal edilen ürünlerle dünyanın dört bir tarafındaki yabancı üreticiler desteklenirken Türk üreticisi, çiftçisi borç batağına sürüklenmiştir. 2002’de çiftçilerin borcu 2,4 milyar TL idi. 2020’de ise çiftçinin borcu 180 milyar TL. Bunun 12 milyar TL’si tarım kredi kooperatiflerine olan borçlar. Oysaki tarım kredi kooperatifinin kuruluş amacı üreticinin ekonomik menfaatini korumak, meslek ve geçimleriyle ilgili ihtiyaçlarını sağlamak, çiftçinin sosyo-ekonomik güvencesi olmaktır. Bugün gelinen noktada ise tarım kredi kooperatifleri zaten zor günler geçiren çiftçinin yanında değil tam da karşısında yer almaktadır” ifadelerini kullandı.

Çiftçilerin faizlere çalıştıklarını söyleyen Arık, “Tarım kredi kooperatiflerinin 2018, 2019 ve 2020’de uyguladığı faiz oranları çiftçilerimiz faize çalıştıklarını göstermektedir. Yüzde 30, yüzde, 40 yüzde 50 faiz ne demektir? Çiftçi bu faizleri nasıl ödeyecek? Bu soruna çözüm üretmesi gereken kişiler liyakatleri gereği değil sadakatleri gereği bir yerlere geldikleri için çözüm üretmemektedirler” diye konuştu.

“Çiftçinin derdine derman olması gereken tarım kredi kooperatifleri borçlarını ödeyemeyen çiftçilerin ekipmanlarını haczediyor” diyen milletvekili Çetin Arık, “Oysa yasaya göre tarım ekipmanları haczedilemez. Ama maalesef ki tarım kredi kooperatifleri çiftçinin ekipmanlarını haczediyor. Kasım ayı içerisinde Meclis’te görüşülen torba yasa teklifi içerisinde tarım kredi kooperatiflerinin borçlarının yapılandırılması söz konusuydu. Ancak iktidar son anda çiftçilerin borçlarını yapılandırmadı. Yapılması gereken faizler derhal silinmesi, anaparanın da uzun vadeye yayılarak taksitlerle ödenmesidir” şeklinde konuştu.

CHP milletvekili Çetin Arık’ın konuşmasının ardından kürsüye gelen çiftçiler, borçlarını ödemekte zorlandıklarını belirterek, borçlarına yapılandırma ve faizlerin silinmesini istedi