ÇALIŞMAYA SEVDALI BASKAN NURSAÇAN

Kent ekonomisinin kalbinin attığı yer olan Organize Sanayi Bölgesi'nin iki dönemdir başkanlığını yürüten Tahir Nursaçan, ezber bozan projelere imza atarak dikkat çekiyor. Kısa sürede, imkansız denilen projeleri hayata geçiren, Nursaçan, başarının sırrını 'Kayserili her sanayici üretmeye ve çalışmaya sevdalıdır' diyerek özetledi.

ÇALIŞMAYA SEVDALI BASKAN NURSAÇAN

Sanayinin ve ticaretin anavatanı Kayseri’nin en büyük sanayi oluşumunun yönetildiği yerde artık misyonunu tamamlamış eski hizmet binası yerine, Kayseri sanayicisine yakışır, oldukça modern ve kullanışlı yeni hizmet binasında başladığımız sohbetimizde Başkan Tahir Nursaçan, iki yılda hayata geçirdikleri ve devam eden projelerini büyük bir heyecanla anlattı. 
 
sık sık birlik ve beraberlik vurgusu yapan Nursaçan, 15 Temmuz’un asla unutulmaması gerektiğini belirterek bu duygu ile modern hizmet binasının girişinde sizi karşılayan 15 Temmuz Anıtı’nın önemine dikkat çekti. 
 
Kayseri sanayicinin yüzünü ağırtacak hizmet binası, alışılmış taş duvar mimarinin dışında, modern bir donanıma sahip bina hakkında bilgiler aktaran Başkan Nursaçan “Burası sanayicimizin hizmet binası, bizler burada hizmetkarız. Özellikle yurt dışından gelen misafirlerimizi büyük bir onur ve gururla burada kabul ediyor, Türkiye ve Kayseri ekonomisi tüm saldırı ve ihanetlere rağmen dimdik ayakta ve biz çok güçlü bir ülkeyiz diyoruz kendilerine” dedi. 
 
OSB Hizmet binasının  içeriside dışı kadar dikkat çekici, güler yüzlü özverili bir ekip bin 300 sanayiciye daha iyi hizmet verebilmek için çalışıyor. 
 
SANAYİCİNİN GÖZÜ KULAĞI İSTİHBARAT MERKEZİ
 
 Dış Ticaret İstihbarat Merkezi, sanayicinin yeni pazarlar bulması  ve yeni dünyalara  ulaşmaları için gece gündüz özeveri ile hizmet veriyor. Sanayicinin gözü kulağı olan bu merkez OSB’de faliyet gösteren firmalar tarafından büyük taktir görüyor. 
 
TASARIM MERKEZİ’NİN  TÜRKİYE’DE ÖRNEĞİ YOK 
 
OSB hizmet binasının en dikkat çekici birimlerinden birisi olan  Endüstriyel Tasarım Merkezi, Sanayi Bakanlığı tarafından tescillenen merkez Türkiye’de bir  ilk olma özelliği taşıyor. Sanayicinin model ve tasarımlarında taklit eden değil, kendi firmasına özgü model ve tasarım oluşturmalarına katkı sağlayan bir birim. Kayseri sanayicisinin rekabet edebilmesi ve marka değerinin artmasının önü açılıyor.
 
Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nin tek maddesi olduğunu belirten Başkan Nursaçan; “ Tek tek maddesi var. Üretim-Üretim-Üretim” şeklinde özetledi. 
 
Önemli olanın OSB’de bulunan bin 300 sanayicinin taktiri olduğunu belirten Başkan Nursaçan; “Kayda değer eleştiriler elbette başımızın tacı, başarımıza katkı sağlıyor. İftira ve fitne üretenlerin hakka giriyor. Bizim için önemli olan sanayicimize hizmet etmek ve onların taktirini kazanarak, onların kazanmasına katkı sağlamak” dedi.  
 
TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK GES’İ 
 
Başkan Nursaçan, 190 bin ağacın kesimesinin önüne geçen ve 65 bin konutu aydınlatacak kapasiteye sahip OSB’nin geleceğini aydınlatan önemli bir projeyi daha kazandırmış sanayicisine. Türkiye’nin en büyük Güneş Enerji Santrali Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde. 
GES’in Kayseri sanayisi için önemli bir katkı sağladığını belirten Nursaçan, şu bilgileri verdi;  “Mevcut kapasite olarak Kayseri OSB’de faaliyet gösteren firmalarımızın gündüz elektrik ihtiyacının % 21,5’sini karşılayacak hale getirilen tesis aynı zamanda 65 bin konutu aydınlatacak kapasiteye sahiptir.Bu sayede ise yaklaşık 190 bin ağacında kaybının önleyerek, 8.000.000 m3 doğalgaz ithalatının da önüne geçecektir.”
 
EĞİTİM VE ÜRETİM BİR ARADA 2. OSB KOLEJİ KURULUYOR 
 
Kayseri’de sanayici için yıllardır çözülmeyen bir sorun olarak karşısına çıkan  nitelikli eleman sorununu Kayseri OSB çözmüş. 
Bölgede açılan Özel OSB Teknik Koleji’de bugün yaklaşık bin 500 öğrenci eğitim görüyor. Bu anlamda eğitime önem veren ve sanayicinin ihtiyacını buraya yapmış olduğu eğitim yatırımıyla çözümleme gayreti içerisinde olan Nursaçan, Türk sanayicisinin ihtiyaç duyduğu donanımlı ve yüksek ahlaklı elemanların buradan yetiştiğini belirterek, 45 bin dönüm üzerine kurulması planlanan 2. OSB Koleji için hazırlıkların son aşamaya geldiğini hedeflerinin 10 bin öğrenciye eğitim vermek olduğunu kaydetti. 
 
OSB FUAR MERKEZİ BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK
 
Hizmet binasının hemen karşısında Kayseri OSB Fuar ve Kültür Merkezi binasını gururla gösteren, Başkan Nursaçan ve yakın zamanda tamamlanacak olan merkezin Kayseri ve bölge üreticileri ile müşterileri buluşturan önemli bir köprü olacağını belirterek, “ Güneş balçıkla sıvanmaz. Kayserili sanayici fuarı istiyor ve önemini kazanımının farkında” dedi. 
 
Örnek bir OSB olmak ve ekonomiye-sanayiye faydalı işler yapabilmenin hem başkanlık görevi sürecinde, hemde öncesinde hep gayreti içerisinde olduğunun altını çizen Nursaçan, uzun yıllar öncesinde dönemin Başbakan’ı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yazdığı mektupları ve bugün birçoğunu gerçekleştirdiği projelerini anlattığı mektuplarını gösteriyor. Başkan Nursaçan, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde çıtanın yükseldiğine dikkat çekiyor. 
 
KAYSERİ’NİN EN BÜYÜK CAMİSİ YAPILDI
 
Gidip görmeyenlerin, vakit kaybetmeden mutlaka görmesi gerektiğini tavsiye ederim. Büyük bölümü yine OSB’de faliyet gösteren hayırseverlerin de desteğini alarak 10 bin kişilik Kayseri’nin en büyük camisi bütün ihtişamı ve atmosferi ile sizleri sarıp sarmalıyor. Tüm detaylar en ince ayrıntısına kadar hesaplanarak inşaa edilen OSB Camisi örneğine az rastlanacak türden.  OSB Merkez Cami’nin yenileme çalışmalarını tamamlamış. 
 
ARTIK FABRİKALARI SU BASMIYOR 
 
Yağmurun, OSB için bir teyekkuz hali olduğu dönemler artık geride kalmış. Yağmurda  fabrikaları su basan OSB geride kalmış. 2 adet yağmur suyu terfi kuyusuyla bu sorun ortadan kalkmış. 
 
İTFAİYE TEŞKİLATI BİRÇOK ŞEHİRDE YOK
 
Bir taraftan Türkiye’nin en modern itfaiye merkezini ve ekipmanlarını oluştururken, diğer taraftan da yangın önleyici eğitim ve uygulamalarla da bölgede çıkan yangınlarda %30 gibi bir oranda düşüş sağlanmış. Başkan Nursaçan, gelişen teknolojiyi yakından takip ettiklerini belirterek, itfaiyenin sürekli güncellendiğini söyledi. 
 
KAYSERİ OSB DÜNYAYA AÇILIYOR
 
OSB Başkanı Nursaçan, sanayicinin yurt dışı pazarlarda yılın sadece belli dönemlerinde gerçekleşen fuarlarda olmak yerine, yıl boyunca sürekli fuar merkezi mantığında işleyen Türkiye Ticaret Merkezlerini, ticaretin kalbininin attığı Dubai’de ve savaş sonrası yeniden kurmakta olan Bosna Hersek’te açacağını belirtti. 
Başkan ile röportaj yaptığımız saatlerde Dubai’den gelen işadamlarını ağırlamaya hazırlanan Başkan Nursaçan,  sanayiciden talepler alındığını projenin son aşamasına geldiğinin altını çizerek, ”Yakında burada oluşturulacak merkezlerle dünyaya açılacak olan Kayseri sanayicisinin, buralarda açacakları ofis kiralarının ve ofis dekorasyonlarının önemli bir oranında devlet desteği de almış olacak. Şimdiden belirlenen Kanada ve Afrika gibi ülkelerde de aynı şekilde Ticaret Merkezi projesi yine önümüzdeki dönemde faaliyete geçirilmiş olacak” dedi. 
 
OSB’DEKİ  GELİŞMELERİ GÖRMEK İSTEMEYENLER VAR
 
OSB’deki çalışmaları, gelişmeleri özellikle görmek istemeyen bir kesim olduğunu, herkesin kendisini sorgulaması gerektiğini belirten OSB yönetim kurulu başkanı Tahir Nursaçan ; ‘’ Biz, herkese eşit mesafedeyiz ama olmayanlar var. OSB para biriktirme değil, projeler üretip, sanayiciye destek verme, yeniliklere açık olma, dünya ile rekabet halinde olma yolunda yeni projeler geliştirme, bir adım öne çıkma yeridir. Etrafımız düşmanlarla dolu. Üretim kolay iş değil. Sanayicinin de işi kolay değil. İstihdamın bir sorumluluğu ve ekonomik yönü var. Siyasiler sanayicilerle içiçe olmalı. Yüksek  katma değerli ürünler için bir süreç gerekir. Sabahtan akşama hadi deyince olmaz.  Turizm gelirleri elbette çok önemli ama,ülke olarak katma değeri yüksek ürünler üretip, ihraç etmeliyiz.’’ dedi. 
 
Kayseri’de mobilya üretiminin önemli bir konuma geldiğine dikkat çeken OSB Başkanı Tahir Nursaçan, “Kayseri mobilyası, Kayseri ve eskiden olduğu gibi güneydoğu’ya satış işlemini çoktan aştı. Kayseri mobilyası dünya çapında marka oldu. Mobilya sektörünün yanı sıra Kayseri’de elektrikli ev aletleri  sektörü ikinci ve en yeni sektör oldu. ORAN ile yaptımız anlaşma çerçevesinde sünger hammadesi konusunda araştırma yapılacak. Kayserili mobilya üreticilerine büyük katkı sağlayacak gelişmeler elde edeceğimizi umuyoruz.’’dedi.
 
Kayseri OSB’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın istihdam seferberliği çağrısının ardından ülkede ilk 10 OSB arasında yer aldığını belirterek, Kayseri’nin Teşvikli 5. Bölge olması gerektiğine dikkat çekerek, “ KDV indirimi kalıcı olmalıdır. Kısır çekişmeler bir kenara bırakılarak, ekonominin tek gündem maddesi olması gerekiyor. Sanayicinin önü açılırsa üstesinden gelemeyeceği yoktur. teşvik, finans ve kredi erişimine kolaylık sağlanması gereklidir. Faizlerde düşme eğilimine girilmesi ve nakit akışının hızlanması dair atılacak olan adımların, belirli dönemler yerine sürekli hale getirilmesi iş dünyasına moral ve motivasyon kazandıracaktır” dedi. RÖPORTAJ: MEHMET SERBEZ