Bu kit sayesinde buzağı ölümleri azalacak

Erciyes Teknopark bünyesindeki bir firma tarafından geliştirilen 'Buzağı ishalinde erken tanı kiti' seri üretime geçiyor.

Bu kit sayesinde buzağı ölümleri azalacak

ÖLÜM SAYILARI AZALACAK

Ürünle ilgili bilgi veren ERÜ Veteriner Fakültesi Viroloji Ana Bilim Dalından Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Sözdutmaz, Türkiye 'deki hayvancılıkta önemli bir problem olan erken doğan buzağılardaki ishale bağlı ölümlerin, söz konusu kit aracılığıyla azaltılacağını söyledi. Kitin, erken teşhis ve tedavi avantajı sağladığını belirten Sözdutmaz, TÜBİTAK 1512 Tekno Yatırım Sermaye Desteği kapsamında geliştirilen projeye dair şu bilgileri verdi: "Geliştirdiğimiz tanı kiti, buzağı ishallerine sebep olan etkenlerin hızlı ve etkin bir şekilde teşhisini sağlıyor. Yaklaşık 10 dakika içerisinde bu işlemi gerçekleştiriyor. Buzağı ishallerine sebep olan rotavirüs, koronavirüs, e-coli virüslerinin tanısı hasta başında herhangi bir laboratuvara ihtiyaç duymadan gerçekleştirilmiş oluyor."

ALINAN DESTEKLE ÜRETİM TESİSİ KURULDU

Seri üretim aşamasında aldıkları destekler ile üretim tesislerinin kurulduğunu söyleyen Sözdutmaz, "Öncelikli olarak Erciyes Teknopark ve Erciyes Teknopark bünyesinde bulunan Sera Kuluçka Merkezinde bir ön geliştirme ve prototipleştirme süreci gerçekleştirildi. Sonraki devam eden süre içerisinde de Erciyes Teknopark tarafından kurulan ERBAN Melek Yatırım Ağı üyelerinin yaptığı 3 milyon TL değerleme ile yatırım alındı. Bu yatırımla da şu anda içerisinde bulunduğumuz seri üretim alanı kuruldu ve tesis edilmiş oldu. Geldiğimiz noktada artık bütün eksikliklerimizi gidererek ürünün seri üretim sürecini de tamamlamış durumdayız. Satış ve pazarlama noktasında da aktif olarak çalışmalarımız devam ediyor.” diye konuştu.

ÜRÜN YURT DIŞINA İHRAÇ EDİLECEK

2020 yılı içerisinde de köpeklerin hastalıklarına yönelik bir başka kit projesini daha sonuçlandırdıkları bilgisini veren Sözdutmaz, amaçlarının bu yıl içerisinde ürünleri dünyaya ihraç eder hale gelmek olduğunu sözlerine ekledi.

İHA