Bir 'zimem defteri' uygulaması da KİGDER'den

Kayseri Kadın İşbirliğini Geliştirme Derneği (KİGDER), Osmanlı'da borç defterlerinin satın alınması olarak bilinen 'zimem defteri' uygulamasını hayata geçirdi. Dernek, 4 mahallenin borç defterini satın aldı.

Bir 'zimem defteri' uygulaması da KİGDER'den

4 BAKKALIN DEFTERİNİ SATIN ALDILAR

Konuyla ilgili bilgi veren KİGDER Başkanı Sema Karaoğlu, küçük esnafa destek olmak için başlattıkları uygulama kapsamında, 1 adet Sindelhöyük'te 2 adet Yıldırımbeyazıt Mahallesinde 1 adet de Esenyurt'ta olmak üzere 4 bakkal defterine talip olduklarını söyledi.

YARDIM EDENLER VE EDİLENLER İFŞA EDİLMİYOR

Uygulamayı, özellikle sahibi kadın olan bakkalara yönelik sürdürdüklerini kaydeden Karaoğlu, yardım edenler ve edilenlere dair bilgileri gizli tutmaya da dikkat ettiklerinin altını çizdi. Karaoğlu, "Geçen yıl şahsım olarak başlattığım uygulamayı yönetim kurulu üyelerimize teklif ettim, yönetim de kabul edince, dernek üyelerimize duyuruda bulunduk. Önce onlar, onlardan gören başka insanlar derneğimize bağışta bulundu. Ancak burada yardım ettiğimiz kimseyi hiçbir şekilde deşifre etmemeye dikkat ediyoruz, zaten yardım ettiğimiz kişileri de bilmiyoruz. Sadece derneğimizin avukatları, bakkalların borçlulardan tekrar para istememesi için borçlu kişileri arayıp, KİGDER tarafından borçlarının kapatıldığını ifade ediyor. Bir kısım borç sahiplerinin de kaçtığını görüyoruz ama onu da esnafa yardım olarak düşünüyoruz. Öte yandan da bağışçılarımız kesinlikle adlarının açıklanmasını istemedi, kendilerine ayrıca teşekkür ediyorum." dedi.

"AMACIMIZ KÜÇÜK ESNAFA DESTEK OLMAK"

İaşe dağıtımından ziyade böyle bir yöntemi tercih etmelerinin nedenini, küçük esnafı destekleyerek balık tutmayı teşvik etmek olarak açıklayan Karaoğlu, "Biz dernek olarak her zaman balık vermeyi değil, tutmayı teşvik ediyor, tutanın yanında duruş sergiliyoruz. Ramazan'da da herkes fitre, zekat verdiği için bu yöntemi daha doğru bulduk. Gerçekten çok dua alıyoruz. İnsanlar, 'Utanıyordum, bakkalın önünden geçerken yolumu değiştiriyordum.' gibi sözler duyuyoruz. Temennimiz, borçsuz, deftersiz, yardım edecek kişiyi zor bulduğumuz bir Türkiye, dileğimiz bu yönde." ifadelerini kullandı.

>>Selma Kara