Öğrencilerden virüsle savaşan el dezenfektanı

Kayseri 'de öğretmen ve öğrenciler, alkollü dezenfektan kullanımında elde meydana gelen tahrişi önlemek amacıyla moringa bitkisinden yüzde yüz bitkisel dezenfektan üretti. Bitki, özelliği itibariyle virüsle de savaşıyor.

Öğrencilerden virüsle savaşan el dezenfektanı

5 MİLYON TL CİRO
Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü öğrencileri, önceleri ortam dezenfektanı ile başlattıkları üretimlerini geliştirerek, el, giysi, ayakkabı ve halı dezenfektanı gibi ürünler geliştirdi. Ardından, el dezenfektanlarının meydana getirdiği tahrişi önlemek amacıyla bitkisel içerikli dezenfktan üreten 10 öğrenci, Mart ayından bu yana 5 milyon 750 bin TL ciro yaptı.


ÜRÜNÜN ZARARI BULUNMUYOR
Yeni ürünle ilgili bilgi veren Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Halis Karabulut, "Yeni ürünümüzde alkol ve kimyasal madde içermeyen, yenilebilir maddelerden yapılan el ve ortam dezenfektanıdır. Bu ürünümüzün ana bitkisi moringadır. Ülkemizde üretilen bir bitki olduğu için değerli bir malzemedir. Alkollü dezenfektanlarda ele temas ettiği zaman bir süre sonra buharlaşıyor ve buradaki yağ tabakasını çözüyor. Bu tabakada kendisi kadar su tuttuğu için eldeki nemi de gidiyor. Dolayısıyla deri de deformeler oluyor. Ortam dezenfektanında da klorlu ve hipoklorit kullanıyoruz. Bu ürünü kullanırken ortamı boşaltmak zorunda kalıyoruz. Belli bir süre ortamda kimsenin bulunmaması gerekiyor. Bu ürünümüzü sıktığınız zaman, yenilebilir malzemeler olduğu için hiçbir zararı yok ve ortamda kullanıldığı zaman boşaltmaya gerek yok. Sınav aralarında, hastanelerde ve cezaevlerinde çok rahatlıkla kullanılabilecek bir ürün olmasını sağlıyor." şeklinde konuştu.


BU BİTKİ VİRÜSLERLE SAVAŞIYOR
Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kimya Öğretmeni Abdulkadir Baysal ise, “Bu ürünlerin bakterilere etkisi olduğu gibi vücudumuza yararlı özellikleri de var. Moringa bitkisi, A, B ve E vitaminleri bakımından çok güçlü bir bitkidir. Cilde temas edip, cilt onu emdiğinde faydası bile oluyor. Ayrıca, moringa bitkisinin SARS ve MERS virüslerine karşı etkinliği söz konusuydu. Biz bundan dolayı bu bitkiyi kullanmaya karar verdik. Yaptığımız araştırmalar sonucunda ürünü Sağlık Bakanlığı tarafından akredite olmuş bir kuruluşa gönderdik ve sonucunda da ürünümüzün bakterisidal ve pungisidal aktiviteye sahip olduğu ortaya çıktı." ifadelerini kullandı.
İHA