BioNTech artık aile hekimliklerinde

Kayseri'deki aile sağlığı merkezlerinde dün itibariyle BioNTechaşılamasına başlandı. Sadece 8 merkezde yapılan BioNTech aşısı, yaklaşık 50 ASM'de uygulanıyor.

BioNTech artık aile hekimliklerinde

KAYSERİ'DE 50 CİVARINDA ASM'DE UYGULANIYOR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, Alman Pfizer firmasının ürünü olan BioNTech aşısının aile sağlığı merkezlerinde (ASM) de yapılacağını müjdelemesinin ardından Kayseri'deki ASM'lerde dün itibareyle BioNTech aşısı uygulamasına başlandı. Buna göre geçen hafta yalnızca 8 merkezde yapılan BioNTech aşılaması, yaklaşık 50 ASM'de uygulanıyor.

İKİNCİ DOZLAR AİLE HEKİMLİKLERİNDE YAPILABİLİYOR

100 civarında ASM'si bulunan Kayseri'de, 4 ve üzeri sayıda aile hekimi bulunan ASM'lerde aşılama yapılmaya başlandı. Buna göre vatandaşlar, ilde şartları tutan 50 civarında aile hekimliği ya da ASM'den randevu alabilecek. Randevularda birikme olması durumunda, 3 ve üzerinde aile hekimi bulunan ASM'ler için de Bakanlığa başvuru yapılabilecek. Ayrıca, ilk doz BioNTech aşısını 8 merkezin herhangi birinde yaptırmış olan vatandaşlar, ikinci doz aşılarını, şartları tutan en yakın aile hekimliğinde yaptırabilecek.

AŞI SEVKİYATI GÜNLÜK VE SAATLİK YAPILIYOR

Dünya Sağlık Örgütü'nün,  BioNTech aşısının 2 ila 8 santigrat derecede, 31 güne kadar saklanabileceğini ve sulanan bir aşının yine aynı derecelerde 5 saat içerisinde kullanılması gerektiğini duyurması üzerine, Türkiye'deki ASM'lerde aşılama başladı. Kayseri'de de, İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından, herhangi bir zaiyatın yaşanmaması adına, alınan randevu durumuna göre, ASM'lere günlük ve saatlik olarak aşı sevkiyatı yapılacak.

"AŞI TEDARİKİNDE SIKINTIMIZ YOK"

Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan İl Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli, ilk doz için randevu alacak vatandaşların sadece BioNTech için başvuruda bulunabileceğini belirtti. Dün itibariyle, şehre yeterli miktarda aşının geldiğini kaydeden Benli, aşı tedarikinde herhangi bir sıkıntı bulunmadığının, randevu durumuna göre de yeni doz aşıların geleceğini söyledi.

"TEK ÇAREMİZ AŞI..."

Vatandaşlara aşı olmaları çağrısında bulunan Benli, "Aşı olayını artık toplumsal bir sorumluluk olarak görmeli ve pandemiden kurtulmanın tek yolunun aşı olduğu bilinciyle hareket etmeliyiz. Bu nedenle 'aşı ile aşıyoruz' diye bir kampanya başlattık. Kendi aşılarını olmuş vatandaşlarımızın da, çevrelerinde aşı olmamış olanları uyarmalarını, aşı randevusu alamayanlara da yardımcı olmalarını istirham ediyoruz. Vatandaşlarımız internet üzerinden MHRS'den oradan olmuyorsa, ALO 182'den, oradan da olmuyorsa 220 2038 pandemi hattımızdan randevu alabilirler. Daha olmadı mahallenin imamını, muhtarını arayabilirler, haydi daha olmadı bana bizzat sosyal medyadan ulaşabilirler. Yani biz her şekilde kolları sıvadık, bu işe devam ediyoruz.  Vatandaşlarımızdan da gerekli hassasiyeti bekliyoruz." diye konuştu.

Selma Kara