BİN LİRALIK ARTIŞ BEKLİYORUZ

Temmuz ayında yeniden düzenlenmesi beklenen asgari ücret konusunda Anadolu Haber'e konuşan Türk-İş Sendikası Kayseri Şube Başkanı İdris Güven, 'Enaz bin liralık artış bekliyoruz' dedi.

BİN LİRALIK ARTIŞ BEKLİYORUZ

Temmuz ayına sayılı günler kala vatandaşın gözü kulağı asgari ücrete yapılacak yeni bir zam haberinde. Türk-İş Sendikası Kayseri Şube Başkanı İdris Güven asgari ücrete gelmesi beklenen zam ile ilgili, bin lira civarında artış beklediklerini söyledi.

Asgari ücret 5 bin TL olacak!

15 milyon çalışanın gözü asgari ücrette yapılması planlanan artışta. Ancak kulislerde konuşulan bin TL’lik zam artışı her halükarda açlık sınırı olan 6 bin TL’nin altında kalacak. Türk-İş Sendikası Kayseri Şube Başkanı İdris Güven de bin lira dolaylarında bir zam beklentisinde olduğunu vurgulayarak, temmuz ayına kadar düzenlenecek asgari ücretin 5 bin ila 5 bin 500 TL arasında bir rakama tekabül edeceğini bildirdi.

TÜRK-İŞ'in yapmış olduğu istatistiklere göre mayıs ayı 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 6 bin 17 lira olarak açıklandığını belirten İdris Güven, “Yoksulluk sınırı da 19 bin 602 lira. Bu rakamlar bir insanın gıda harcamalarını karşılayabileceği rakamlar. Asgari ücret bilindiği üzere 4 bin 253 lira. Biz de 2021 yılında; aylık oranların artırılmasının ya da toplu iş sözleşmelerinde olduğu gibi 6 aylık dönemler içerisinde yeniden belirlenmesi gerektiğini söylemiştik.  Tabii burada bunları düşünürken de işverenin de korunması gerektiğinden bahsetmiştik. Ben yine aynı şeyleri savunuyorum. Yani hem işvereni hem işçiyi korumak için, emekçiyi korumak için ülke ekonomisinin, üretimin artması için bunları değerlendirmek gerek. Bu da hükümet tarafından verilecek bir karar” ifadelerinde bulundu.

Asgari ücret zammının Kurban Bayramı öncesinde yapılaması gerektiğini söyleyen Güven, “En son Sayın Cumhurbaşkanı, kabine toplantısından sonra Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'le yaptığı görüşmede bu müdüriyetlerle alakalı bir düzenleme yapılmasından bahsetti. Onunla alakalı da Türk İş ve TİSKİ asgari ücret görüşmelerine katılan iki işçi sendikası ve işveren sendikaları konfederasyonu  bir araya gelip bir çalışma yapacaklarından bahsettiler. Kurban Bayramı öncesi böyle bir çalışma yapılıp, bir düzenleme yapılırsa hem emekçiler için hem de ülkemiz için daha iyi olacağı kanaatindeyim” diye konuştu.  

 

Güven, zam oranları ile de bilgi vererek, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

 “Türk-İş'te de bununla alakalı bize herhangi bir bilgi gelmedi ama şu anki oranlara bakıldığı zaman yüzde 60, yüzde 70’lere yakın bir enflasyondan bahsediyoruz.  Ancak asgari ücrete bu oranlarda zam geleceğini tahmin etmiyorum.  800 TL ile bin TL civarlarında bir artıştan bahsediliyor. Ama bu nasıl uygulanır, nasıl yapılır? Primlere veya gelir vergisi oranlarında nasıl değişiklik yapılabilir? Onu yapıldığı zaman görebiliriz. Yeterli mi? Bence bu da yeterli değil. Açlık sınırının altında kalıyor. Şu aşamada daha fazla zam verebileceklerini düşünmüyorum. 5 bin ile 5 bin 500 arasında bir rakama yükseltilecektir.

Güven sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“İşverenlerden de gelir vergisi üzerinde düzenleme yapılırsa. Asgari ücrete gelen zamdan daha fazlası piyasaya yansımaz. Ancak birada asıl önemli olan nokta sendikalaşmanın çok sınırlı olması. Ülkemizde 15 milyona yakın sigortalı çalışan var. 15 milyona yakın sigortalı çalışanın yaklaşık 2 milyonu sendikalı. Eğer ki çalışanlar sendikalı olursa,  maaş artışı, ikramiyesi, sosyal yardımları zaten kazanılmış olacak. Hal böyle olunca da bizler asgari ücreti konuşmayı bırakıp daha ciddi sorunlara yöneleceğiz.”

>>Dilek Bayram