Beklenti boşa çıktı

Kayserili esnaf, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kabine Toplantısı ardından açıkladığı kısmi kısıtlamanın, beklentilerini karşılamadığını söyledi.

Beklenti boşa çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün Kabine Toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Ramazan ayının ilk iki haftasında 'kısmi kısıtlama' tedbirleri uygulanacağını söyledi. Bu kapsamda esnafların saat 07.00 ile 18.00 saatleri arasında çalışmasına; zincir marketlerin saat 10.00'dan itibaren açılış yapmasına; restoran ve lokantaların hafta içi 07.00-19.00 saatleri arasında sadece gel-al ve paket servis şeklinde hizmet vermesine; 19.00'dan sahura kadar paket servis uygulanmasına, hafta sonu ise 10.00'dan sahura kadar paket servis uygulanmasına karar verildi.

ESNAF 2 SAAT KAYIPTA

Alınan karara göre, kısmi kısıtlamadan önce 20.00'da kapanan iş yerleri 2 saat kayıp yaşadı. Bir süredir iş yerlerinde müşteri ağırlayan restoran ve lokanta benzeri işletmeler ise yine gel-al ve paket servise döndü. Kafeler ve çay ocakları için kısmi kısıtlamada herhangi bir özel uygulamaya gidilmedi ama Kayseri gibi şehirlerde, Ramazan ayından dolayı bu işletmelerin gündüz saatlerinde zaten kapalı tutulması bu alanda hizmet veren esnafı hayal kırıklığına uğrattı.

Konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz Kayseri Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Altan Aydemir ile Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ahmet Övüç, kısmi kısıtlamanın beklentilerini tam olarak karşılamadığını ifade etti. Aydemir, iş yeri kapanma saatlerini erken bulduklarını , Övüç ise bir kısmi kısıtlamadan ziyade 1 haftalık tam kapanmanın esnaf adına daha olumlu sonuçlar doğuracağını ifade etti.

186 İŞ YERİ KAPANDI

Geçen yıl pandeminin başladığı tarihten bu yana 186 üye iş yerinin terk verdiğini söyleyen Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Altan Aydemir iş yerlerinin iftardan hemen önce kapanmasının, lokanta ve restoran sahiplerini çok zorda bıraktığını belirtti. Aydemir, "7'de kısıtlama başlıyor. Yarım saat sonra da iftar başlıyor. Bu durum lokantacı esnafını çok zorlayacak. Çünkü zaten paket servis alacak vatandaş. İftar yemeğinin de sıcak olmasını arzu edecek. Lokantaların o saatte iş yerini kapatması için de, 1 saat öncesinden paket servisini bitirmesi gerekiyor. Zaten tek başına paket servis esnafı kurtarmaz. Öyle olunca bunun satışı düşüreceğini düşünüyoruz. " dedi.

HAYIRSEVERLERE PAKET SERVİS ÇAĞRISI

Hayırseverlere iftar çadırlarına yaptıkları yardımı, paket servis üzerinden yapmaları çağrısında bulunan Aydemir, "Önceki yıllarda hayırseverlerimiz Ramazan çadırlarında ihtiyaç sahibi vatandaşlar için yemek yardımında bulunuyordu. Şimdi de kendilerine çağrıda bulunuyoruz; paket servis alarak, ihtiyaç sahibinin de evine bıraktırmak kaydıyla, hem ihtiyaç sahibine hem de esnafa katkı sunmuş olurlar." diye konuştu.

"BİR HAFTA TAM KAPANMA DAHA İYİ OLURDU"

KESOB Başkanı Ahmet Övüç ise, açılıp kapanma yapmak yerine 1 haftalık tam kapanmanın olmasını daha doğru bulduklarını söyledi. Övüç, "Biz aslında tam kapanma istiyorduk. Bu şekilde açılıp kapanma yerine 1 haftalık tam kapanma olsaydı vaka sayısı daha çok düşerdi. Her zaman mağdur olacağımıza 1 hafta mağdur olurduk. Ama ekonomi devamlılık arz ettiği için böyle bir durum söz konusu olmadı. O nedenle aşılanmaların sayılarının bir an önce artırılıp ölüm sayılarının düşmesi için dua ediyoruz. Kayseri'de üretilecek aşıyı da dört gözle bekliyoruz. Umarım kararlar esnaf için hayırlı olur." ifadelerini kullandı.

Selma Kara