Başkasının gönderisini paylaşırken dikkat!

Kayseri Barosu avukatlarından Emir Akpınar, başkasının paylaştığı hakaret içerikli gönderileri kendi hesabında paylaşanların da suçlu sayıldığını söyledi.

Başkasının gönderisini paylaşırken dikkat!

Hakaret suçları hakkında bilgi veren Akpınar, Türk Ceza Kanunu 'nun Şerefe Karşı Suçlar Başlığı altında incelenen söz konusu suçların, sosyal medyadaki hakaret içerikli paylaşımları da kapsadığını ifade etti. Başkasına ait hakaret içerikli bir gönderiyi paylaşmanın da, hakaret suçları kapsamında değerlendirildiğini söyleyen Akpınar, "Hakaret suçu mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle de işlenebileceğinden sosyal medya hesaplarından bir kişi hakkında bu tip ifadelerin yazılması o kişi hakkında hakaret suçuna vücut verecektir. Sosyal medya hakkında başka bir hesaptan yazılan hakaret içerikli paylaşımları kendi hesabında paylaşan kişide hakaret suçunu o kişi ile birlikte müşterek olarak işlemiş sayılacaktır. Zira kişinin bir başka hesapta başkasıyla ilgili gördüğü hakaret içerikli paylaşımı kendi hesabında paylaşması o paylaşımı birebir kendisi yazmış gibi değerlendirecektir.” diye konuştu.

BAZI SÖZLER DOĞRUDAN HAKARET SAYILIYOR

Hakaret suçunun kişinin şeref ve saygınlığının zedelenmesi ve genel ve soyut nitelikteki söz ve davranışlarla kişinin değersizleştirilmesi ya da rendice edilmesi şeklinde iki farklı biçimde işlenebileceğini belirten Akpınar, "Bu kapsam da pislik, namert, edepsiz, yalancı, silah kaçakçısı, rüşvetçi, şerefsiz gibi ifadelerin bir kişi hakkında sarf edilmesiyle hakaret suçunun işlenmiş olacağı son derece açıktır." dedi.

Akpınar, TCK 125 'e göre, bu suçlardan yargılanan kişilere verilen cezaları şöyle özetledi:

"Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilat ederek işlenmesi gerekir. Ayrıca fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi halinde, fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur."

İHA