Ay Halesi büyüledi

Ay halesi olarak adlandırılan doğa olayı, Astrofotoğrafçı Betül Türksoy tarafından görüntülendi. Türksoy bu büyüleyici anı sabaha karşı 04.00 civarında görüntülemeyi başardı.

Ay Halesi büyüledi

Kayseri 'den de görülen ve Ay Halesi olarak adlandırılan doğa olayı, büyüleyici görüntüsüyle görenleri etkiledi. Astrofotoğrafçı Betül Türksoy ise bu olayı fotoğraflayarak ölümsüzleştirdi.

 

Ay Halesi nedir ?

Ay halesi, ay ışınlarının bir bölümünün, genellikle kış aylarında havadaki (sirrus bulutlarındaki) buz kristallerince, belirli bir açıyla (22° veya 46°; ışığı kıran buz kristallerinin çeşitlerine göre değişir) kırılması ve geriye kalanının da yine bu kristaller tarafından belirli bir açıyla yansıtılması sonucu, ay 'dan epey uzakta oluşan, fakat dünya 'dan bakılınca ay 'ın etrafındaymış gibi görünen hale. Buz kristallerinin altıgen yapısı, basit bir geometriyle, bir prizma ve aynı zamanda bir ayna gibi davranmalarının sebebidir. Bütün o ışık oyunları, gökyüzünde milyarlarcası bulunan bu modüllerden çıkan ışın çiftleri sayesinde meydana gelir. Kırılan ve yansıyan ışınlar, buz kristalleri arasında güzellikten ileri gelen o dehşeti uyandıran bir ağ yaratır.
Haber Merkezi