Altuntaş: 'Kültür-sanat önderleri liderlik etmeyince kent bu anlamda geri kalıyor'

Söyleşimizde bu hafta Kayseri'de kültür ve sanata büyük katkıları olan Renkli Tebeşir Kültür Ve Sanat Derneği Başkanı İbrahim Altuntaş'a yer verdik.

Altuntaş: 'Kültür-sanat önderleri liderlik etmeyince kent bu anlamda geri kalıyor'

Kültür ve sanata yeterince değer verilmediği görüşünün bulunduğu Kayseri’de, bunun nedenini sorduğumuz ve çalışmaları hakkında bilgiler aldığımız Altuntaş: “Kültür-sanat önderleri olaya liderlik etmeyince kent bu anlamda geri kalıyor. Sorun buradan başlıyor. Bu konularda bir eksiklik varsa bu biraz da talep olmayışından kaynaklanıyor. Yani arz-talep meselesi” dedi. 

KAYSERİ’DE KÜLTÜR VE SANATA YETERİNCE DEĞER VERİLMEDİĞİNDEN YAKINILIR. BU KONUDA SİZ NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

Evet. Ne yazık ki insanların diline yerleşmiş bu anlayış. Aslında haksız da değiller. Bir kere sosyallikten, kültür ve sanattan ne anladığımıza da bağlı. Kavramları birbirine karıştırdığımızda her zaman her şeyden şikayet edebilirsiniz. Kültür-sanat önderleri olaya liderlik etmeyince kent bu anlamda geri kalıyor. Sorun buradan başlıyor. Doğru, Kayseri bu anlamda biraz kendi içine kapanmış kendi kendini mutlu etmeye çalışan insanların yoğun olduğu kent.  Bu konularda bir eksiklik varsa bu biraz da talep olmayışından kaynaklanıyor. Yani arz-talep meselesi. Oysa görüyoruz ki çok sayıda etkinlik yapılıyor, çok sayıda bu konuda faaliyet gösteren kişi ve kurum var. Yine de şikayetlerin ardı arkası kesilmiyor. Açıkçası şehrin yapısında sorun var. Üniversitelerin, iş adamlarının, sivil toplum kuruluşlarının olaya ilgisiz kalması böyle bir şikayeti doğuruyor. Sosyalleşmeyi sadece kafe açmak olarak algılayan bir kesim var. Ya da içkili mekan olarak anlayan. Duymadık, görmedik, bilmiyorduk bakış açısı ile bizim insanımız mazeret üretiyor. Doğru, şehir bir çok şehre baktığınızda kültür-sanat olarak geri. Değer verilmediği de doğru. Bunun sorumlusu hepimiziz. Etkinlikleri sadece yerel yönetimlerin veya birkaç gönüllü kişi ve kuruluşun eline bırakıyoruz. Onları da beğenmiyoruz. Yakın zamanda 11 yıldır sürdürülen bir liselerarası tiyatro festivali var. Onlarca oyun, yüzlerce oyuncu adayı var. Ama ilgililerden veya halktan ciddi bir ilgi yok. Ciddi oyunlar geliyor belli bir kesim dışında ilgilenen yok. Amatör olarak bu şehirde bir şeyler yapmaya çalışanlara destek yok. Bazı kurumlar neredeyse başımız ağrımasın diye bu işin önünü kesmeye çalışıyor. Bu sorunun temelinde tabi ki şehirde bir devlet tiyatrosunun, şehir tiyatrosunun olmaması var. Birliktelik yok, paylaşım yok. Sivas’ta olan, Erzurum’da olan bazı şeyler bu şehirde yok. Olmayınca da kültür yerleşmiyor. Özetlemek gerekirse, evet bu şehirde kültür ve sanata gereken önem ve destek verilmiyor. Yükü şimdilik büyükşehir belediyesi yüklenmiş görünüyor. Umarım bu etkinlikler bu sorunu aşmaya yardımcı olur.

‘RENKLİ TEBEŞİR’ ADLI BİR KÜLTÜR SANAT DERNEĞİ KURDUNUZ. İSMİ NEDEN RENKLİ TEBEŞİR?

Derneğimiz 2011 yılında 6 öğretmen arkadaşla birlikte kuruldu. İşin içinde öğretmen ağırlığı olunca tartıştığımız isimler arasında Renkli Tebeşir’e karar verdik. Bu isimden de son derece mutluyuz. Renkli olmak, fark yaratmak temel düşünce iken, tebeşir ile bu işin eğitimine de katkı koymak isteğimizden kaynaklandı.

DERNEK OLARAK DÜZENLEDİĞİNİZ KURSLARINIZ VAR. BİZE BİRAZ DERNEĞİNİZDEN VE KURSLARINIZDAN BAHSEDER MİSİNİZ?

Yukarda söylediğim gibi etkinliklerin yanı sıra kültür sanata ilgi duyan herkese bir kapı açtık. Bugüne kadar da yüzlerce kursiyer ve oyuncu adayları geldi geçti. Devlet Tiyatrosu’na, reklam filmlerine oyuncu verdik. Çok sayıda 8 yaşından 70 yaşına kadar olan insanımız kurslarımız sayesinde bir şeyler öğrendi. Bir çoğu eğitim verecek düzeye geldi. Çocuk oyunları ve yetişkin oyunlarımızla tiyatro da bir adım daha öne çıktık. Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, İncesu Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Himayeder, Talasemi Derneği, Kamu-Sen, Türk Kadınlar Derneği gibi kuruluşların yanı sıra çok sayıda okulla ortak projeler yaptık. Belediyelerimizin ramazan etkinliklerini yapıyoruz. Profesyonel tiyatro gruplarının Kayseri organizasyonlarını yapıyoruz.

KURSLARINIZA İLGİ NE DÜZEYDE?

Özellikle bu yıl çok yoğun geçiyor. Halen devam etmekte olan Uygulamalı Tiyatro, Drama, Türk Sanat Müziği Solfej, İşaret Dili ve Fotoğraf Çekimi kursları var. Her kursun kendi alanında usta öğretmenleri var. Melikgazi Halk Eğitim Merkezi işbirliği ile açtığımız kurslarda şu an için kayıtlı yaklaşık 90 civarında kursiyerimiz var. Haftanın her günü kurslar devam ederken, bir yandan da tiyatro oyunlarımızın provaları yapılıyor. İnsanlar derneğimiz ve bizleri tanıdıkça her geçen gün daha fazla alanlarda taleplerde bulunuyor. Bir çoğu kursumuzun biri biterken, bir başkası başlıyor. Sertifikalarını alan kursiyerlerimizin bazıları okullarında veya çalıştıkları kurumlarda kurslar açıyorlar. Biz bu şehrin kültür ve sanat hayatına hem katkı sağlamak hem de bir seviye kazandırmak istiyoruz. Önümüzdeki dönemlerde çok daha etkin bir dernek olacağımızı iddialı olarak söyleyebilirim. Ehil olduğunuz anlaşıldığında ilgi de o oranda artıyor.

SON OLARAK KURSİYERLERİNİZE VE SANATSEVERLERE TAVSİYELERİNİZ NELERDİR?

Tavsiyeden çok beklentilerimizi söyleyebiliriz. Eğer ülkemizde ve şehrimizde bazı şeylerin daha iyi olmasını istiyorsak, mutlaka sanatın bir yerinden tutmamız, katkı koymamız lazım. Sorumluluk almak, yapılanlara burun kıvırmadan içinde olmak, doğru işleri yapanlara sahip çıkmak ve engel çıkarmamak gerekiyor. Hepimiz bu şehirde yaşadığımız sürece sorumluluklarımız var. Sorumluluk sadece vergi vermek anlamına gelmiyor. Alacağınız her tiyatro bileti, oyunlara götüreceğiniz bir çocuk, sponsor olacağını bir etkinlik bu şehre çok şey katacaktır. Olup bitenlere seyirci kalmak yerine seyirci olmamız gerekiyor. Bizler Renkli Tebeşir Kültür Ve Sanat Derneği olarak, şehrin insanlarını ayırmadan doğru olduğuna inandığımız sanata dair her şeyi paylaşmak istiyoruz. RÖPORTAJ:KAAN AKBAŞ