ALTIN TIRMANIYOR

Altın fiyatları Rusya-Ukrayna savaşının da etkisiyle yükselişini sürdürerek mart ayının ortasından bu yana en yüksek seviyesini gördü. Uzmanlar, altın yatırımcının en güvenli limanı olmaya devam edeceğini söyledi.

ALTIN TIRMANIYOR

En önemli faktör Rusya-Ukrayna gerginliği

Altının yükselişe geçmesinin en önemli faktörünün Rusya Ukrayna Savaşı olduğunu kaydeden Sarraf Murat Polat, “Rusya ve Ukrayna arasındaki gelişmelere göre altın fiyatları artıyor ya da düşüyor. Şu anda artışa geçmiş durumda. Artışın devam etmesi ya da düşmesi herhangi bir barış durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterir. Avrupa ülkelerinin ister istemez yükselmesine sebep olan faktörlerden bir tanesi de bu çünkü. Süreçteki en önemli faktör savaş ya da barış faktörü. Biz de buna dair gelişmeleri bekliyoruz. Artı geçtiğimiz gün FED faiz kararı açıklandı. Faizi sabit tuttular Türkiye 'de. Bu da piyasayı yükseltiyor Avrupa 'daki krizden dolayı. Faiz yükselince altın ister istemez bazında bir artış sağladı. Bu da ister istemez piyasaya hemen yansıdı.” dedi.

 

Sezon açıldı ama sektör durgun

Ramazan ayının da sektörü etkilediğini dile getiren Polat, “Şu anda ramazandan dolayı sektörümüz durgun. Malum düğün yok, sünnet yok, gurbetçiler yok. Bundan sonraki süreç bayramla birlikte düğünlerin artışı. Gurbetçilerin yavaş yavaş Türkiye 'ye gelişi. İster istemez altına olan talebi biraz daha arttıracak.” diye konuştu.

 

Alım gücünde ciddi düşüş var

Eskiye nazaran talebin çok az olduğunu söyleyen Sarraf Polat, “Alım gücü eskisine nazaran ciddi anlamda düştü. Vatandaşın ekonomik şartlardan dolayı TL bazında yaşamını sürdürmesi için arttırması lazım. Bu artan parayla da altın alması gerekiyor. O oran da ciddi anlamda azaldı. Eskiye bakarak yarı yarıya düştü diyebilirim. Bundan sonraki süreç inşallah iyi olur diye bekliyoruz biz de.” ifadelerini kullandı.

 

En güvenli yatırım aracı altın

Altının hala en güvenli yatırım aracı olduğunun altını çizen Sarraf Murat Polat, “Vatandaşımız altını hala güvenli liman olarak görüyor. Biz de aynı şekilde. Altın her zaman güvenli liman. Hani benim param var. Bu param boşta. Ne almalıyım? Bir türlü karar veremiyorum. Bu tür soruları soran çok müşterilerimiz var. Biz her zaman altın diyoruz. Yıllar önce altın işte atıyorum on sene önce altın gramı 50 liraydı. Şimdi oldu 900 lira. Geçen sene baktığın zaman nerede baksanız ikiye katladı çeyrek altın fiyatı. Vatandaş orta ve uzun vadede güzel bir yatırım için, güzel bir yatırım yapmak istiyorum ve bundan da güzel bir para kazanırım dersen her zaman altın güzel diye o güvenilir bir yatırım aracı.” dedi.

 

Yukarı yönlü bir hareketlenme bekliyoruz

Polat, “Yüksek enflasyonda altının bir rolü olduğunu düşünmüyorum ben. Enflasyonla bağdaştırmamız sanki biraz daha uzak. Hani enflasyonu etkileyen faktörlerden biri olduğuna inanmıyorum. Hani altın neden yükselir veya neden düşer? Yatırım amaçlı olduğu için arz talep meselesini düşünüyoruz. Türkiye 'de onsta alınıp satılmadığı için yurt dışına bağlı. Yurt dışında da enflasyon olayı bizim buradaki gibi değil. Eğer ons yükselirse dolarla birlikte ister istemez altın da yükseliyor. Gram altın haftaya 935 lira olarak başladı. Gram altın bu seviyesi üzerinde tutulması yani bu seviyelerde yükselişi tetikleyecek. 939 direnç seviyesi var. Eğer bu rakamı aşarsa 948. 948 de aşağısı 959. Tekrar 919 oradan 900’e kadar gelme ihtimali de var. 9 aya kadar.

Benim tavsiyem vatandaşa en azından orta, uzun vadede yine düşünülüyorsa kısa bir dönem için söylemiyorum orta ve uzun vadeli yine o altı aylık arası için düşünülüyorsa, ben yatırımımı bu şekilde yapacağım diyorsa kesinlikle altın almalı. Çünkü hani etkileyen faktör Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginlik. O biraz ılımlı bir hava oldu. Ondan sonra ılımlı hava uzaklaştı. Daha şu an gerginlik var. Bu sebeple de yukarı yönlü bir hareketi olacağını düşünüyoruz.” dedi.

>Haber-Foto: Selma Kösedağ